Agogisch Medewerker Geestelijke Gezondheidszorg

In dit werk sta je klaar voor mensen met verstandelijke, zintuiglijke of meervoudige beperkingen. Mensen van alle leeftijden. Vaak hebben ze ook nog psychiatrische en/of gedragsproblemen. Je hebt een uitvoerende, adviserende of coördinerende rol, dat hangt af van waar en met welke doelgroep je werkt. Het is pittig maar dankbaar werk met veel afwisseling!
Bekijk opleidingen

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Je vindt het geweldig als je anderen kunt ondersteunen. Wanneer je ze een duwtje in hun rug kunt geven. Net die stimulans die zij nodig hebben om zelfstandig verder te gaan.

Mensen met psychische of psychiatrische ziektebeelden, met stoornissen en/of een verslaving hebben jouw speciale belangstelling. Zij zijn vaak opgenomen in een GGZ-instelling, omdat zij niet of nauwelijks meer kunnen functioneren in de maatschappij. Jouw duwtje in de rug hebben zij hard nodig. Jouw voorbeeldfunctie is voor hen heel belangrijk. Stapje voor stapje probeer je hen zover te krijgen, dat zij zich weer zelfstandig kunnen redden. Daarbij maak je gebruik van je brede en specialistische kennis en vaardigheden. Van begeleidingsmethodieken en gesprekstechnieken.

Natuurlijk is het soms ook improviseren in je werk. Daar ben je goed in. Je werkt in een psychiatrisch ziekenhuis, een afkickcentrum of een instelling waar cliënten beschermd wonen.

Opleidingsinhoud

Een goed gesprek voeren met iemand die een psychische of psychiatrische stoornis heeft. Cliënten begeleiden bij hun groepsactiviteiten. Omgaan met onvoorspelbare situaties. De veiligheid in een groep bewaken en bevorderen. Je leert het allemaal tijdens de opleiding Agogisch medewerker geestelijke gezondheidszorg. Ook leer je hoe je een netwerk van deskundigen om je heen bouwt en daarvan gebruikmaakt.

De praktijk is in deze studie erg belangrijk. Die stuurt de theorie. Zo leer jij de kennis, vaardigheden en houding aan die je nodig hebt. Aan de hand van je eigen leervragen geef je zelf je leerproces vorm. Alles wat je geleerd en gemaakt hebt, leg je vast in een portfolio.

Haal meer uit je opleiding

Bij mboRijnland kan je zelf een richting geven aan je opleiding. Zo sluit je opleiding aan bij wie jij bent en wat jij wilt worden. Kijk eens naar deze mogelijkheden:

Buitenland

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school? Lees meer over internationalisering >

Keuzedelen

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen! Lees meer over keuzedelen >

Ondernemerschap

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken. Lees meer over ondernemerschap >

Beroepseisen

 • Je bent betrokken bij anderen en kunt je makkelijk in hun belevingswereld verplaatsen.
 • Je bent assertief en laat de kaas niet van je brood eten. Je weet van aanpakken, maar geeft ook goed aan waar je grenzen liggen, naar de cliënt en naar jezelf.
 • Je bent integer; wat jou in vertrouwen wordt gezegd, vertel je niet door.
 • Cliënten worden met steeds zwaardere verschijnselen opgenomen in een GGZ-instelling. Je moet daar goed mee om kunnen gaan.
 • Je vindt het geen enkel punt om het initiatief te nemen, om creatieve oplossingen te bedenken voor nieuwe vraagstukken in onverwachte omstandigheden die soms dreigen te escaleren. Je weet wat je daarin aankan en waar je grenzen liggen.
 • Je ziet kansen liggen en weet die te benutten.
 • Je weet professioneel om te gaan met je gevoelens en emoties bij weerstand, tegenslag en kritische situaties.
 • Je vindt het heel normaal om zelfstandig te werken.

Toelatingseisen

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4  

Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)

Om toegelaten te worden tot de opleiding is een VOG niet verplicht. Een VOG is wel verplicht op het moment dat je gaat werken of stagelopen als onderdeel van deze opleiding.

Check daarom goed of je een VOG kan krijgen. Dit kun je hier doen: https://watdevog.nl/#wat-de-vog

In de meeste gevallen is het geen probleem om een VOG te krijgen.  Krijg je toch geen VOG, dan raden we je af om met deze opleiding te beginnen, omdat je geen stage kunt lopen en dus ook de opleiding niet kunt afronden. 

Wil je meer informatie, kijk dan dit filmpje: https://www.justis.nl/overjustis/themadossiers/index.aspx

Studiewijzer

Download de PDF

Kosten

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op www.mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op www.mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Bijzonderheden

Laptop
Ga je de opleiding Agogisch medewerker geestelijke gezondheidszorg volgen dan werk je met je eigen laptop op een draadloos netwerk. Door op 'laptop' te klikken, krijg je hierover meer informatie.

Locaties

 • Zoetermeer (Van Doornenplantsoen) (BOL)
Aanmelden opleiding Beleef het zelf
In het kort
Leerweg
BOL
Niveau
4
Duur
3 jaar
Locatie
Zoetermeer (Van Doornenplantsoen)
Heb je vragen?

Neem contact met ons op

Stel je vraag

Bekijk ook deze opleidingen