Blog

Nog even en dan gaat het nieuwe studiejaar weer van start! Tot die tijd geniet je natuurlijk nog lekker van je vrije dagen. Hopelijk kun je terugkijken op een onvergetelijke zomer. Wat kun jij van onderstaande vakantie-bucketlist afvinken?

 

 • Met vrienden of vriendinnen op vakantie

Op de camping in Zeeland, Texel of misschien zelfs wel in het buitenland. Hotelletje in Lloret de Mar, Rimini, Chersonissos. Grote kans dat je met vrienden of vriendinnen een leuk vakantieoord onveilig hebt gemaakt! En die vakantie had jij natuurlijk meer dan verdiend!

 

 • Je roes uitslapen

Gezellig met vrienden of vriendinnen wezen stappen aan? Dan heb je ongetwijfeld de volgende ochtend lekker je roes uitgeslapen in jullie appartement, hotel of op de camping. Als je gewoon in Nederland bent gebleven, hopen we in ieder geval niet dat je op het strand in slaap bent gevallen. Dat kan je namelijk een forse boete opleveren!

 

 • Zonder wc-papier op de wc gezeten

Leuk joh, kamperen! Zit je net lekker op de wc voor een gevalletje ‘me-time’, kom je tot de conclusie dat je het wc-papier bent vergeten. KAK!

 

 • Vakantieliefde gehad

Warme temperaturen en het zonnetje dat lekker schijnt. Het zijn dé ingrediënten voor een fijne zomerdag. De zomer is dan ook hét seizoen van de liefde. Grote kans dus dat je in de afgelopen weken een leuke jongen of meid tegen het lijf bent gelopen. Misschien is het wel een blijvertje?

 

 • Werken aan je tan lines

De zomer is natuurlijk het moment om lekker aan je tan lines te werken. Lag je dagen achter elkaar met je vriendinnen aan het strand te bakken? Of zat je dagelijks met je vrienden tot zonsondergang aan de lokale waterplas te chillen? Hoe dan ook heb je vast een lekker kleurtje gekregen.

 

 • Wegdrijven door de hitte

Deze zomer werd in Nederland de warmste zomerdag ooit gemeten. Nou, dat hebben we geweten! Als je half kokend op je zolderkamertje in slaap probeerde te sukkelen, dan was je echt niet de enige. Of was jij de gelukkige die door een ventilator of airco nergens last van had? Lucky you!

 

 • Vakantiebaantje

Die warme temperaturen zijn natuurlijk heerlijk, maar eerlijk is eerlijk: we blijven Nederlanders en hebben dus bijna altijd wel wat te klagen. 20 graden is nét te koud en 35 graden is weer véél te warm. Wat is dan de oplossing? Juist! Een vakantiebaantje! IJsjes verkopen of (vries)vakkenvullen in de supermarkt bieden op zo’n moment verkoeling. En een goed gevulde portemonnee!

 

 • De afwas nét iets te lang laten staan

Zo, lekker even een colaatje inschenken! Ehhh… als er schone glazen zouden zijn. Ja, hartstikke leuk dat kamperen, maar de luxe van thuis (lees: de vaatwasser) heb je niet in je koepeltentje op de camping. Elke dag afwassen is dus wel een must. En tja, dat schiet er nog wel eens bij in. Je hebt tenslotte veel belangrijkere dingen te doen (lees: zwemmen en zonnen)!

 

Staat er nog iets op de vakantie-bucketlist wat je ‘moet’ afvinken? Je hebt nog even de tijd, dus go for it!

Je welverdiende vakantie is aangebroken; tijd voor leuke dingen! Maar die lekkere zon-/feestvakantie is een rib uit je lijf… Gelukkig zijn er genoeg leuke dingen te doen waar je niet je spaarpot voor op z’n kop hoeft te houden. De leukste tips voor niet meer dan € 10!

1. Varen

€ 5 per uur

Of je nou fanatiek enkele kilometers roeit of gewoon lekker op het water dobbert: met mooi weer is varen het lekkerst dat er is. Huur een roeiboot of kano. Of (goedkoper) blaas weer eens die oude rubberboot op! Controleer wel eerst even of ‘ie niet lek is 😉

2. Glowgolf

€ 9 per persoon

Golfen in het donker met gave glow in the dark effecten is echt heel leuk. Je doet het al voor € 9 per persoon. Dat kan bijvoorbeeld in Woerden. Is het mooi weer en ga je liever naar buiten? Kies dan voor boerengolf in een weiland. Extra leuk met een grote groep!

3. Hardloopevenement

€ 6

In de zomer worden tal van leuke hardloopevenementen georganiseerd. Kies je voor een kleine, lokale wedstrijd? Dan kost je deelname vaak een euro of zes. Grotere wedstrijden (zoals de Leiden Marathon) zijn vaak iets duurder. Leuk aan deze activiteit is dat je meteen de hele zomer zoet bent, want je wilt natuurlijk wel trainen van tevoren 😉

4. Geocaching

Gratis

Ga schatten zoeken met je vrienden en vriendinnen. Via geocaching.nl en de app zie je waar mensen bij jou in de buurt schatten hebben verstopt. Goed voor je stappenteller!

5. Fotoshoot

Gratis

Dankzij de uren die jij in de zon hebt gespendeerd zie jij er lekker bruin en ontspannen uit. Mooi moment om die perfecte Instafoto te maken. Zoek een goede outfit, laat je vriend(in) je haar perfect in model brengen en rijd of wandel samen naar de mooiste locatie in de buurt.

6. Surfen of suppen

€ 10 per uur

Voor € 10 (bij sommige surfscholen zelfs minder) huur je al een board. Een les is leuk, maar duur en niet per se nodig. Bekijk een tutorial op YouTube en je kent de basis al. Als je het voor de eerste keer doet, kun je wat blauwe plekken en slokken zout water verwachten. Maar hé, je bent vanaf vandaag wel een surfdude/-chick! Vind je golfsurfen te spannend? Begin dan met Stand Up Paddling (suppen). Goede work-out, trouwens.

7. Picknick

€ 0-10

Op het strand, in het park, in de tuin, op het balkon, aan een rivier of midden in de stad: als de zon schijnt is picknicken overal heerlijk. Iedereen neemt wat hapjes mee. Misschien heb je nog wat drankjes over van je examenfeest of hebben je ouders wat lekkers in de koelkast staan? Zo hóef je niet eens geld uit te geven. Maar het kan natuurlijk wel, als je lekkere verse broodjes bij de bakker haalt bijvoorbeeld. Budget tip: ga met een grote groep, zodat je voordeelverpakkingen kunt kopen. Dan kost je picknick minder per persoon!

8. Citytrip

€ 10,43 per persoon

Oké, deze is iets duurder dan € 10, maar wél heel leuk. Ga gezellig naar je favoriete stad in Nederland! Kies voor een NS ‘Groepsticket Daluren’. Voor zeven personen ben je € 73 kwijt, dus € 10,43 per persoon. Je mag dan in het weekend of op doordeweekse dagen voor 6.30 uur, tussen 9.00 en 16.00 uur en na 18.30 uur overal naartoe. Neem zelf een lunchpakket mee, dan ben je daar geen extra kosten aan kwijt. Leuke stedentips: Amsterdam (ga lekker naar het Vondelpark), Den Bosch (maak een leuke stadswandeling) of Groningen (met mooi weer ga je aan het stadsstrand liggen).

Regent het of heb je geen zin in het bovenstaande? Kijk dan alvast op deze pagina. Daar vind je informatie over de start van je studie.

Na al die jaren op de middelbare school, ben je misschien wel toe aan iets nieuws. Maar… je moet nog een heel jaar! En wat voor jaar? Je eindexamenjaar! Met deze 11 tips ga jij ook je allerlaatste schooljaar op de middelbare rocken!

 1. Bedenk en organiseer samen met klasgenoten een supertoffe examenstunt.
 2. Hoe beter je je best doet, hoe groter de kans dat je je examens haalt en hoe sneller je met een leuke vervolgopleiding kan beginnen.
 3. Behalve de video’s van je favoriete vloggers, staan er ook veel video’s van examenstof op YouTube. Wissel die video’s een beetje met elkaar af. Steek je nog wat van dat YouTuben op ook!
 4. Vind je sommige vakken lastig? Schrijf steekwoorden of aantekeningen op een briefje en hang die op in huis. Naar de wc moet je toch en in bed liggen ook. Herhaling is super belangrijk in het leerproces!
 5. Spreek met je ouders af dat als jij je examen haalt, je een tof examenfeest mag geven.
 6. Ben je muzikaal? Zing samenvattingen dan op de melodie van je favo songs. Wedden dat je die leerstof nooit meer vergeet?
 7. Het klinkt cliché, maar genoeg slapen, gezond eten en regelmatig sporten zijn echt belangrijk voor een goede concentratie en dus bij het halen van goede cijfers.
 8. Houd bij elke saaie les in gedachte dat jij na de examens straks méga lang zomervakantie hebt.
 9. Het is lastig, maar probeer je telefoon tijdens het leren echt even weg te leggen. Zo kun je je veel beter concentreren. Enne, hoe eerder je klaar bent, hoe eerder je weer op je telefoon kunt. Win-win!
 10. Leer samen met je vriend(inn)en. Snap jij iets niet, snapt hij/zij het misschien wel en andersom. Samen weet je meer dan alleen!
 11. No stress! Doe je best, meer kun je niet doen. Haal je een keer een onvoldoende? Kan gebeuren, volgende keer scoor je een voldoende!

Doet jouw zoon of dochter dit jaar eindexamen? Dan breekt er een spannende periode aan. Niet alleen vanwege de examens, maar ook vanwege de studiekeuze voor volgend jaar. Jij speelt als ouder een belangrijke rol in het keuzeproces, maar hoe help je je kind bij het kiezen van de juiste studie? Wij zetten een aantal handige tips op een rij.

Help je kind oriënteren

Maak je kind bewust van de vele mogelijkheden die er zijn. Gaan jullie uit eten? Vertel dat kok ook een beroep is. Laat je je auto APK keuren? Vraag of monteur niet wat voor hem/haar is. Gaan jullie langs bij opa en oma? Vertel dat ouderenverzorger ook een beroep is. Zo krijgt je kind steeds meer besef van de verschillende beroepen en ontstaat er misschien vanzelf al een voorkeur.

Bekijk websites

Door op de websites van verschillende scholen te kijken, krijgen jij en je kind al veel informatie over verschillende opleidingen. Deze informatie is een goede basis voor als jullie daarna bijvoorbeeld een open dag willen bezoeken. Je kunt dan gericht bij een aantal scholen en opleidingen langsgaan.

Waar is jouw kind goed in?

Probeer de talenten van jouw kind aan een studiekeuze te linken. Heeft jouw kind een voetbal-, hockey- of ander sporttalent? Dan is de studierichting ‘Sport en Bewegen’ misschien een goede keuze! Houdt hij/zij van mode of make-up? Dan is ‘Uiterlijke verzorging’ een passende richting. Maar is jouw zoon of dochter bijvoorbeeld heel zorgzaam? Dan is de ‘Gezondheidszorg’ misschien iets voor hem/haar. Praat daarnaast ook met je kind over wat zijn of haar voorkeur heeft. Is je kind bijvoorbeeld goed in wiskunde op school én vind je kind dit ook nog leuk? Dan is economie of techniek misschien iets voor hem/haar.

Neem de tijd

Alleen al bij mboRijnland kan jouw kind uit 130 opleidingen kiezen. Neem samen de tijd om een goede keuze te maken. Uit onderzoek blijkt dat leerlingen die meer tijd in hun studiekeuze steken succesvoller zijn. Zij houden hun opleiding vaak tot het eind vol en veranderen minder vaak van opleiding.

Ga mee naar open dagen

Op 12 november is de eerstvolgende open dag van mboRijnland. Wij raden je aan om hier samen met je kind(eren) naartoe te komen, alle opleidingen komen hier aan bod. Achteraf kun je met je kind bespreken wat het beste bij hem/haar past. Die opleiding kan hij/zij zelf uitproberen tijdens Proefstuderen

Stimuleer Proefstuderen

Motiveer je kind om te komen Proefstuderen bij mboRijnland. Tijdens het proefstuderen ontdekt jouw zoon/dochter of een opleiding écht bij hem/haar past. Bovendien maakt je kind zo al kennis met eventuele toekomstige klasgenoten. Bekijk onze voorlichtingskalender.

Laat je kind zelf kiezen

Jij speelt in het keuzeproces een belangrijke rol, bijvoorbeeld door te stimuleren dat je zoon of dochter naar een open dag of proefles gaat. Het is belangrijk dat jouw zoon of dochter uiteindelijk kiest wat hij/zij wil studeren.

Kom jij samen met je kind(eren) naar de Open Dag van mboRijnland? We ontvangen jullie graag!

Hoi, ik ben Ayoub. Misschien heb je me al wel eens op een poster langs de weg zien staan, want ik was een van de modellen voor de campagne van mboRijnland. Maar het leuke is, ik zit ook écht in het laatste jaar van het vmbo en ben op zoek naar een mbo-opleiding. Dus ook ik was 12 november te vinden op de Open Dag van mboRijnland. In deze blog vertel ik wat ik ervan vond en of ik al weet welke opleiding ik ga volgen.

Voordat ik de Open Dag bezocht, twijfelde ik tussen drie opleidingen:

Ik besloot dat ik tijdens de Open Dag die drie opleidingen wilde bezoeken. Elke opleiding had een eigen lokaal. Bij de ene opleiding werd een presentatie gegeven en bij de ander kwam een student naar je toe om één op één te vertellen hoe de opleiding in elkaar zit. Ze vertelden hoe lang een opleiding duurt, wat je doet tijdens de opleiding en wat voor stages je kunt lopen. Ik wist niet dat je tijdens je opleiding al zo veel mag stagelopen. Dat lijkt me leuk!

Nu ik de Open Dag heb bezocht weet ik dat ik toch niet voor Sport & Bewegen ga kiezen. Sport moet vooral een hobby blijven. Het gaat nu dus tussen Beveiliging en Sociaal Maatschappelijk Dienstverlener. Ik denk dat die laatste iets beter bij me past omdat het een sociale opleiding is, maar ik twijfel nog wel. Daarom ga ik in december Proefstuderen.