Wat ga je leren?

Als Eerste Monteur Woning weet jij alles over gas-, water-, sanitaire en verwarmingsinstallaties in woningen. Tijdens de opleiding Eerste Monteur Woning op het mboRijnland leer je alle kennis en vaardigheden die je hiervoor nodig hebt. Daarnaast leer je tijdens deze opleiding ook leidinggeven aan collega’s en andere monteurs.

Je leert hoe installaties in elkaar zitten en hoe je ze moet installeren en onderhouden. Je leert meettechniek, bedraden en monteren. Naast je werk bij een installatiebedrijf ga je twee avonden per week naar school. Je leert het theoriegedeelte, maar je besteedt ook veel aandacht aan je beroepshouding. Want in je werk moet je nauwkeurig en zorgvuldig zijn en problemen kunnen oplossen. Je besteedt veel aandacht aan de ontwikkeling van goede sociale en communicatieve vaardigheden. Die heb je nodig in het klantencontact én in de samenwerking met collega’s en leidinggevenden. Aan het eind van je studie kun je kiezen voor de uitstroomdifferentiatie Dak.

Toegestane vooropleidingen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BBL
Niveau
Niveau 3
Duur
3 jaar
Startmoment
Na de zomervakantie
Locaties

Gouda

Leiden Bètaplein

Direct aanmelden

Over jou

 • Elektrotechniek
 • Kabels en bedrading
 • Interesse in gas- en waterleidingen
 • Huizen- en wegenbouw
 • Technisch inzicht

In de praktijk

Je volgt deze studie voor 3 jaar in de BBL-variant en hebt daarna de keuze: je stroomt door naar een niveau 4 opleiding of je gaat aan het werk. Kies je voor de tweede optie, dan werk je bij een bedrijf dat gespecialiseerd is in gas-, water-, ventilatie-, en rioolinstallaties. Vaak doe je jouw werk alleen op locatie en soms treed je op als leidinggevende in een team.

Als eerste monteur woning installeer en onderhoud je installaties voor gas, water, centrale verwarming en riolering. Dat doe je in woningen en kleine bedrijfsgebouwen. Je rijdt naar de klant toe om daar wastafels, toiletten en cv-ketels te plaatsen. Je legt leidingen, plaatst boilers en richt badkamers in. Dat alles doe je op basis van tekeningen en werkopdrachten. Je maakt apparaten en installaties gebruiksklaar door besturingsprogramma’s in te stellen en af te regelen. Heel bewust doe je aan klantenbinding, door je te presenteren als ambassadeur van het bedrijf. Als eerste monteur woning werk je goed samen, ben je flexibel, klantvriendelijk en communicatief. Naar de klant toe kom je zelfverzekerd over. Je laat zien dat je slagvaardig bent en oog hebt voor kwaliteit.

Studie in cijfers

Aanvullende informatie

 • Kosten
 • BBL
 • Buitenland
 • Keuzedelen
 • Ondernemerschap

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap