Testimonial Elvira

Maatwerktraject Contractonderwijs | Elvira, Branche Kraam

“De beste keuze die ik ooit heb gemaakt!”

Elvira (42 jaar) had al een aantal jaren niet meer gewerkt, doordat ze met haar gezin in het buitenland woonde. Terug in Nederland was het tijd voor een nieuw begin. De geboortezorg zat al jaren in haar hoofd, dus besloot ze de opleiding BOK2 Kraamzorg te proberen. Elvira noemt het zelf de beste keuze die ze ooit heeft gemaakt!

Terug in de studiebanken
“Trots als een pauw was ik toen bleek dat ik was toegelaten tot de opleiding. De lessen waren boeiend en gelijk toepasbaar in de praktijk. Hierdoor kon ik de lesstof goed onthouden. De docenten waren zo enthousiast, je merkt gelijk dat ze passie hebben voor het vak. Ik weet nog dat ik het zo interessant vond, dat ik het liefste een docent mee naar huis wilde nemen om nog meer te leren.”

“Het was wel wennen om na zoveel jaar weer in de klas te zitten. Je werkt tijdens de opleiding veel samen met studenten van verschillende leeftijden en met verschillende achtergronden. Je vormt echt een groep. Bij de opleiding liepen ook mbo’ers rond van de leeftijd van mijn oudste zoon. Dit was soms best grappig. Vaak dachten studenten dat ik een docent was en vroegen ze of ik het klaslokaal voor ze kon openen.”

De lessen
“De opleiding begon met acht weken les. We kregen verschillende vakken zoals: kraamzorg, deskundigheid, kwaliteitszorg, communicatie, EHBO, woon en huishouden en voedingsleer en basiszorg. Tijdens deze lessen kon ik altijd vragen stellen en werden we goed voorbereid op de praktijk.”

“Na acht weken les startte ik met werken onder begeleiding. Tijdens het werken kwam ik om de twee maanden voor een week terug naar school. In de terugkomweek kon je vragen stellen en ervaringen delen.”

Waarom mboRijnland
“Mijn werkgever heeft de keuze voor mboRijnland in Leiden gemaakt. Voor mij de beste keuze! Het was op fietsafstand van mijn huis (3,5 km) en er is een afgesloten fietsenstalling, daarnaast is het midden in de stad tussen alle gezelligheid.”

“Ik heb mij op mboRijnland altijd heel prettig gevoeld. Het is een veilig, ruim en schoon gebouw. Er zijn fijne docenten en als er iets was kon ik altijd bij mijn SLB’er (studieloopbaanbegeleider) terecht. Ik heb heel veel van de docenten geleerd. Professionele mensen met passie voor het vak, dat merk je gelijk.”

“Supertrots was ik toen ik mijn diploma in handen had. Tijdens de opleiding is er ook goed naar mijn niveau gekeken. Ik bleek iets sneller te zijn dan mijn medestudenten. Hierdoor heb ik de opleiding binnen ruim een jaar in plaats van anderhalf jaar afgerond en kon ik gelijk aan het werk.”

“Als ik iets moet aangeven wat ik mis tijdens de opleiding, dan is het verdieping in het vak. Ik zou graag wat meer weten over wondverzorging en hygiëne. Hoe ik bijvoorbeeld om hoor te gaan met handschoenen en mondmaskers. Of waar ik op moet letten bij etterende wonden of moeders met geslachtsziektes”.

Na de opleiding
“Ik werk nu bij een grote kraamzorgorganisatie, zij hebben ook mijn opleiding betaald. Na het behalen van mijn diploma heb ik gelijk een vast contract gekregen.”

“Ik werk 40%, wat inhoudt een volledige zorg in een gezin van gemiddeld acht dagen aan een.. Daarnaast werk ik twee avonden in de week als partusassistente. Als partusassistente assisteer ik de kraamvrouw, de partner en de verloskundige tijdens de bevalling.”

“De magie van een bevalling vind ik nog steeds onbeschrijfelijk. Ook als een bevalling niet volgens het boekje verloopt. Dat je als kraamverzorger het verschil kan maken en hierbij aanwezig mag zijn is voor mij de kers op de taart”.

Trots op mijn werk
“De opleiding heeft mij zelfstandigheid gegeven. Ik kan altijd werk vinden, overal in Nederland. Dat is een fijn idee. Ik merk daarnaast ook dat verloskundigen graag werken met kraamverzorgers van mboRijnland.”

“Ik ben vooral trots dat ik in mijn werk het verschil kan maken. Ik ben niet alleen aan het werk, maar ik lever een belangrijke bijdrage aan de goede start van een nieuw kindje op de wereld. Vaak kom ik binnen bij een nieuw gezin en zie ik de ouder nog stuntelen met het kindje, ga ik weg dan is de ouder zelfverzekerd. Als kraamverzorger ben je ook degene die signaleert als er iets aan de hand is en schakel je hulp in zodat het kindje onder behandeling komt. Het vak heeft ook weleens spannende momenten. Ik zal nooit vergeten dat een kindje niet uit zichzelf begon te ademen. Het is dan een zegen om goed opgeleid te zijn en te weten wat je moet doen.”

Nog meer studeren
“Ik sluit niet uit dat ik binnenkort weer bij mboRijnland te vinden ben. Leren is leuk en voor verdieping in mijn vak kom ik graag terug.”

Aanrader?
“Ik kan alleen maar zeggen dat ik de leukste baan ter wereld heb. Als je twijfelt, zet de stap en kom in dit mooie vak werken. mboRijnland heeft mij in alle opzichten geholpen en gebracht waar ik nu ben.”