Technicus Engineering, Mechatronica

Wil jij werken met robots, drones en augmented reality? Met de meest moderne computerprogramma’s en applicaties? Met de snel opkomende blockchaintechnologie? Lijkt het jou bovendien geweldig om met jouw kennis en technisch inzicht maatschappelijke problemen op te lossen? Denk aan het verminderen van eenzaamheid bij ouderen. Meer duurzame energie. Een dementievriendelijke stad. Dan ben jij de student die we zoeken.
Kies voor de opleiding Smart Technology. Niet alleen de meest moderne mbo-opleiding van Nederland. Ook de opleiding van de toekomst.

Bekijk opleidingen

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als engineer mechatronica werk je met slimme, computergestuurde machines en apparaten. Denk aan een sorteermachine, verpakkingsmachines, vullijnen in de drankenindustrie of een volautomatische robot in een magazijn. Bij al deze innovatieve systemen komt mechatronica kijken: de combinatie van mechanica, elektrotechniek en informatica. Jij werkt bij een klein, middelgroot of groot bedrijf dat deze slimme mechatronische systemen maakt. Of bij een bedrijf dat deze apparatuur toepast.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding leer je alle kennis en vaardigheden die je nodig hebt voor je beroep als engineer mechatronica. Technisch word je breed opgeleid. Je bekwaamt je in mechanica, elektrotechniek en industrie (informatica) en je bereid je voor op de actuele ontwikkelingen in je vakgebied. Voor je ontwerprol leer je technische tekeningen maken op de computer. Je verdiept je in materiaalkunde, milieuvriendelijke oplossingen en kostenberekeningen. Voor je projectleidersrol leer je vaardigheden als samenwerken, plannen, organiseren en rapporteren. Door de gevarieerde lessen en opdrachten ontwikkel je een brede blik op techniek. Duurzaamheid en innovatie lopen als een rode draad door de opleiding heen. 

Haal meer uit je opleiding

Bij mboRijnland kan je zelf een richting geven aan je opleiding. Zo sluit je opleiding aan bij wie jij bent en wat jij wilt worden. Kijk eens naar deze mogelijkheden:

Buitenland

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school? Lees meer over internationalisering >

Keuzedelen

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen! Lees meer over keuzedelen >

Ondernemerschap

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken. Lees meer over ondernemerschap >

Beroepseisen

Als engineer mechatronica wordt van jou een beroepshouding verwacht die past bij je ontwerprol en projectleidersrol. Je kunt zelfstandig werken, maar ook leidinggeven aan een team. Je werkt nauwkeurig en je bent je bewust van het spanningsveld tussen kwaliteit en kosten. Jouw mechatronische ontwerpen voldoen aan de kwaliteitseisen én passen binnen het budget. De mensen in jouw team waarderen je stijl van leidinggeven. Je geeft duidelijke instructies, hebt overzicht en bent oplossingsgericht. Met jouw brede technische vakkennis maak je iedere werkdag tot een succes, van ontwerp tot productie.

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

  • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
  • Diploma vmbo gemengde leerweg
  • Diploma vmbo theoretische leerweg
  • Diploma mbo-opleiding niveau 2
  • Diploma mbo-opleiding niveau 3
  • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4  

Studiewijzer

Download de PDF

Kosten

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op www.mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op www.mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Bijzonderheden

Als je kiest voor de Middenkaderopleiding Engineer kun je gewoon mechatronicus worden, maar je kunt je ook specialiseren in bijvoorbeeld domotica, duurzaamheid of industriële automatisering.

Doorstroom hbo
Veel studenten kiezen na het behalen van hun diploma voor een vervolgstudie op het hbo. mboRijnland heeft een samenwerkingsverband met de Hogeschool van Rotterdam om deze overstap makkelijker te maken. In het derde schooljaar kunnen onze studenten ervoor kiezen om een periode wiskunde volgen in Rotterdam. Dit vak wordt in de mbo-opleiding niet aangeboden, maar komt wel terug in een eventuele hbo-opleiding. Voor deze studenten wordt rekening gehouden met hun rooster. Na afloop van de periode ontvangen de studenten een certificaat waarmee zij op iedere hbo-instelling terecht kunnen.

Eventueel is het mogelijk om in het vierde jaar van de mbo-opleiding door te gaan met wiskunde door een verdiepingsprogramma te volgen en mee te draaien in projecten op het hbo.

Locaties

  • Gouda (Groen van Prinsterersingel) (BOL)
Aanmelden opleiding Beleef het zelf
In het kort
Leerweg
BOL
Niveau
4
Duur
4 jaar
Locatie
Gouda
Heb je vragen?

Neem contact met ons op

Stel je vraag

Bekijk ook deze opleidingen