Persoonlijk Begeleider Gehandicaptenzorg

In dit werk sta je klaar voor mensen met verstandelijke, zintuiglijke of meervoudige beperkingen. Mensen van alle leeftijden. Vaak hebben ze ook nog psychiatrische en/of gedragsproblemen. Je hebt een uitvoerende, adviserende of coördinerende rol, dat hangt af van waar en met welke doelgroep je werkt. Het is pittig maar dankbaar werk met veel afwisseling!
Bekijk opleidingen

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

In dit werk sta je klaar voor mensen van alle leeftijden met verstandelijke, lichamelijke, zintuiglijke of meervoudige beperkingen. Voor mensen die vaak ook psychiatrische en/of gedragsproblemen hebben. Het geeft je een kick als juist deze mensen zich prettig voelen. Als zij zoveel mogelijk kwaliteit van leven hebben. Hebben geleerd om met hun beperkingen toch zo zelfstandig mogelijk te leven. Om de eigen regie over hun leven te behouden of te vergroten. In je werk heb je aandacht voor de problemen van je cliënten die een gevolg zijn van hun beperking of ziekte. Maar ook voor de problemen die door het leven zijn ontstaan en door hun beperking of ziekte zijn vergroot. .  

Je doet dit werk in een instelling waar mensen alleen overdag zijn. Of waar zij zowel werken als wonen. Je begeleidt hen daarbij. Daarbij laat je zien dat je een brede specialistische kennis hebt. Dat je beschikt over vaardigheden om je cliënten zorg en ondersteuning te bieden. Als het nodig is, treed je handelend en corrigerend op. Jouw werk brengt jou vaak in complexe situaties. Verandering in het gedrag van de cliënten en van hun ondersteuningsvragen komt vaak voor. Dat brengt jou niet van je stuk. Je kunt goed improviseren en reageert adequaat op onverwachte situaties.

Opleidingsinhoud

In deze opleiding leer je onder meer hoe je een ondersteuningsplan moet schrijven.  Je leert om te zien wat jouw cliënten nodig hebben. In hun omgang met anderen. Maar ook als het gaat om de algemene dagelijkse levensverrichtingen. En het toedienen van medicatie. Je leert hoe je daar met je cliënten over kunt praten. Hoe je hen daarin kunt ondersteunen, samen met de mensen uit de omgeving van de cliënt. Je leert een coördinerende rol aan te nemen.  Je leert ook hoe jij met anderen samenwerkt en collega’s aan kunt sturen. De praktijk is daarbij dus heel belangrijk in de opleiding Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg. Je gaat al na 10 weken van de opleiding stage lopen (BPV); wij vinden het belangrijk dat je de geleerde kennis en vaardigheden meteen kan toepassen in de praktijk. En ook leert van de praktijk. Dat doe je tijdens de hele opleiding.

Haal meer uit je opleiding

Bij mboRijnland kan je zelf een richting geven aan je opleiding. Zo sluit je opleiding aan bij wie jij bent en wat jij wilt worden. Kijk eens naar deze mogelijkheden:

Buitenland

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school? Lees meer over internationalisering >

Keuzedelen

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen! Lees meer over keuzedelen >

Ondernemerschap

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken. Lees meer over ondernemerschap >

Beroepseisen

 • Je bent betrokken bij anderen en kunt je makkelijk in hun belevingswereld verplaatsen.
 • Je bent integer; wat jou in vertrouwen wordt gezegd, vertel je niet door.
 • Je hebt een helikopterview en houdt landelijke ontwikkelingen op je vakgebied in de gaten.
 • Je bent in staat om creatieve oplossingen te bedenken voor nieuwe vraagstukken, ook in ingewikkelde en weinig stabiele situaties.
 • Je weet professioneel om te gaan met je gevoelens en emoties bij weerstand, tegenslag en kritische situaties.
 • Je bent assertief en laat de kaas niet van je brood eten. Je geeft goed je grenzen aan, naar de cliënt en naar jezelf.
 • Je vindt het heel normaal om zelfstandig te werken.

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4  

Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)

Om toegelaten te worden tot de opleiding is een VOG niet verplicht. Een VOG is wel verplicht op het moment dat je gaat werken of stagelopen voor deze opleiding.

Check daarom goed of je een VOG kan krijgen. Dit kun je hier doen: https://watdevog.nl/#wat-de-vog

In de meeste gevallen is het geen probleem om een VOG te krijgen.  Krijg je toch geen VOG, dan raden we je af om met deze opleiding te beginnen, omdat je geen stage kunt lopen en dus ook de opleiding niet kunt afronden. 

Wil je meer informatie, kijk dan dit filmpje: https://www.justis.nl/overjustis/themadossiers/index.aspx

Inenting 
Als Persoonlijk egeleider gehandicaptenzorg of als stagiair in de gehandicaptenzorg moet je  zijn ingeënt tegen hepatitis B. De opleiding biedt een vaccinatietraject aan.

Inenting
Als begeleider gehandicaptenzorg of als stagiair in de gehandicaptenzorg moet je vooraf zijn ingeënt tegen hepatitis B.

 

Studiewijzer

Download de PDF

Kosten

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op www.mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op www.mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Bijzonderheden

Laptop
Ga je de opleiding Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg doen, dan werk je met je eigen laptop op een draadloos netwerk. Door op 'laptop' te klikken, krijg je hierover meer informatie.

De opleiding Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg  wordt samen met de opleiding Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen aangeboden. Je doet kennis en vaardigheden op die voor zowel de Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg als de Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen nodig zijn.  Dus je krijgt een brede kennis over allerlei doelgroepen waarmee je zou kunnen werken

Locaties

 • Alphen aan den Rijn (Ambonstraat) (BOL)
 • Gouda (Groen van Prinsterersingel) (BOL)
 • Leidschendam-Voorburg (Fluitpolderplein) (BOL)
 • Zoetermeer (Van Doornenplantsoen) (BOL)
 • Leiden (Breestraat) (BOL)
Aanmelden opleiding Beleef het zelf
In het kort
Leerweg
BOL
Niveau
4
Duur
3 jaar
Locaties
Alphen aan den Rijn
Gouda
Leidschendam
Zoetermeer (Van Doornenplantsoen)
Leiden (Breestraat)
Heb je vragen?

Neem contact met ons op

Stel je vraag

Bekijk ook deze opleidingen