Wat leer je?

Als Allround Timmerman leer alles over de meer complexe timmerwerkzaamheden. Je leert met verschillende gereedschappen, materialen en technieken om kozijnen, deuren, trappen, vloeren en daken te maken. Ingewikkeld dakwerk? Geen probleem voor jou! Jij timmert graag hoog boven de grond. Ook aan de grond heb jij zo een mooie vloer gelegd. Hout is jouw sterkste kracht en die zet je in bij nieuwbouwwoningen zoals kantoorpanden, huizen, sporthallen en bestaande bouw.  

Het is een BBL-opleiding waarbij je één of twee dagen per week naar school gaat. De andere dagen werk je bij een erkend leerbedrijf. Je leert tijdens de opleiding zelfstandig projecten draaien, zodat alles vlekkeloos verloopt. We leren je werken met verschillende soorten hout en houtbewerkingsmachines. Ook leer je hoe je projecten met meerdere mensen leidt en hoe je het werk van collega’s controleert. Als timmerman ben je een échte vakman die op details let, dus leren we je ook meer over veiligheid en milieueisen.  

Toegestane vooropleidingen

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BBL
Niveau
Niveau 3
Duur
3 jaar
Startmoment
Na de zomervakantie Zo snel mogelijk (BBL)
Locaties

Gouda (BBL)

Startmomenten: Availability Na de zomervakantie Zo snel mogelijk (BBL) (BBL) - Genoeg plekken

Leiden Gitstraat (BBL)

Startmomenten: Availability Na de zomervakantie Zo snel mogelijk (BBL) (BBL) - Genoeg plekken

Direct aanmelden

Over jou

 • Ambachtelijk werk
 • Renoveren
 • Samenwerken
 • Zorgvuldig

In de praktijk

Na de BBL-opleiding stroom je door naar een niveau 4 opleiding, ga je aan het werk bij je leerwerkbedrijf of misschien start je wel je eigen bedrijf! Als allround timmerman weet je om te gaan met gereedschappen, houtbewerkingsmachines en bouwtekeningen.  

Als allround timmerman ben je de ene keer bezig bij particulieren in een bungalow, eengezinswoning of appartement en de andere keer werk je in een school, fabriek of ziekenhuis. Je doet complex timmerwerk, verzorgt de hoofdmaatvoering en voert stelwerk uit. Ook werk je met gemak volgens een planning, werk je graag samen met andere vakmensen uit de bouw en weet je hoe je het beste een ploeg timmerlieden aanstuurt. Je werkt veel met je handen en daar haal je plezier uit!  

Als je klaar bent

Aanvullende informatie

 • BBL
 • Kosten

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.