Eerste Autotechnicus

Van je hobby je beroep maken

Het is jouw droom om in een modern garagebedrijf te werken. Je houdt van sleutelen, maar hebt nog meer met de moderne elektronica in auto’s. Climate control, automatisch remingrijpen, parkeersensoren, een ingebouwde iPad, daar draai jij je hand niet voor om. 

Bekijk opleidingen

Voor jou is er geen boeiender sector dan de auto-industrie. Auto’s, vrachtwagens en motoren zitten tegenwoordig vol elektronica, zoals motormanagementsystemen, ABS, automatische deurvergrendeling, waarschuwings- en alarmsystemen. Een belangrijk deel van je werk bestaat daardoor uit testen, meten en regelen met moderne uitleesapparatuur. ICT is niet meer weg te denken uit de autotechniek. Het vak is daardoor verrassender en gevarieerder geworden. En leuker. Maar natuurlijk voer je nog steeds onderhoudsbeurten en reparaties uit. Nieuwe en gebruikte auto’s maak je gereed voor aflevering. Als de lak mooi glanst, geniet je. En jij vindt het geweldig als de techniek in de auto goed functioneert. De moderne auto heeft straks geen geheimen meer voor jou.  

Wil jij alle technische ins en outs leren kennen van de moderne auto? En tegelijkertijd goed overweg kunnen met diesel- en benzinemotoren? Dan is een opleiding mobiliteit perfect voor jou.

Opleidingen Mobiliteit

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Je wilt je ontwikkelen tot een echte vakman als het gaat om autotechniek. De functie van eerste autotechnicus past dan goed bij je ambitie. Je repareert in deze functie helemaal zelfstandig auto’s. Je doet dat naar eigen inzicht. Storingen verhelp je. Het periodieke onderhoud levert voor jou geen enkel probleem op. Komt een klant met de mededeling dat er iets aan de auto mankeert, dan kun je precies achterhalen wat er aan de hand is. Daarvoor gebruik je digitale testkasten en computergestuurde meetapparatuur. Je hebt veel contact met de klanten en geeft hun een goed reparatieadvies. Minder ervaren collega’s vertel je hoe ze reparaties het beste kunnen uitvoeren. Je bent eindverantwoordelijk voor het werk dat ze hebben gedaan. Al die taken voer je uit in de werkplaats van een autodealer of van een algemeen autobedrijf.

Opleidingsinhoud

Volg je de opleiding Eerste autotechnicus, dan werk je vier dagen per week bij een autobedrijf. Eén dag per week ga je naar school. Daar ben je veel bezig met zowel de theorie als de praktijk. Dat betekent: veel aan auto’s sleutelen. Leren hoe je ingewikkelde reparaties uitvoert en goede diagnoses stelt.

Je leert ook hoe je minder ervaren collega’s op een goede manier begeleidt. De leerstof is opgedeeld in modulen. In je eigen tempo kun je dus de opdrachten uitvoeren. Daarnaast werk je stevig aan je beroepshouding en ontwikkel je je sociale en communicatieve vaardigheden. Al je vorderingen leg je vast in een portfolio. Is dat compleet, dan kun je de afsluitende proeve van bekwaamheid doen. Als je deze goed hebt uitgevoerd, ontvang je een diploma dat door de branche is erkend.

BBL

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. In deze variant zit je maar een of twee dagen per week op school en volg je minimaal 640 uur stage / bpv (per studiejaar) bij een erkend leerbedrijf. Je hebt een praktijkplaats bij een erkend leerbedrijf nodig. Je leert de opleiding in de praktijk en krijgt op school de benodigde kennis en vaardigheden. Het is heel belangrijk om meteen bij de start van de opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen. Heb je hulp nodig bij het vinden van een leerwerkbedrijf? Kijk op www.stagemarkt.nl en bespreek dit in het intakegesprek.

Haal meer uit je opleiding

Bij mboRijnland kan je zelf een richting geven aan je opleiding. Zo sluit je opleiding aan bij wie jij bent en wat jij wilt worden. Kijk eens naar deze mogelijkheden:

Buitenland

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school? Lees meer over internationalisering >

Keuzedelen

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen! Lees meer over keuzedelen >

Ondernemerschap

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken. Lees meer over ondernemerschap >

Beroepseisen

Een beetje handigheid, praktisch-technisch inzicht en gevoel voor motoren zijn zeker belangrijk. Je werkt met voertuigen waarin personen vervoerd worden, wat betekent dat je wel enige verantwoordelijkheid moet kunnen dragen. Je werkt als eerste autotechnicus voornamelijk met je handen én je ogen, jouw oog-hand coördinatie moet dus goed ontwikkeld zijn voor het stellen van diagnoses en het uitvoeren van reparaties. Naast technisch inzicht moet je ook met mensen om kunnen gaan, klantvriendelijk zijn anderen kunnen aansturen. De techniek in de autobranche ontwikkelt zich in hoog tempo, je moet je kennis dus wel op peil zien te houden. Tot slot moet je je als eerste autotechnicus houden aan de geldende veiligheids- en milieueisen.

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

  • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
  • Diploma vmbo gemengde leerweg
  • Diploma vmbo theoretische leerweg
  • Diploma mbo-opleiding niveau 2
  • Diploma mbo-opleiding niveau 3
  • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4  

Studiewijzer

Download de PDF

Kosten

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op www.mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op www.mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Locaties

  • Gouda (Groen van Prinsterersingel) (BBL)
Aanmelden opleiding Beleef het zelf
In het kort
Leerweg
BBL
Niveau
3
Duur
3 jaar
Locatie
Gouda
Heb je vragen?

Neem contact met ons op

Stel je vraag

Bekijk ook deze opleidingen