Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding Eerste Autotechnicus ga je één dag in de week naar school, naast je werk. Je leert ingewikkelde reparaties uitvoeren en goede diagnoses stellen, welke je gelijk kunt uitvoeren in de praktijk. Op mboRijnland ben je bezig met zowel theorie en praktijk, om jou zo goed mogelijk voor te bereiden op jouw toekomstige functie.

Als eerste autotechnicus ben jij de expert in de garage. Daarom leer je tijdens deze opleiding niet alleen veel over diagnose, complexe reparaties en het monteren van elektronische onderdelen zoals alarmsystemen. Je leert ook hoe je minder ervaren collega’s op een goede manier begeleidt. De leerstof is opgedeeld in modulen. In je eigen tempo kun je dus de opdrachten uitvoeren. Daarnaast werk je stevig aan je beroepshouding en ontwikkel je je sociale en communicatieve vaardigheden. Al je vorderingen leg je vast in een portfolio. Is dat compleet, dan kun je de afsluitende proeve van bekwaamheid doen. Als je deze goed hebt uitgevoerd, ontvang je een diploma dat door de branche is erkend.

Toegestane vooropleidingen

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BBL
Niveau
Niveau 3
Duur
3 jaar
Startmoment
Na de zomervakantie Zo snel mogelijk (BBL)
Locaties

Gouda (BBL)

Direct aanmelden

Over jou

 • Werken in een werkplaats of productieruimte
 • Klantvriendelijk
 • Reparatie en onderhoud
 • Technisch inzicht
 • Oog voor detail

In de praktijk

Na deze BBL-opleiding stroom jij door naar mbo niveau 4 of ga jij aan het werk bij een bedrijf. Je werkt dan op de werkplaats van een autodealer of van een algemeen autobedrijf. Je repareert helemaal zelfstandig auto’s en doet dat naar eigen inzicht. Minder ervaren collega’s vertel je hoe ze reparaties het beste kunnen uitvoeren. Je bent eindverantwoordelijk voor het werk dat ze hebben gedaan.

Als autotechnicus ben jij een echte vakman als het gaat om autotechniek. Storingen verhelp je. Het periodieke onderhoud levert voor jou geen enkel probleem op. Komt een klant met de mededeling dat er iets aan de auto mankeert, dan kun je precies achterhalen wat er aan de hand is. Daarvoor gebruik je digitale testkasten en computergestuurde meetapparatuur. Je hebt veel contact met de klanten en geeft hun een goed reparatieadvies.

Als je klaar bent

Aanvullende informatie

 • Kosten
 • BBL
 • Buitenland
 • Keuzedelen
 • Ondernemerschap

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap