Hoe kan ik docent of instructeur worden als zij-instromer in het onderwijs? En aan welke eisen moet ik dan voldoen?

Je bent een zij-instromer als je vanuit je bestaande beroep docent wilt worden. Of als je al leraar bent maar in een ander vak, op een ander niveau of in een andere onderwijssector wilt lesgeven*. Als zij-instromer kun je meteen beginnen met lesgeven en in de tussentijd jouw lesbevoegdheid behalen. Werken en leren tegelijk dus.

Een andere mogelijkheid is het volgen van het ZiB-traject (Zij-instroom in het Beroep): de verkorte lerarenopleiding van twee jaar. Hier gaat een uitgebreid intake-assessment bij de lerarenopleiding aan vooraf.

Hybride leraar of gastdocent
Je kunt er trouwens ook voor kiezen om als hybride leraar aan de slag te gaan. Je geeft dan een aantal uren per week les, naast de baan die je al hebt. Ook hierbij studeer je naast je werk, om je PDG te behalen. Geef je als gastdocent maximaal zes uur per week les? Dan heb je geen onderwijsbevoegdheid of PDG nodig.

Instructeur worden kan ook!
Wil je instructeur worden en docenten assisteren bij het geven van praktijkgerichte lessen? Dan gelden andere eisen. Je moet dan kunnen aantonen dat je over vakinhoudelijke kennis én over pedagogische en didactische vaardigheden op mbo-niveau 4 beschikt. Geldt dit (nog) niet voor jou? Dan kun je een eenjarige mbo- opleiding tot instructeur volgen, of een tweejarige educatieve associate degree aan het hbo. Lees hier meer over.

* Heb je de lerarenopleiding gedaan en heb je al een eerste- of tweedegraads bevoegdheid? Dan mag je ook lesgeven op het mbo. Ben je nu docent in het basisonderwijs of op het hbo? Dan moet je nog je onderwijsbevoegdheid voor het mbo behalen.

 

Meer weten?
Wil je graag meer weten over jouw mogelijkheden als (hybride) docent, zij-instromer  of instructeur bij mboRijnland? Stuur dan gerust een mailtje naar hrm-recruitment@mborijnland.nl of bekijk de antwoorden op de veelgestelde vragen. Uiteraard kun je ook meteen solliciteren op een van onze vacatures!