Manager/Ondernemer Horeca

Vind je het leuk om te koken? Leg je mensen graag in de watten? Of lijkt het je uitdagend om een restaurant te runnen? Verdiep je dan in onze horecaopleidingen.

Bekijk opleidingen

Werken in de horeca is veelzijdig. Misschien vind je het geweldig om in een café achter de bar drankjes klaar te maken. Misschien bedien je graag mensen in een restaurant. Ben je gastheer of gastvrouw, dan ontvang je de gasten en begeleid je ze naar hun tafel. Als het aan jou ligt, hebben ze een geweldige middag of avond uit. Is het hotel voor jou dé werkplek, dan zorg je elke dag voor een uitgebreid ontbijtbuffet. Het kan ook zijn dat jouw passie in de keuken ligt. Daar maak je menu’s klaar waar mensen nog lang enthousiast over napraten. In de horeca vorm je samen één familie. Als alle gasten weg zijn, is er even tijd voor plezier met elkaar. Tijd om de fooien te tellen. Om samen nog wat te drinken en om zo de dag af te sluiten. Proost! Op een goed begin van je horecaopleiding.

Kom zelf kijken wat het vak inhoudt en reserveer een lunch bij ons schoolrestaurant ‘t Goudse ID. Hier doen onze studenten praktijkervaring op.

Opleidingen Horecaopleidingen

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

In de opleiding Manager/Ondernemer Horeca, ook wel bekend als Middelbare Hotelschool, word je opgeleid tot leidinggevende in een restaurant of hotel. Ook kun je met dit diploma een eigen (horeca)onderneming beginnen. Je wordt heel allround geschoold en kunt daardoor overal binnen het bedrijf meewerken. Voor deze opleiding moet je flexibel, stressbestendig en sociaal vaardig zijn.

De opleiding heeft praktijk- en theorievakken, bij beide doen we veel aan teamwork. Je moet dus goed in teamverband kunnen werken, als dat nodig is hulp vragen aan je ‘collega’s’ of docenten en je goed aan de gemaakte afspraken houden. Allemaal zaken die in de dagelijkse praktijk van de horeca heel belangrijk zijn.

In het derde jaar werk je 10 weken als medewerker Leidinggeven en Organiseren in onze eigen praktijkruimtes op school en de leerwerkplekken daarbuiten. In het vierde jaar stel je een ondernemingsplan op. Wanneer je dit plan met succes hebt verdedigd ga je tot slot 20 weken stagelopen in een hotel in binnen- of buitenland. Je sluit je stage af met een marketing-actieplan.

Opleidingsinhoud

Vanuit school krijg je een goede begeleiding. Iedere student krijgt een coach toegewezen. Dat is een leraar die je persoonlijk begeleidt in de opleiding en met wie je wekelijks contact zult hebben en waarmee je het verloop van je opleiding plant.

Je week wordt ingevuld met verschillende onderdelen, zoals het werken in projecten. Dit zijn opdrachten die gekoppeld zijn aan de praktijk bijvoorbeeld een receptie organiseren. Andere werkvormen zijn het deelnemen aan workshops en trainingen die passen binnen je opleiding. Voor deze opleiding zijn er onder andere trainingen die te maken hebben met de vaktechnische aspecten van de opleiding zoals koken en serveren. Ook is er de mogelijkheid om eventueel sneller door de opleiding heen te gaan.

Je volgt vakken die te maken hebben met het beroep, dus omtrent keuken, restaurant en leidinggeven: warenkennis, voedingsleer, menuleer, haccp-eisen, kwaliteitszorg, schoonmaak, onderhoud, huisvesting, logistiek, recht, marketing, personeelsmanagement, bedrijfseconomie en bedrijfsadministratie.

Daarnaast krijg je Nederlands, Rekenen, Engels, een tweede vreemde taal (Frans, Duits of Spaans)  en Loopbaan & Burgerschap.

Haal meer uit je opleiding

Bij mboRijnland kan je zelf een richting geven aan je opleiding. Zo sluit je opleiding aan bij wie jij bent en wat jij wilt worden. Kijk eens naar deze mogelijkheden:

Buitenland

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school? Lees meer over internationalisering >

Keuzedelen

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen! Lees meer over keuzedelen >

Ondernemerschap

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken. Lees meer over ondernemerschap >

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4  

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4  

Maximum aantal plaatsen

Deze opleiding heeft samen met de opleidingen meewerkend horeca ondernemer een maximum aantal plaatsen. Dit aantal is: 50

We plaatsen studenten op volgorde van aanmelding. Als we het maximum aantal studenten geplaatst hebben, dan kom je op een wachtlijst. Je wordt hier dan over geïnformeerd. 
Je kunt je aanmelden door het aanmeldformulier volledig in te vullen. Daarnaast neem je verplicht deel aan onze intakeactiviteiten: het invullen van onze Startmeter en een intakegesprek. Wil je meer informatie over toelating bij mboRijnland kijk dan hier.

Studiewijzer

Download de PDF

Kosten

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op www.mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op www.mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Bijzonderheden

Locaties

 • Leiden (Bètaplein) (BOL)
Aanmelden opleiding Beleef het zelf
In het kort
Leerweg
BOL
Niveau
4
Duur
4 jaar
Locatie
Leiden (Bètaplein)

Deze opleiding heeft maximaal 50 plaatsen

Voldoende plaats
Heb je vragen?

Neem contact met ons op

Stel je vraag

Bekijk ook deze opleidingen