Wat leer je?

Als Allround Timmerman leer alles over complexe timmerwerkzaamheden. Je leert met verschillende gereedschappen, materialen en technieken om kozijnen, deuren, trappen, vloeren en daken te maken. Ingewikkeld dakwerk? Geen probleem voor jou! Jij timmert graag hoog boven de grond. Ook aan de grond heb jij zo een mooie vloer gelegd. Hout is jouw sterkste kracht en die zet je in bij nieuwbouwwoningen, restauratie en onderhoud in kantoorpanden, huizen, sporthallen en bestaande bouw. 

Het is een BBL-opleiding waarbij je één dag per week les volgt en je de andere dagen aan de slag bent bij een erkend leerwerkbedrijf. Je leert tijdens de opleiding zelfstandig projecten draaien, tekeningen en bestekken lezen en vertaalt deze in een handomdraai naar de praktijk. Jij zorgt ervoor dat alles vlekkeloos verloopt. We leren je werken met verschillende soorten hout en houtbewerkingsmachines. Daarnaast werk je aan prefab-elementen en maak je betonfunderingen. Ook leer je hoe je projecten met meerdere mensen leidt en hoe je het werk van collega’s controleert. Als timmerman ben je een échte vakman die oog voor detail heeft en ook over een goed ruimtelijk inzicht bezit.

Het eerste jaar
In het eerste jaar van de opleiding volg je één dag per week les en ben je de overige dagen aan het werk bij een erkend leerbedrijf. Een voorbeeld van zo’n erkend leerbedrijf is de Stichting praktijkopleiding bouw (SPB) uit Waddinxveen of Bouwmensen in Leiden. Je bent tijdens de opleiding al werknemer, dus ontvang je ook salaris!

Vakken en keuzedelen
Tijdens de opleiding Allround Timmeren combineer je praktijk met theorie. Je leert niet alleen omgaan met materialen, machines en gereedschappen, je leert namelijk ook hoe je werkzaamheden plant en verschillende bouwdetails herkent. Je weet bouwtekeningen te lezen en vertalen naar jouw werkzaamheden. Tijdens de opleiding leer je hoe gebouwen van fundering tot dak gebouwd worden, én hoe jij daar als Allround Timmerman aan bijdraagt.

Naast de beroeps specifieke vakken volg je ook generieke vakken, zoals: Nederlands, Engels, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Iedere tien weken bespreek je jouw voortgang met je studieloopbaanbegeleider (slb’er).

Je krijgt tijdens de opleiding ook de mogelijkheid om je te verdiepen of verbreden in het vakgebied. Dit doe je aan de hand van keuzedelen. Keuzedelen waar je uit kunt kiezen zijn: Duurzaamheid, Innovatie, Wiskunde, Natuurkunde en Mechanica voor de bouw.

Wat maakt deze opleiding méér dan mbo?
De opleiding Allround Timmeren geeft je de mogelijkheid om in je eigen tempo te leren. Gaat de opleiding je gemakkelijk af, dan studeer je ook eerder af. Heb je wat meer moeite, dan krijg je meer begeleiding tijdens de opleiding. Daarnaast hebben we goede contacten met aannemersbedrijven, waardoor je als student snel aan de slag kan. Heb je ambities om na de opleiding door te stromen naar een niveau 4 opleiding, dan stimuleren wij dat! En daarbij komt dat bouwen de toekomst heeft, waardoor er een groeiende vraag is naar goed opgeleide vakmensen!

Toegestane vooropleidingen

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BBL
Niveau
Niveau 3
Duur
3 jaar
Startmoment
2024, na de zomervakantie
Locaties

Waddinxveen (BBL)

Leiden Gitstraat (BBL)

Kies je voor deze opleiding als avondonderwijs in Waddinxveen? Dan volg je 1 avond les in de Bouwacademie in Waddinxveen en 1 avond in Gouda.

 

 

Direct aanmelden

Over jou

 • Ambachtelijk werk
 • Renoveren
 • Samenwerken
 • Zorgvuldig

In de praktijk

Na de BBL-opleiding stroom je door naar een niveau 4 opleiding, ga je aan het werk bij je leerwerkbedrijf of misschien start je wel je eigen bedrijf! Als Allround Timmerman weet je om te gaan met gereedschappen, houtbewerkingsmachines en bouwtekeningen.

Als Allround Timmerman ben je de ene keer bezig bij particulieren in een bungalow, eengezinswoning of appartement en de andere keer werk je in een school, fabriek of ziekenhuis. Je doet complex timmerwerk, verzorgt de hoofdmaatvoering en voert stelwerk uit. Ook werk je met gemak volgens een planning, werk je graag samen met andere vakmensen uit de bouw en weet je hoe je het beste een ploeg timmerlieden aanstuurt. Je werkt veel met je handen en daar haal je plezier uit!

Als je klaar bent

Aanvullende informatie

 • BBL
 • Kosten
 • Locaties

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Deze opleiding wordt gegeven in Leiden (Gitstraat) en op de Bouwacademie in Waddinxveen (Kanaaldijk).
Kies je voor de dagopleiding in Waddinxveen, dan volg je de lessen in de Bouwacademie in Waddinxveen.
Kies je voor deze opleiding als avondonderwijs in Waddinxveen? Dan volg je één avond les in de Bouwacademie in Waddinxveen en één avond op onze locatie in Gouda.