Tandartsassistent

Als assistent ben jij onmisbaar!

Ben jij sociaal ingesteld? Kun je goed organiseren? En ben je nauwkeurig? Word dan assistent in de gezondheidszorg. Na deze studierichting kom je bijvoorbeeld terecht in de apotheek, bij  de dokter of bij de tandarts.

Bekijk opleidingen

Zowel aan de telefoon als in de praktijk sta je mensen vriendelijk en deskundig te woord. Je luistert naar hun verhaal, vraagt goed door en maakt vervolgens een beslissing. Het kan zijn dat je voorlichting geeft of doorverwijst naar de juiste hulpverlener. Ook voer je vaak zelf licht medische handelingen uit. Verder houd je als assistent de agenda, administratie, patiëntendossiers en voorraad bij. Kortom: je hebt veel verantwoordelijkheden en mede dankzij jou kan de apotheker, dokter of tandarts goed functioneren.

Opleidingen Assisterende in de gezondheidszorg

Geslaagd? Meld je snel aan! Er zijn nog een beperkt aantal plaatsen beschikbaar!

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Bij de behandeling van een patiënt speel je als tandartsassistent een belangrijke rol. De tandarts moet zijn aandacht volledig kunnen richten op de behandeling. Dat kan alleen als alles ’eromheen’ overgelaten kan worden aan de assistent. Je assisteert de tandarts bij de behandeling van patiënten en je onderhoudt, desinfecteert en steriliseert het instrumentarium. Verder bedien je de telefoon, regel je het spreekuur en ontvang je de patiënten. Gegevens van patiënten noteer je en je legt de dossiers klaar voor de tandarts. Je kunt werken bij een tandartsenpraktijk en bij tandheelkundige specialisten, zoals orthodontisten en kaakchirurgen.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding leer je alle kennis en vaardigheden die je nodig hebt om de tandarts te kunnen ondersteunen tijdens zijn behandelingen. Anderzijds werk je ook aan het vormen van je persoonlijkheid. Je moet namelijk niet alleen in staat zijn tot betrokkenheid bij patiënten, maar ook voldoende afstand kunnen nemen van de (emotionele) problemen die zich kunnen voordoen. Daarnaast besteden we aandacht aan je leer- en burgerschapscompetenties. Dat betekent dat je leert hoe je moet studeren en dat je de waarden en normen leert die je nodig hebt om als verantwoordelijk burger te kunnen functioneren. In de beroepspraktijkvorming leer je het beroep in de praktijk kennen.

Doorstromen naar hbo-opleiding Mondzorgkunde
Als je de opleiding tandartsassistent volgt bij mboRijnland en je wilt daarna doorstromen naar de hbo-opleiding Mondzorgkunde, dan kan dit. Je moet dan wel eerst een test halen die wordt afgenomen door de hbo-instelling. Je kunt tijdens je opleiding een keuzedeel volgen waarmee je je goed voorbereid op de test.

BOL

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Dat houdt in dat ongeveer zeventig procent van de onderwijstijd binnen school wordt verzorgd en daarnaast de student stage loopt bij een erkend leerwerkbedrijf.

BBL

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. In deze variant zit je maar een of twee dagen per week op school en werk je minimaal 640 uur (per schooljaar) in een erkend leerbedrijf. Zorg ervoor dat je voor de start van je studie een erkend leerwerkbedrijf hebt. Hulp nodig bij het vinden van een leerwerkbedrijf? Kijk op www.stagemarkt.nl

Haal meer uit je opleiding

Bij mboRijnland kan je zelf een richting geven aan je opleiding. Zo sluit je opleiding aan bij wie jij bent en wat jij wilt worden. Kijk eens naar deze mogelijkheden:

Buitenland

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school? Lees meer over internationalisering >

Keuzedelen

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen! Lees meer over keuzedelen >

Ondernemerschap

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken. Lees meer over ondernemerschap >

Beroepseisen

Je bent het visitekaartje van de tandarts. Het is belangrijk dat je vriendelijk bent en de patient op zijn gemak kunt stellen. Je moet zeer nauwkeurig en zorgvuldig (en vooral ook hygiënisch) werken, waarbij je jouw, deels specialistische, ‘kennen en kunnen’ goed in de praktijk kunt brengen. Een goede samenwerking met bijvoorbeeld tandartsen, artsen en assistenten is belangrijk, waarbij je over een dienstverlenende houding beschikt. Je hebt vaste werktijden, maar in sommige spoedgevallen kan het voorkomen dat je ’s avonds of in het weekend moet werken. Verder moet je snel kunnen schakelen tussen de verschillende werkzaamheden en over je taken kunnen rapporteren.

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

  • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
  • Diploma vmbo gemengde leerweg
  • Diploma vmbo theoretische leerweg
  • Diploma mbo-opleiding niveau 2
  • Diploma mbo-opleiding niveau 3
  • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4  

Maximum aantal plaatsen
Deze opleiding heeft een maximum aantal plaatsen. Dit aantal is: 110

We plaatsen studenten op volgorde van aanmelding. Als we het maximum aantal studenten geplaatst hebben, dan kom je op een wachtlijst. Je wordt hier dan over geïnformeerd. 
Je kunt je aanmelden door het aanmeldformulier volledig in te vullen. Daarnaast neem je verplicht deel aan onze intakeactiviteiten.

Aanvullende intakeactiviteiten

Als je je aanmeldt bij mboRijnland voor de opleiding tandartassistent dan wordt je uitgenodigd voor een intakeactiviteit. Ook vragen je we de startmeter in te vullen. Een online vragentest. De intakeactiviteit is op vrijdagmiddag tussen 15.00 en 17.00 uur. Je bent dan niet alleen, ook anderen die zich hebben aangemeld voor deze opleiding zijn er op hetzelfde moment. Zo kun je alvast kennismaken met je medestudenten. Tijdens de intakeactiviteit willen we je graag met beter leren kennen. We hebben een gesprek over je motivatie en welk beeld je hebt van het beroep. Daarnaast krijg je meer informatie over de opleiding en doe je een praktijkopdracht. Na afloop krijg je van ons een studiekeuzeadvies. Zo begin je goed voorbereid aan de opleiding.

Wil je meer informatie over toelating bij mboRijnland kijk dan hier.

Kosten

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op www.mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op www.mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Studeren met laptop

Alle eerstejaarsstudenten van de opleiding tandartsassistent in alle vestigingen van mboRijnland werken met laptops op een draadloos netwerk. Dit betekent dat deze studenten verplicht zijn op school over een eigen laptop te beschikken. Klik hier voor meer informatie.

Bijzonderheden

Locaties

  • Leiden (Breestraat) (BOL & BBL)

Geslaagd? Meld je snel aan! Er zijn nog een beperkt aantal plaatsen beschikbaar!

Aanmelden opleiding Beleef het zelf
In het kort
Leerweg
BOL & BBL
Niveau
4
Duur
3 jaar
Locatie
Leiden (Breestraat)

Deze opleiding heeft maximaal 110 plaatsen

De BOL-opleiding is vol.
Voor de BBL-opleiding zijn nog voldoende plaatsen.

Bijna vol: aanmelden is nog mogelijk
Heb je vragen?

Neem contact met ons op

Stel je vraag

Bekijk ook deze opleidingen