Middenkaderfunctionaris Bouw (met keuzedeel Binnenhuisarchitectuur)

Aan de slag op de bouwplaats!

In de bouwwereld maak je gebouwen. Huizen, bijvoorbeeld, of kantoren en scholen. Een geweldige uitdaging. Je maakt gebruik van allerlei materialen. Natuurlijk hout, beton en stenen. Daarnaast kan het zomaar zijn dat je natuurlijke materialen als balen stro verwerkt in een muur. Perfect en goedkoop isolatiemateriaal. Op een schuin dak leg je behalve dakpannen ook zonnepanelen.

Bekijk opleidingen

Jij zorgt ervoor dat de constructies sterk zijn en de kosten niet de pan uitrijzen. Je werkt aan de hand van een planning, werkvoorbereiding en werktekeningen. Die worden gemaakt door de middenkaderfunctionaris bouw. Op de werkplaats houdt de uitvoerder de werkzaamheden het bouwproject onder controle. Hij zorgt dat jij je werk goed kunt doen en prettig samenwerkt met de andere vakmensen om je heen.  

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als middenkaderfunctionaris bouw ben je betrokken bij het ontwerp, de realisatie en instandhouding van bouwprojecten. Denk daarbij aan woonhuizen, scholen, fabrieken, hotels, stadions, noem maar op. Je maakt een gedetailleerd plan met een bouwtekening op schaal. Voor ieder project bekijk je wat de beste materialen. Op basis van veel gegevens bereken je wat de totale kosten zijn van een project. Een constructie moet veel kunnen hebben. Daarom bereken je de sterkte ervan. Je past energiezuinige en duurzame bouwmethoden toe. Veiligheid, gezondheid, milieu en arbo hebben altijd je aandacht. Je bent ook betrokken bij de planning van een projectOmdat je met diverse mensen samenwerkt, moet je goed mondeling en schriftelijk kunnen communiceren. Je kunt als middenfunctionaris bouw op veel plekken werk vinden. Bij organisaties, bedrijven en instellingen die de gebouwde omgeving vormgeven, beheren en onderhouden.
Meer weten over deze opleiding, bekijk het filmpje over deze opleiding in Gouda.


Opleidingsinhoud

In de opleiding Middenkaderfunctionaris bouw leer je een flink aantal kerntaken op het gebied van de bouwkunde. Je bent bezig met het maken van technische tekeningen. Je leert hoe je begrotingen opstelt en werkplanningen maakt

Daarnaast werk je aan een goede beroepshouding en aan je sociale en communicatieve vaardigheden. Voor deze opleiding doe je aan beroepspraktijkvorming. Bijvoorbeeld bij een advies- of ontwerpbureau, bij een architect of een aannemer. Maar je kunt daarvoor ook terecht bij een woningbouwvereniging of een overheidsinstantie. Tijdens deze vorming breng je het geleerde in praktijk en maak je verschillende opdrachten. Twee professionals begeleiden je hierbij: je leermeester van het bedrijf en je begeleider van school. 

Keuzedeel: Binnenhuisarchitectuur
Als keuzedeel van de bouwkunde opleiding niveau 4, bieden we binnenhuisarchitectuur aan. In Gouda is dit een vast deel van de opleiding. Daarnaast krijg je gedurende de opleiding keuze uit minimaal 2 andere keuzedelen. Dit keuzedeel wordt gegeven gedurende de eerste 3 leerjaren op basis van 2 tot 4 lesuur per week.  

Bij het keuzedeel binnenhuisarchitectuur leer je over de technische aspecten van kleur, licht en materialen. Je leert, naast de bouwkundige zaken, over elektra, verwarming, isolatie, klimaatbeheersing en verlichting. Je maakt schetsen van interieurs. Je leert tekenen in perspectief en maakt plattegronden van een inrichting, je bouwt maquettes. Naast een interieuradvies, weet je ook te beoordelen of, en welke, bouwkundige aanpassingen nodig zijn.

De kosten voor dit keuzedeel vind je terug in de leermiddelenlijst van Studers.

Haal meer uit je opleiding

Bij mboRijnland kan je zelf een richting geven aan je opleiding. Zo sluit je opleiding aan bij wie jij bent en wat jij wilt worden. Kijk eens naar deze mogelijkheden:

Buitenland

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school? Lees meer over internationalisering >

Keuzedelen

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen! Lees meer over keuzedelen >

Ondernemerschap

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken. Lees meer over ondernemerschap >


 

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

  • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
  • Diploma vmbo gemengde leerweg
  • Diploma vmbo theoretische leerweg
  • Diploma mbo-opleiding niveau 2
  • Diploma mbo-opleiding niveau 3
  • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4  

Kosten

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op www.mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op www.mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Bijzonderheden

Met het diploma kun jij je op verschillende manieren specialiseren. Je kunt bijvoorbeeld verder leren voor aannemer, uitvoerder, constructeur, bouwfysicus of tekenaar. Ook kun je doorstromen naar hbo-opleidingen zoals bouwkunde, civiele techniek of management. Tijdens je opleiding maak je al kennis met het hboLocaties

  • Gouda (Groen van Prinsterersingel) (BOL)
  • Leiden (Bètaplein) (BOL)
Aanmelden opleiding Beleef het zelf
In het kort
Leerweg
BOL
Niveau
4
Duur
4 jaar
Locaties
Gouda
Leiden (Bètaplein)
Heb je vragen?

Neem contact met ons op

Stel je vraag

Bekijk ook deze opleidingen