Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding Eerste Monteur Utiliteit leer je alle kennis en vaardigheden die je nodig hebt voor je toekomstige beroep. Utiliteit staat voor alle gebouwen, die geen woning zijn. Dit betekent dat je tijdens de opleiding leert over bijvoorbeeld verwarmings- en luchtbehandelingssystemen in kantoorpanden of ziekenhuizen.

Je leert alles over installaties in overheidsgebouwen, ziekenhuizen, kantoorpanden, fabrieken en scholen. Je werkt bijvoorbeeld aan het ventilatiesysteem van een kantoorgebouw van 12 verdiepingen, aan de temperatuurregeling in een pand of je houdt je bezig met de sanitaire installaties. Belangrijk werk dus! Je leert tijdens de opleiding ook leidinggeven aan collega’s en andere monteurs. Daarnaast werken we aan je communicatieve en sociale vaardigheden. Zo weet jij straks op iedere klant op de juiste manier te reageren.

Het eerste jaar
De opleiding is zeer praktijkgericht. Vier dagen in de week leer je de vaardigheden bij je leerwerkbedrijf onder begeleiding van ervaren collega’s. De overige dag heb je les. Tijdens de lessen leer je de theorie achter het vak. De lessen gaan over gereedschappen, verwerking van materialen, verschillende soorten installaties en leidinggeven. Gedurende de opleiding ben je gekoppeld aan een studieloopbaanbegeleider (slb’er). De slb’er is er om jou te ondersteunen en je vragen te beantwoorden.

Vakken en keuzedelen
Je leert de basistechnieken van de Werktuigkunde, zoals gas- en drinkwaterinstallaties. Daarbij verdiepen we ons ook in de drukverhogingsinstallaties. Ook leren we je met gereedschappen werken, zo leer je solderen, schroefdraad snijden en verlijmen. Daarnaast werken we aan je sociale en communicatieve vaardigheden. Tijdens de opleiding krijg je ook te maken met keuzedelen. Keuzedelen geven je de mogelijkheid je ergens in te verdiepen. Voorbeelden van keuzedelen zijn: Digitale Vaardigheden, Koolmonoxide-preventie en Warmte-terugwinningsinstallaties. In het laatste jaar van de opleiding werk je aan projecttaken, deze taken geven je veel inzicht in de praktijk van het vak.

Het is een BBL-opleiding, dus je bent voornamelijk aan de slag bij je leerwerkbedrijf. Bij het leerwerkbedrijf waar je werkt, word je opleid tot eerste monteur. Gedurende de opleiding komt er regelmatig een docent langs om te kijken hoe het gaat op je stage. Je bespreekt dan hoe de praktijkvoortgang gaat en of je op het juiste niveau werkt. Werk je sneller dan gemiddeld? Dan mag je eerder examen doen! Slaag je, dan ben Eerste (zelfstandig) Monteur.

Wat maakt deze opleiding méér dan mbo?
Je werkt vier dagen per week bij een erkend leerwerkbedrijf. Dit betekent dat je leert van mensen met veel kennis over en ervaring in het vak. De leerwerkbedrijven zijn voorzien van de modernste technieken, waardoor jij hier gelijk mee aan de slag kan. Dit geeft jou de kans om een goede installateur te worden, die meegaat met zijn tijd!

Toegestane vooropleidingen

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BBL
Niveau
Niveau 3
Duur
3 jaar
Startmoment
2024, na de zomervakantie
Locaties

Leiden Bètaplein / Lammenschans (BBL)

Gouda (BBL)

Direct aanmelden

Over jou

 • Elektrotechniek
 • Kabels en bedrading
 • Interesse in gas- en waterleidingen
 • Technisch inzicht

In de praktijk

Je volgt de BOL of BBL-variant van de opleiding Eerste Monteur Utiliteit en behaalt succesvol je diploma. Je kunt dan werken bij een installatiebedrijf of doorstromen naar een niveau 4 mbo-opleiding. Bij een installatiebedrijf werk je als eerste monteur utiliteit, wat inhoudt dat je soms zelfstandig werkt en soms als leidinggevende optreedt tijdens klussen. Je werkt altijd op locatie van de klant, dus aan installaties in een ziekenhuis, overheidsgebouw, kantoorgebouw, fabriek of een school.

Je doet vooral praktisch uitvoerend werk. Je installeert zowel eenvoudige als ingewikkelde werktuigkundige installaties en onderdelen daarvan. Denk bijvoorbeeld aan ventilatie- en verwarmingssystemen in grote gebouwen. Of juist een sanitaire installatie in een klein kantoorpand. Door jouw prettige werkhouding en de kwaliteit van jouw werk, weet je klanten aan het bedrijf te binden. Je bent representatief, komt afspraken na en je levert altijd kwaliteit. Je stelt de juiste vragen aan de klant, waardoor jij erachter komt wat er precies aan de hand is in het gebouw. Je achterhaalt hoe de installaties eruitzien, waar de leidingen lopen en hoe alles op elkaar is aangesloten. Zo weet jij elke klus op te lossen!

Studie in cijfers

Aanvullende informatie

 • Kosten
 • BBL
 • Buitenland
 • Keuzedelen
 • Ondernemerschap

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap