Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding Eerste Monteur Utiliteit leer je alle kennis en vaardigheden die je nodig hebt voor je toekomstige beroep. Utiliteit staat voor alle gebouwen welke geen woningen zijn. Dit betekent dat je tijdens de opleiding leert over bijvoorbeeld verwarmings- en luchtbehandelingssystemen in kantoorpanden of ziekenhuizen. Je leert hoe deze werken en hoe je ze moet onderhouden. Ook leer tijdens de opleiding om leiding te geven.

Je leert alles over installaties in overheidsgebouwen, ziekenhuizen, kantoorpanden, fabrieken en scholen. Zoals het ventilatiesysteem, dat ervoor zorgt dat door een kantoorgebouw van 12 verdiepingen overal frisse lucht stroomt. En dat het gebouw op de juiste temperatuur blijft. Of bijvoorbeeld over sanitaire installaties. Dus dat alle toiletten en wasbakken in dat kantoorgebouw op de juiste leidingen zijn aangesloten en blijven werken. Belangrijk werk dus! Je leert ook over leidinggeven aan collega’s en andere monteurs. En je leert hoe je goed kunt functioneren in de maatschappij en op je werk. Bijvoorbeeld hoe je jezelf presenteert, hoe je iets duidelijk uitlegt en hoe je moet inspelen op een klacht van een klant. Door een combinatie van kennis en vaardigheden, ben jij straks helemaal klaar voor je beroep als eerste monteur utiliteit!

Toegestane vooropleidingen

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BBL
Niveau
Niveau 3
Duur
3 jaar
Startmoment
Na de zomervakantie
Locaties

Leiden Bètaplein

Direct aanmelden

Over jou

 • Elektrotechniek
 • Kabels en bedrading
 • Interesse in gas- en waterleidingen
 • Technisch inzicht

In de praktijk

Je volgt de BOL of BBL-variant van de opleiding Eerste Monteur Utiliteit en behaalt succesvol je diploma. Je kunt dan werken bij een installatiebedrijf of doorstromen naar een niveau 4 mbo-opleiding. Bij een installatiebedrijf werk je als eerste monteur utiliteit, wat inhoudt dat je soms zelfstandig werkt en soms als leidinggevende optreedt tijdens klussen. Je werkt altijd op locatie van de klant, dus aan installaties in een ziekenhuis, overheidsgebouw, kantoorgebouw, fabriek of een school.

Je doet vooral praktisch uitvoerend werk. Je installeert zowel eenvoudige als ingewikkelde werktuigkundige installaties en onderdelen daarvan. Denk bijvoorbeeld aan ventilatie- en verwarmingssystemen in grote gebouwen. Of juist een sanitaire installatie in een klein kantoorpand. Door jouw prettige werkhouding en de kwaliteit van jouw werk, weet je klanten aan het bedrijf te binden. Je bent representatief, komt afspraken na en je levert altijd kwaliteit. Je stelt de juiste vragen aan de klant, waardoor jij erachter komt wat er precies aan de hand is in het gebouw. Je achterhaalt hoe de installaties eruitzien, waar de leidingen lopen en hoe alles op elkaar is aangesloten. Zo weet jij elke klus op te lossen!

Studie in cijfers

Aanvullende informatie

 • Kosten
 • BBL
 • Buitenland
 • Keuzedelen
 • Ondernemerschap

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap