Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroepen

In dit werk sta je klaar voor mensen met verstandelijke, zintuiglijke of meervoudige beperkingen. Mensen van alle leeftijden. Vaak hebben ze ook nog psychiatrische en/of gedragsproblemen. Je hebt een uitvoerende, adviserende of coördinerende rol, dat hangt af van waar en met welke doelgroep je werkt. Het is pittig maar dankbaar werk met veel afwisseling!
Bekijk opleidingen

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen werk je met cliënten die zich moeilijk zelfstandig staande kunnen houden in de maatschappij. Je cliënt kan bijvoorbeeld in een psychiatrisch centrum of verzorgingshuis wonen. Of de cliënt woont nog thuis. De cliënt kan ook een drugsverslaafde zijn. Een mishandelde vrouw, een vluchteling of iemand met een beperking.

Het is jouw taak om de zelfredzaamheid van deze mensen te vergroten. Sommigen hebben daarvoor langdurige ondersteuning nodig. Anderen begeleid je tijdelijk, totdat ze zelf weer de regie over hun leven kunnen voeren.

Je kunt dit werk doen als woonbegeleider in de geestelijke gezondheidszorg, ouderenzorg of maatschappelijke opvang. Maar ook als activiteitenbegeleider in een verzorgingshuis, een verpleeghuis of de sociale werkvoorziening. Je coacht en stimuleert je cliënt. Waar nodig schakel je andere hulpverleners of mantelzorgers in.

Opleidingsinhoud

In deze opleiding leer je hoe je een goed gesprek voert. Hoe je omgaat met onvoorspelbare situaties. Hoe je samen met je cliënt een ondersteuningsplan schrijft. Hoe je iemand stimuleert om meer zelf te doen of vaker ergens naartoe te gaan. Je cliënt heeft vaak een heel sociaal netwerk. Daarom leer je ook hoe je samenwerkt met de mensen in de omgeving van je cliënt. Je leert een coördinerende rol aan te nemen. Je leert ook hoe jij met collega’s samenwerkt en collega’s aan kunt sturen. Wil je naast het brede aanbod aan doelgroepen bij PBSD je ook meer verdiepen in de doelgroep jeugd, kies dan voor locatie Leidschendam waar het keuzedeel Jeugd en Opvoedhulp wordt aangeboden.

Je gaat al na 10 weken van de opleiding stage lopen (BPV); wij vinden het belangrijk dat je de geleerde kennis en vaardigheden meteen kan toepassen in de praktijk. En ook leert van de praktijk. Dat doe je tijdens de hele opleiding.

Haal meer uit je opleiding

Bij mboRijnland kan je zelf een richting geven aan je opleiding. Zo sluit je opleiding aan bij wie jij bent en wat jij wilt worden. Kijk eens naar deze mogelijkheden:

Buitenland

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school? Lees meer over internationalisering >

Keuzedelen

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen! Lees meer over keuzedelen >

Ondernemerschap

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken. Lees meer over ondernemerschap >

 

Beroepseisen

 • Je bent sterk betrokken bij anderen en toegankelijk. Je kunt je daarnaast makkelijk in de belevingswereld van anderen verplaatsen.
 • Je bent integer; wat jou in vertrouwen wordt gezegd, vertel je niet door.
 • Je hebt een ondernemende en innovatieve houding. Signaleert nieuwe ontwikkelingen en vertaalt die naar nieuwe werkwijzen, producten en/of diensten.
 • Je bent je bewust van verschillen in culturen en kunt daar goed mee omgaan.
 • Je treedt handelend op in uiteenlopende, onverwachte situaties.
 • Je bent assertief en laat de kaas niet van je brood eten. Je weet van aanpakken, maar geeft ook goed aan waar je grenzen liggen, naar de cliënt en naar jezelf.
 • Je weet professioneel om te gaan met je gevoelens en emoties bij weerstand, tegenslag en in moeilijke situaties.

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4  

Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)

Om toegelaten te worden tot de opleiding is een VOG niet verplicht. Een VOG is wel verplicht op het moment dat je gaat werken of stagelopen voor deze opleiding.

Check daarom goed of je een VOG kan krijgen. Dit kun je hier doen: https://watdevog.nl/#wat-de-vog

In de meeste gevallen is het geen probleem om een VOG te krijgen.  Krijg je toch geen VOG, dan raden we je af om met deze opleiding te beginnen, omdat je geen stage kunt lopen en dus ook de opleiding niet kunt afronden. 

 

Wil je meer informatie, kijk dan dit filmpje: https://www.justis.nl/overjustis/themadossiers/index.aspx

Studiewijzer

Download de PDF

Kosten

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op www.mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op www.mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Bijzonderheden

De opleiding Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen wordt samen met de opleiding Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg aangeboden. Je doet kennis en vaardigheden op die voor zowel de Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen als de Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg nodig hebt. Dus je krijgt een brede kennis over allerlei doelgroepen waarmee je zou kunnen werken..

Laptop
Ga je de opleiding Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen doen, dan werk je met je eigen laptop op een draadloos netwerk. Door op 'laptop' te klikken, krijg je hierover meer informatie.

Het keuzedeel Jeugd en Opvoedhulp wordt alleen op de vestiging in Leidschendam aangeboden.

Locaties

 • Alphen aan den Rijn (Ambonstraat) (BOL)
 • Gouda (Groen van Prinsterersingel) (BOL)
 • Leidschendam-Voorburg (Fluitpolderplein) (BOL)
 • Zoetermeer (Van Doornenplantsoen) (BOL)
 • Leiden (Breestraat) (BOL)
Aanmelden opleiding Beleef het zelf
In het kort
Leerweg
BOL
Niveau
4
Duur
3 jaar
Locaties
Alphen aan den Rijn
Gouda
Leidschendam
Zoetermeer (Van Doornenplantsoen)
Leiden (Breestraat)
Heb je vragen?

Neem contact met ons op

Stel je vraag

Bekijk ook deze opleidingen