Interview Lotte en Jimmy-Boy

Lotte (19) en Jimmy-Boy (19) volgen de opleiding Sport & Bewegen bij mboRijnland in Zoetermeer. De locatie waar zij de opleiding volgen is best wel bijzonder. Lotte: “We krijgen les in een in- en outdoor adventure center. In plaats van een bibliotheek hebben we een klimmuur.” Jimmy-Boy vult haar aan: “Door de kleinschalige locatie kennen docenten en studenten elkaar goed. We kunnen zo bij ze langslopen met een vraag.”

Lotte en Jimmy-Boy zitten nu in het vierde jaar van hun opleiding en zijn nog steeds heel blij met hun studiekeuze. “Sporten vond ik altijd al leuk”, vertelt Lotte. “Het was voor mij op de middelbare school al duidelijk dat ik daar later in mijn werk iets mee wilde doen.” Jimmy-Boy koos op het vmbo voor het profiel ‘sport’, een richting waarbij je extra sportlessen volgt én geeft. “Toen kwam ik erachter dat ik het leuk vind om voor een groep te staan en les te geven. Een sportopleiding was dus een logische keuze.”

Alle sporten goed leren kennen

De studiegenoten oriënteerden zich goed voordat ze zich inschreven voor Sport & Bewegen bij mboRijnland. “Ik heb bij veel scholen gekeken,” zegt Lotte, “maar deze opleiding bij mboRijnland sprak me het meest aan. Je leert alle sporten goed kennen en kunt je specialiseren in de richting die jij interessant vindt. Ook was deze opleiding dichtbij huis.” Jimmy-Boy: “En je loopt vanaf het eerste jaar al stage: zo leer je de praktijk goed kennen.”

Ieder jaar een andere stage

“In het eerste jaar doe je veel basiskennis over verschillende sporten op. En je loopt stage bij een sportvereniging, bijvoorbeeld bij je eigen voetbal- of hockeyclub”, vertelt Lotte. Na het eerste jaar kies je een profiel om je te specialiseren. “Je kunt kiezen voor sport en onderwijs, sport en gezondheid, sport met gehandicapten of outdoor sport. Wij kozen allebei voor het laatste en leren nu alles over buitensporten als klimmen, kanoën en mountainbiken.” Jimmy-Boy: “Vanaf het tweede jaar loop je stage in de richting van je specialisatie. Dat mag ook in het buitenland. Zo liep ik stage op een camping in de Belgische Ardennen. Ik organiseerde activiteiten als boogschieten en kajakken. Onwijs leuk!” Lotte gaf in het derde en vierde jaar skiles in Oostenrijk. “Ook heb ik afgelopen zomer drie maanden stage gelopen op een Summer Camp in Amerika. Een buitenland stage is echt een aanrader.”

Veel persoonlijke aandacht

Jimmy-Boy raadt zijn opleiding zeker aan. “We krijgen veel persoonlijke aandacht van docenten, de begeleiding is heel goed. Je kunt ze ook altijd even mailen, dan krijg je snel een reactie. En de locatie is natuurlijk super: wie krijgt er nu les in een adventure center? Mijn vrienden zijn jaloers op me!”