Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding Allround Technicus Voertuigen en Mobiele Werktuigen (deze opleiding heette vroeger Eerste Autotechnicus) volg je één dag per week les, en ben je de overige dagen aan het werk bij je leerwerkbedrijf. Je leert ingewikkelde reparaties uitvoeren en goede diagnoses stellen, die je gelijk mag uitvoeren in de praktijk!

Als Eerste Autotechnicus ben jij de expert in de garage. We leren je diagnoses stellen, complexe reparaties uitvoeren en het monteren van elektronische onderdelen. Ook het begeleiden van minder ervaren collega’s hoort daarbij. Het ontwikkelen van jouw beroepshouding en werken aan je sociale en communicatievaardigheden is ook een belangrijk onderdeel van de opleiding. Alles wat je leert, is een onderdeel van je opleiding. Heb je alle onderdelen goed uitgevoerd, dan ontvang je jouw diploma en is het tijd voor het échte werk!

Het eerste jaar
In het eerste jaar starten we met het opbouwen van een brede basiskennis over autotechniek. Je leert over onderhoud en aflevering plegen aan auto’s. Ook volg je in het eerste jaar vakken. Dit doe je tijdens die ene lesdag per week. Je volgt in het eerste jaar vooral vakken over de onderdelen en systemen van auto’s. De overige vier dagen in de week ben je aan de slag bij je leerwerkbedrijf. Hier werk je onder begeleiding van een leermeester aan auto’s in de werkplaats. De gehele opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Met je slb’er ga je in gesprek over je studievoortgang en je kunt er altijd terecht voor vragen.

Vakken en keuzedelen
De vakken zijn zo ingericht dat je alles leert over de onderdelen en systemen van auto’s. Je leert werken aan zowel benzine- als dieselmotoren, elektrische auto’s en door waterstof aangedreven auto’s. De docenten zorgen ervaar dat jij altijd op de hoogte bent van de laatste technieken en ontwikkelingen in de autobranche.

In het eerste jaar staat de basiskennis centraal. Je leert meer over onderhoud en aflevering plegen aan allerlei soorten auto’s. Heb je de basis onder de knie, dan ga je in het tweede studiejaar verder met het uitvoeren van reparaties en diagnoses aan auto’s. In het derde jaar krijg je te maken met complexe reparaties en beginnende diagnoses aan storingen in auto’s. We werken gedurende de opleiding met een digitale leeromgeving. In deze omgeving vind je alle theorie- en praktijkopdrachten, en is ook jouw voortgang te zien. Deze digitale leeromgeving is speciaal ontwikkeld voor de auto technische opleidingen, waardoor het perfect aansluit op de laatste ontwikkelingen in het vakgebied.

Je krijgt tijdens de opleiding ook de mogelijkheid om keuzedelen te volgen. Keuzedelen geven je de kans om je te specialiseren in een onderwerp dat jou aanspreekt. Dat kan studie gerelateerd zijn, maar ook iets heel anders. De keuze is aan jou. Een voorbeeld van een keuzedeel dat je kunt volgen is Voorbereiding APK Keurmeester. Dit zou een mooie aanvulling op je diploma kunnen zijn.

Wat maakt deze opleiding méér dan mbo?
Hoewel jouw werkgever verantwoordelijk is voor jouw praktijkexamens, bieden wij de mogelijkheid je voor te bereiden in onze praktijklokalen. In de praktijklokalen vind je zeker 20 hefbruggen, meer dan 30 auto’s en een scala aan onderdelen en uitlees/diagnoseapparatuur. Zo bereiden we je op de best mogelijke manier voor op jouw examens en de beroepspraktijk!

Ook krijg je tijdens de opleiding de mogelijkheid om stage te lopen in het buitenland. Je kunt kiezen uit zes verschillende landen, waar je een maand lang aan de slag gaat. Tijdens de buitenlandstage volg je in de eerste week lessen op je buitenlandse school en vervolgens ben je drie weken aan het werk in een autobedrijf. Extra fijn is dat de stage wordt vergoed.

Toegestane vooropleidingen

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BBL
Niveau
Niveau 3
Duur
3 jaar
Startmoment
2024, na de zomervakantie
Locaties

Gouda (BBL)

Direct aanmelden

Over jou

 • Werken in een werkplaats of productieruimte
 • Klantvriendelijk
 • Reparatie en onderhoud
 • Technisch inzicht
 • Oog voor detail

In de praktijk

Na deze BBL-opleiding stroom jij door naar mbo niveau 4 of ga jij aan het werk bij een bedrijf. Je werkt dan op de werkplaats van een autodealer of van een algemeen autobedrijf. Je repareert helemaal zelfstandig auto’s en doet dat naar eigen inzicht. Minder ervaren collega’s vertel je hoe ze reparaties het beste kunnen uitvoeren. Je bent eindverantwoordelijk voor het werk dat ze hebben gedaan.

Als autotechnicus ben jij een echte vakman als het gaat om autotechniek. Storingen verhelp je. Het periodieke onderhoud levert voor jou geen enkel probleem op. Komt een klant met de mededeling dat er iets aan de auto mankeert, dan kun je precies achterhalen wat er aan de hand is. Daarvoor gebruik je digitale testkasten en computergestuurde meetapparatuur. Je hebt veel contact met de klanten en geeft hun een goed reparatieadvies.

Als je klaar bent

Aanvullende informatie

 • Kosten
 • BBL
 • Buitenland
 • Keuzedelen
 • Ondernemerschap

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap