Interview Gideon

Wie kan je beter aan het woord laten over de NK vakwedstrijden voor het mbo, Skills Heroes, dan iemand die in 2020 meedeed, eigenlijk in 2021 mee zou doen, maar nu alweer in de startblokken staat voor zijn deelname aan de editie van 2022. Dit gaat om niemand anders dan Gideon. Gideon is 18 jaar oud en volgt de opleiding Leidinggevende Bakkerij.

Voor Gideon was het niet van kinds af aan duidelijk dat hij later zou gaan werken in de Bakkerij. Hij zag zichzelf eerder in de keuken met een koksmes in de hand. Totdat hij op de middelbare school stageliep bij een bakkerij. De stage werd zijn bijbaan en de perfecte match was gevonden. Of Gideon last heeft van het vroege opstaan, iets wat je er gratis bij krijgt als je bakker wilt worden: “nee, helemaal niet. Daar wen je aan”, zegt Gideon nuchter.

Kennismaking met Skills Heroes
Met zijn bijbaan in de bakkerij was het voor Gideon al snel duidelijk dat hij een bakkersopleiding ging volgen. Eenmaal op de opleiding leerde Gideon Skills Heroes kennen. Met de gehele klas gingen ze naar de finaledagen om een klasgenoot aan te moedigen. Een jaar later was het Gideon die aan de landelijke wedstrijd meedeed. Hoe dat kwam? Gideon: “Boulangerie was een nieuw onderdeel bij Skills Heroes en mijn docent vroeg of ik mee wilde doen. Dat wilde ik wel!”

Dan beginnen de voorbereidingen, want meedoen aan het NK vakwedstrijden voor het mbo is niet zomaar iets. Gideon had het geluk dat er voor zijn onderdeel, Boulangerie, nog geen voorrondes waren omdat het om een nieuw onderdeel ging en er maar acht deelnemers waren. Het was meteen het echte werk, op landelijk niveau. Maar, hoe bereid je je daar op voor? Gideon zijn antwoord: “vooral veel oefenen. Zes weken van tevoren kreeg ik een lijst met opdrachten, dus toen wist ik wat ik ongeveer kon verwachten en kon het voorbereiden echt beginnen.”

En het bleef niet alleen bij oefenen tijdens de schooluren. Gideon ging ook aan de slag bij een bakker een paar dorpen verderop. Ook dit geeft weer aan hoe graag Gideon meer wilde leren, want de bakker was anderhalf uur reizen. Deze bakker is gespecialiseerd in het maken van zuurdesem broden, iets wat niet in het lespakket op school zit. Gideon: “het kostte extra tijd naast school, maar zo voelde het niet omdat ik het juist leuk vond om meer te leren”.

Tijd voor het echte werk… de wedstrijd!
Na veel oefenen is het tijd voor de wedstrijd, het echte werk. Of Gideon zenuwachtig was? “Niet echt, gewoon geconcentreerd. Het enige wat ik dacht was: gewoon doen.” Zo gezegd zo gedaan, Gideon startte vol goede moed aan de wedstrijd. Beetje jammer was dat Gideon op het begin van de wedstrijd een zakje zout verwisselde met iets anders, waardoor het vroeg fout ging en hij opnieuw moest beginnen. Gelukkig bleef Gideon nuchter en kalm: “het was een beetje jammer, maar ik had er geen stress door.” Uiteindelijk is Gideon 7e geworden, een prestatie om trots op te zijn.

Naast de wedstrijd waren er ook nog veel andere leuke momenten. Zo ga je naar de wedstrijdlocatie samen met alle andere finalisten van mboRijnland. Zoals Gideon het zegt: “het voelde echt als een uitje.” Eenmaal aangekomen op locatie ga je gezellig eten met z’n allen en maak je kennis met de tegenstanders van andere scholen. “Het is een hele goede en gezellige sfeer, niet alleen tussen de mboRijnlanders maar ook met de andere scholen”, zegt Gideon.

Terugkijkend op Skills Heroes
“Ik zie het als een mooie en leerzame ervaring. Vooral in de voorbereidingen heb ik dingen geleerd, die ik op school niet zou leren. Daarnaast zijn de wedstrijddagen echt een feestje. Je trekt veel met elkaar op, dus leert elkaar goed kennen”, geeft Gideon aan.

En het levert ook nieuwe inzichten op: “mijn deelname heeft ertoe geleid dat ik volgend jaar de vervolgopleiding Boulanger ga doen”, zegt Gideon. Dit is ook waarom Gideon volgend jaar weer mee kan doen aan Skills Heroes, en daar heeft hij maar wat veel zin in. Wat hij zou zeggen tegen studenten die nog twijfelen om mee te doen: “vooral doen, want je leert echt heel veel! Daarnaast leer je andere studenten kennen en het staat goed op je cv. Het laat zien dat je ambitie hebt, wie wil dat nou niet.”