Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding Pedagogisch Medewerker Kinderopvang leer jij kinderen van 0 tot 13 jaar begeleiden in hun dagelijkse doen en laten. Je bent actief met kinderen bezig, verzorgt ze, praat veel met ze en stimuleert hun taal- en denkontwikkeling. Je kijkt goed wat ze nodig hebben en zoekt daar de juiste activiteiten bij. Je zorgt voor een schone, veilige en uitdagende speel- en leeromgeving.

Hoe ziet het eerste jaar van de opleiding eruit?
De opleiding Pedagogisch Medewerker Kinderopvang is een praktijkgerichte opleiding waarbij je elk schooljaar stage loopt in het werkveld van de kinderopvang. In de eerste periode ben je 5 dagen op school en ga jij je oriënteren op jouw toekomstige werkplek/stage. Dit noemen we beroepspraktijkvorming. Na deze periode ga je drie dagen naar school en twee dagen naar je stage.
Een studieloopbaanbegeleider begeleidt en ondersteunt tijdens jouw opleiding. Daarnaast heb je op je stage een werkbegeleider die jou in de praktijk begeleidt en ondersteunt.
Hoe ziet de opleiding eruit?
Op school doe je kennis en vaardigheden op die je in de praktijk nodig hebt. De beroepspraktijkvorming is een onmisbaar onderdeel van de opleiding. Hier kun je de opgedane kennis en vaardigheden in de praktijk brengen en verder ontwikkelen. Het is ook dé plek waar je jouw persoonlijke professionele kwaliteiten kunt ontwikkelen. Je leert het complete beroep, eerst onder begeleiding en later steeds zelfstandiger. De school en het leerbedrijf werken samen om jou een goede, beginnende
beroepsbeoefenaar te laten worden.
Welke vakken krijg je?
Naast beroepsgerichte vakken waarin je met herkenbare praktijksituaties uit de kinderopvang aan de slag gaat, volg je de generieke vakken: Nederlands, Rekenen, Loopbaan en Burgerschap. Ook krijg je keuzedelen die jouw ontwikkeling verrijken en/of verbreden.
Wat maakt deze opleiding méér dan mbo? 
Tijdens de opleiding wordt er samengewerkt met de praktijk. Regelmatig worden er gastlessen op school gegeven door vakmensen uit de praktijk. Ook is er de mogelijkheid om stage te lopen in het buitenland.

Toegestane vooropleidingen

  • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
  • Diploma mbo-opleiding niveau 2
  • Diploma mbo-opleiding niveau 3
  • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL
Niveau
Niveau 3
Duur
2 tot 3 jaar
Startmoment
2023, na de zomervakantie
Locaties

Leiden Bètaplein / Lammenschans (BOL)

Zoetermeer Van Doornenplantsoen (BOL)

Deze opleiding is ook in 2 jaar te volgen op de locatie Zoetermeer. Dit is maatwerk.

Als je kiest voor BOL verkort (2 jaar) dan volgt er een aanvullend gesprek om te kijken of deze versnelde vorm bij jouw past.

Direct aanmelden

Over jou

  • Je bent communicatief
  • Je werkt graag met kinderen
  • Interesse in pedagogiek
  • Zorg en welzijn

In de praktijk

Na je opleiding kun je aan de slag bij een kinderdagverblijf, peuterspeelzaal, buitenschoolse opvang of een (integraal) kindcentrum (IKC). Een andere mogelijkheid is dat je doorstroomt naar een niveau 4 mbo opleiding.

Als pedagogisch medewerker kinderopvang ben je graag met kinderen bezig. Afhankelijk van je werkplek verzorg en begeleid je baby’s, peuters of kinderen in groepsverband. Je zorgt voor een veilige, gezellige en uitdagende speel- en leeromgeving. Je kan goed organiseren en bent de hele dag bezig om alles in goede banen te leiden. Je begeleidt kinderen bij hun creatieve ontwikkeling. Doet sport- en spelactiviteiten met hen of een taalspelletje, iets met muziek of toneelspelen. Bij alles wat je doet, staat de ontwikkeling van de kinderen voorop. Daarover heb je regelmatig contact met de ouders of andere opvoeders.

Als je klaar bent

Aanvullende informatie

  • Kosten
  • BOL
  • Buitenland
  • Keuzedelen
  • Ondernemerschap
  • Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)
  • Studeren met een laptop

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap

Om toegelaten te worden tot de opleiding is een VOG niet verplicht. Een VOG is wel verplicht op het moment dat je gaat werken of stagelopen als onderdeel van deze opleiding.

Check daarom goed of je een VOG kan krijgen. Dit kun je hier doen: https://watdevog.nl/#wat-de-vog

In de meeste gevallen is het geen probleem om een VOG te krijgen. Krijg je toch geen VOG, dan raden we je af om met deze opleiding te beginnen, omdat je geen stage kunt lopen en dus ook de opleiding niet kunt afronden.

Wil je meer informatie, klik dan hier

Bij deze opleiding raden we je aan om gebruik te maken van je eigen laptop. Meer informatie over het gebruik van een laptop en over de keuze van een laptop vind je hier.

Bijzonderheden

Locaties beginnen en afmaken

Je kunt op verschillende locaties deze opleiding volgen. Vanaf het tweede of derde leerjaar kan het zijn dat je de opleiding of een keuzedeel vervolgt op een andere locatie van mboRijnland.

Deze opleiding in het nieuws