Agogisch medewerker geestelijke gezondheidszorg

Maatschappelijke zorg

Je wilt in je leven echt iets betekenen voor de maatschappij. Omdat je erg betrokken bent op anderen, wil je mensen graag ondersteuning bieden als zij die nodig hebben. Zodat zij in ieder geval hun leven weer op de rit krijgen en zelfstandig kunnen functioneren. Je bent nauwkeurig in wat je doet én heel flexibel.

Als jij jezelf in dit beeld herkent, ben jij prima geschikt voor een opleiding maatschappelijke zorg.

Bekijk opleidingen

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Je vindt het geweldig als je anderen kunt ondersteunen. Wanneer je ze een duwtje in hun rug kunt geven. Net die stimulans die zij nodig hebben om zelfstandig verder te gaan.

Mensen met psychische of psychiatrische ziektebeelden, met stoornissen en/of een verslaving hebben jouw speciale belangstelling. Zij zijn vaak opgenomen in een GGZ-instelling, omdat zij niet of nauwelijks meer kunnen functioneren in de maatschappij. Jouw duwtje in de rug hebben zij hard nodig. Jouw voorbeeldfunctie is voor hen heel belangrijk. Stapje voor stapje probeer je hen zover te krijgen, dat zij zich weer zelfstandig kunnen redden. Daarbij maak je gebruik van je brede en specialistische kennis en vaardigheden. Van begeleidingsmethodieken en gesprekstechnieken.

Natuurlijk is het soms ook improviseren in je werk. Daar ben je goed in. Je werkt in een psychiatrisch ziekenhuis, een afkickcentrum of een instelling waar cliënten beschermd wonen.

Opleidingsinhoud

Een goed gesprek voeren met iemand die een psychische of psychiatrische stoornis heeft. Cliënten begeleiden bij hun groepsactiviteiten. Omgaan met onvoorspelbare situaties. De veiligheid in een groep bewaken en bevorderen. Je leert het allemaal tijdens de opleiding Agogisch medewerker geestelijke gezondheidszorg. Ook leer je hoe je een netwerk van deskundigen om je heen bouwt en daarvan gebruikmaakt.

De praktijk is in deze studie erg belangrijk. Die stuurt de theorie. Zo leer jij de kennis, vaardigheden en houding aan die je nodig hebt. Aan de hand van je eigen leervragen geef je zelf je leerproces vorm. Alles wat je geleerd en gemaakt hebt, leg je vast in een portfolio.

Haal meer uit je opleiding

Bij mboRijnland kan je zelf een richting geven aan je opleiding. Zo sluit je opleiding aan bij wie jij bent en wat jij wilt worden. Kijk eens naar deze mogelijkheden:

Buitenland

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school? Lees meer over internationalisering >

Keuzedelen

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen! Lees meer over keuzedelen >

Ondernemerschap

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken. Lees meer over ondernemerschap >

Beroepseisen

 • Je bent betrokken bij anderen en kunt je makkelijk in hun belevingswereld verplaatsen.
 • Je bent assertief en laat de kaas niet van je brood eten. Je weet van aanpakken, maar geeft ook goed aan waar je grenzen liggen, naar de cliënt en naar jezelf.
 • Je bent integer; wat jou in vertrouwen wordt gezegd, vertel je niet door.
 • Cliënten worden met steeds zwaardere verschijnselen opgenomen in een GGZ-instelling. Je moet daar goed mee om kunnen gaan.
 • Je vindt het geen enkel punt om het initiatief te nemen, om creatieve oplossingen te bedenken voor nieuwe vraagstukken in onverwachte omstandigheden die soms dreigen te escaleren. Je weet wat je daarin aankan en waar je grenzen liggen.
 • Je ziet kansen liggen en weet die te benutten.
 • Je weet professioneel om te gaan met je gevoelens en emoties bij weerstand, tegenslag en kritische situaties.
 • Je vindt het heel normaal om zelfstandig te werken.

Toelatingseisen

Je kunt deze opleiding gaan doen als je:

 • een diploma vmbo kader, gemengde of theoretische leerweg hebt;
 • een overgangsbewijs hebt van havo 3 naar havo 4;

Verklaring Omtrent Gedrag
Met deze opleiding kies je ervoor om te gaan werken met mensen. Dat doe je ook tijdens je stage. Veel instellingen vragen daarom of je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) kunt laten zien. Die vraag je aan op het gemeentehuis. Houd daarmee rekening als je een studie in het domein Welzijn/Gezondheidszorg wilt volgen.

Kosten

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op www.mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op www.mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Bijzonderheden

Laptop
Ga je de opleiding Agogisch medewerker geestelijke gezondheidszorg volgen dan werk je met je eigen laptop op een draadloos netwerk. Door op 'laptop' te klikken, krijg je hierover meer informatie.

Locaties

 • Zoetermeer (Van Doornenplantsoen) (BOL)
Aanmelden opleiding Beleef het zelf
In het kort
Leerweg
BOL
Niveau
4
Duur
3 jaar
Locatie
Zoetermeer (Van Doornenplantsoen)
Heb je vragen?

Neem contact met ons op

Stel je vraag

Bekijk ook deze opleidingen