Wat ga je leren?

M-Jaar, mind the gap! is nieuw bij mboRijnland.
Het M-jaar is speciaal voor gemotiveerde leerlingen uit het voortgezet onderwijs, die willen overstappen naar het mbo, maar nog niet precies weten welke opleiding het beste bij hen past. In het M-jaar maak je kennis met allerlei verschillende beroepen. En je werkt aan je persoonlijke ontwikkeling.  

Hoe ziet het M-jaar eruit?

Het studiejaar start goed. Je gaat gelijk aan de slag met het leren kennen van verschillende opleidingen en beroepen. Dit leer je niet vanuit boeken. Door middel van gastlessen, bedrijfsbezoeken, stages en opdrachten maak je kennis met het werkveld. Je kan hierdoor een kijkje nemen binnen verschillende bedrijven. Zo kom je erachter wat goed bij jou past.

Wat leer je nog meer?

Daarnaast is er veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling. Zo maak je een (buitenland)reis, die je samen met je klasgenoten organiseert. Op alles wat je doet en leert reflecteer je aan de hand van een bullet-journal. Dat betekent dat je in een map bijhoudt wat je allemaal doet en leert. En dat je daarop steeds terugkijkt: hoe heb ik het gedaan? Wat ging er goed? En wat kan nog beter?

Welke vakken krijg je?

In het M-jaar volg je ook verschillende vakken. Zo heb je bekende algemene vakken als Nederlands, Engels en rekenen. Maar je krijgt ook de kans om andere vakken te doen. Denk aan filosofie, beweging, ICT of schrijven en presenteren. Al deze vakken volg je op mbo-niveau 2. Zo kun je aan het einde van het jaar ook je startkwalificatie halen. 

Na het M-Jaar?

Na het M-jaar heb je jezelf verder ontwikkeld én weet je welke studierichting goed bij jou past. Je bent klaar voor de volgende stap. 

Hoe werkt de aanmelding?

Voordat je aan het M-jaar begint, willen we weten wat je motivatie is. Je motivatie geeft antwoorden op vragen als: 

  • Wie ben ik en wat doe ik?
  • Waarom past het M-jaar goed bij mij?

Je motivatie mag in de vorm zijn van een vlog, PowerPoint, Prezi of gewoon geschreven. Mail je motivatie samen met je aanmelding naar mjaar@mborijnland.nl.
Sluit je motivatie goed aan? Dan nodigen we je uit voor een kennismakings- en intakegesprek.  

Het M-jaar past goed bij je als: 

  • Je redelijk goed bent in plannen en organiseren
  • Je goed zelfstandig kan werken
  • Je zelf actief meedoet (dus niet te afwachtend bent, maar initiatief neemt)
  • Je het leuk vindt om samen te werken
  • Je gemotiveerd bent om te werken aan de vakken Nederlands, Engels en rekenen.

Welke vooropleiding heb je nodig?

Let op: er is per locatie (Alphen aan den Rijn, Gouda of Leiden) plaats voor 18 studenten. Het kan dus zijn dat je niet wordt aangenomen. Zorg daarom voor een plan B en schrijf je ook in voor een andere opleiding. Dan weet je zeker dat je volgend jaar met een opleiding kan starten. 

 

  • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
  • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL
Niveau
Niveau 4
Duur
1 jaar
Startmoment
2024, na de zomervakantie
Locaties

Alphen a/d Rijn (BOL)

Gouda (BOL)

Leiden (BOL)

Direct aanmelden

Over jou

  • Plannen en organiseren
  • Zelfstandig werken
  • Je bent gemotiveerd
  • Goed in samenwerken

Aanvullende informatie

  • Kosten
  • BOL
  • BBL
  • Buitenland
  • Keuzedelen
  • Ondernemerschap
  • Studeren met een laptop
  • Vakken

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap

Bij deze opleiding raden we je aan om gebruik te maken van je eigen laptop. Meer informatie over het gebruik van een laptop en over de keuze van een laptop vind je hier.

Vaak kun je keuzeonderdelen kiezen om je verder te specialiseren. Je krijgt ook de vakken Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap.