Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen

Maatschappelijke zorg

Je wilt in je leven echt iets betekenen voor de maatschappij. Omdat je erg betrokken bent op anderen, wil je mensen graag ondersteuning bieden als zij die nodig hebben. Zodat zij in ieder geval hun leven weer op de rit krijgen en zelfstandig kunnen functioneren. Je bent nauwkeurig in wat je doet én heel flexibel.

Als jij jezelf in dit beeld herkent, ben jij prima geschikt voor een opleiding maatschappelijke zorg.

Bekijk opleidingen

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen werk je met cliënten die zich moeilijk zelfstandig staande kunnen houden in de maatschappij. Je cliënt kan bijvoorbeeld in een psychiatrisch centrum wonen of in een instelling voor gehandicaptenzorg. Maar je cliënt kan ook een drugsverslaafde zijn. Een mishandelde vrouw, een vluchteling of een oudere.

Het is jouw taak om de zelfredzaamheid van deze mensen te vergroten. Sommigen hebben daarvoor langdurige ondersteuning nodig. Anderen begeleid je tijdelijk, totdat ze zelf weer de regie over hun leven kunnen voeren.

Je kunt dit werk doen als woonbegeleider in de geestelijke gezondheidszorg, ouderenzorg of maatschappelijke opvang. Maar ook als activiteitenbegeleider in een verzorgingshuis, een verpleeghuis of de sociale werkvoorziening. Je coacht en stimuleert je cliënt. Waar nodig schakel je andere hulpverleners of mantelzorgers in.

Opleidingsinhoud

De opleiding Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen heeft een brede en een smalle variant.

Kies je voor smal, dan richt je je op de doelgroep jeugd. Dat is anders in de brede variant. Daar start je de opleiding vrij algemeen. Zo kun je eerst onderzoeken waar je interesse ligt. Daarna kies je keuzedelen. Je leert hoe je een goed gesprek voert. Hoe je omgaat met onvoorspelbare situaties. Hoe je samen met je cliënt een ondersteuningsplan schrijft. Hoe je iemand stimuleert om meer zelf te doen of vaker ergens naartoe te gaan. Je cliënt heeft vaak een heel sociaal netwerk. Daarom leer je ook hoe je samenwerkt met de mensen in de omgeving van je cliënt. In de smalle variant krijg je vanaf leerjaar 1 te maken met het keuzedeel Jeugd en opvoedhulp. 

Haal meer uit je opleiding

Bij mboRijnland kan je zelf een richting geven aan je opleiding. Zo sluit je opleiding aan bij wie jij bent en wat jij wilt worden. Kijk eens naar deze mogelijkheden:

Buitenland

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school? Lees meer over internationalisering >

Keuzedelen

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen! Lees meer over keuzedelen >

Ondernemerschap

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken. Lees meer over ondernemerschap >

 

Beroepseisen

 • Je bent sterk betrokken bij anderen en toegankelijk. Je kunt je daarnaast makkelijk in de belevingswereld van anderen verplaatsen.
 • Je bent assertief en laat de kaas niet van je brood eten. Je weet van aanpakken, maar geeft ook goed aan waar je grenzen liggen, naar de cliënt en naar jezelf.
 • Je bent integer; wat jou in vertrouwen wordt gezegd, vertel je niet door.
 • Je hebt een ondernemende en innovatieve houding. Signaleert nieuwe ontwikkelingen en vertaalt die naar nieuwe werkwijzen, producten en/of diensten.
 • Je bent je bewust van verschillen in culturen en kunt daar goed mee omgaan.
 • Je treedt handelend op in uiteenlopende, onverwachte situaties.
 • Je weet professioneel om te gaan met je gevoelens en emoties bij weerstand, tegenslag en in moeilijke situaties.

Toelatingseisen

Je kunt deze opleiding gaan doen als je

 • een diploma vmbo kbl of vmbo tl hebt;
 • een overgangsbewijs hebt van havo 3 naar havo 4;
 • een mbo-diploma Begeleider specifieke doelgroepen niveau 3

Verklaring Omtrent Gedrag
Met deze opleiding kies je ervoor om te gaan werken met mensen. Dat doe je ook tijdens je stage. Veel instellingen vragen daarom of je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) kunt laten zien. Die vraag je aan op het gemeentehuis. Houd daarmee rekening als je een studie in het domein Welzijn wilt volgen.

Studiewijzer

Download de PDF

Kosten

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op www.mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op www.mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Bijzonderheden

Laptop
Ga je de opleiding Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen doen, dan werk je met je eigen laptop op een draadloos netwerk. Door op 'laptop' te klikken, krijg je hierover meer informatie.

Leidschendam
De smalle variant van deze opleiding, richting jeugdzorg, wordt alleen op onze vestiging in Leidschendam gegeven.

Locaties

 • Alphen aan den Rijn (Ambonstraat) (BOL)
 • Gouda (Groen van Prinsterersingel) (BOL)
 • Leidschendam-Voorburg (Fluitpolderplein) (BOL)
 • Zoetermeer (Van Doornenplantsoen) (BOL)
 • Leiden (Breestraat) (BOL)
Aanmelden opleiding Beleef het zelf
In het kort
Leerweg
BOL
Niveau
4
Duur
3 jaar
Locaties
Alphen aan den Rijn
Gouda
Leidschendam
Zoetermeer (Van Doornenplantsoen)
Leiden (Breestraat)
Heb je vragen?

Neem contact met ons op

Stel je vraag

Bekijk ook deze opleidingen