Interview docent Anne Merien
Op de Dag van de Leraar (5 oktober) Graag zetten we een docent in het zonnetje: Anne Merien de Veij, docent Communicatie, Marketing, Evenementen in Leidschendam. Het thema van de Nacht van de Leraar, dat morgen plaatsvindt op verschillende locaties in Leiden, heeft als thema ‘jij en jouw dromen’. Daarom vroegen we de docenten in dit interview naar hun dromen. Lees hieronder hun inspirerende verhalen. Veel respect en waardering voor alle docenten die vanuit vakmanschap en verbinding de studenten begeleiden met het ontwikkelen van hun talenten.
Anne Merien de Veij is vandaag jarig (!) en voelt zich ‘een beetje meer dan 18’, zoals ze zelf zegt. Ze woont in het oude centrum van Voorburg met manlief en haar twee kinderen en geeft nu twee jaar les als docent Marketing, Communicatie, Evenementen bij College Economie in Leidschendam. Ze is kartrekker op het gebied van hybride onderwijs.
Wie of wat heeft jou geïnspireerd om docent te worden?
“Vaak denken vrienden en collega’s dat je geïnspireerd bent door invloedrijke personen in je leven of loopbaan waardoor je de stap onderneemt om docent te worden. Vanuit de Hotelschool The Hague vond ik de leukste docenten de parttime docenten die met één voet in het bedrijfsleven stonden en met één voet in het onderwijs. Voor de klas staan was zeker niet mijn droom. Na jaren in het bedrijfsleven gewerkt te hebben in de hotellerie, marketing en sales, twee kinderen rijker en een man die heel vaak op reis was, kwam ik tot de conclusie dat het anders moest. Ik wilde een betere balans tussen werk en privé. Mijn eerste voorzichtige stap richting onderwijs was bij het kenniscentrum Kenwerk, nu beter bekend als S-BB. Daarna heb ik de stap gemaakt naar het VO. Door deze carrièreswitch twee jaar geleden een sprong in het diepe gemaakt naar mboRijnland, waar ik nu met heel veel plezier tóch voor de klas sta.
Waarvan geniet jij het allermeest in jouw vak en waarom?
“Studenten de kans geven om zich op een positieve manier te ontwikkelen, waarbij ik ze help om talenten te laten bloeien en hun ambities te laten realiseren. Studenten vinden het lastig om de koppeling te maken tussen wat ze op school leren en wat ze er vervolgens in de praktijk mee doen. Hier ligt mijn kracht en hier wil ik graag mijn bijdrage aan leveren.”
Wat is jouw grote droom als docent voor de wereld, je vak, je studenten, het onderwijs? “Mijn ambitie is zaadjes te planten waardoor ik onderwijs kan laten groeien. Daardoor groei ik persoonlijk en ik hoop dat mijn collega’s meegroeien in de vernieuwingen van hybride onderwijs. Misschien voor mij persoonlijk toch nog een Master doen, wie zal het zeggen?
Mijn grootse droom is dat iedere student regie krijgt over het leren waarbij de student zelf met bijvoorbeeld een soort menukaart zijn eigen onderwerp, tempo en wijze van leren kan kiezen, waarbij dit natuurlijk wel gekoppeld is aan vraagstukken vanuit het bedrijfsleven. Hierdoor nemen studenten eigen regie en verantwoordelijk. Gezien de social media druk bij jongeren zou tijd voor meditatie en tijd voor beweging geen overbodige luxe zijn.”
Hoe probeer je elke dag weer jouw droom te realiseren?
“Teach what you preach. De juiste woorden op de juiste manier overbrengen geeft ons liefde en respect. Bij studenten in mijn klas zie ik dit dagelijks terug. Als je bevestigt wie ze zijn, wat ze kunnen, wat hun dromen zijn waarop ze hopen en successen deelt, dan zijn dat de meest powerful words. Als ik naar mijzelf kijk, zie ik een zeer gedreven, betrokken en ambitieuze docent. De lat leg ik hoog voor mijzelf, maar ook voor mijn studenten en collega’s. Mijn studenten wil ik op alle fronten voor 100% ondersteunen en coachen in hun ontwikkeling, zowel vakinhoudelijk als persoonlijk. Daarnaast ben ik binnen ons team een echte aanjager voor hybride onderwijs. Hierdoor probeer ik studenten op een makkelijke manier kennis te laten maken met het werkveld.”
Wat betekenen je collega-docenten voor jou in het bereiken van deze droom?
“Heel veel, zoals het Afrikaanse spreekwoord zegt: “If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together”. Het ontwikkelen van een andere manier van samenwerken tussen collega’s en het werkveld is misschien wel één van de belangrijkste uitdagingen voor mij. Het schoolse leren en werkplekleren bij elkaar brengen en met elkaar laten verweven gaat niet over één nacht ijs. Door verbinding te leggen met het werkveld sta ik in mijn kracht en ik hoop mijn collega docenten hierin op alle fronten te kunnen ondersteunen.”
Welke collega is een inspiratiebron voor jou en waarom?
“Dat zijn er een heleboel. MboRijnland is een heel fijne werkplek en ik ben in een heel warm, professioneel en gezellig team terechtgekomen op Fluitpolderplein 5e etage. Als je als zij-instromer binnen mboRijnland start en vanaf dag 1 voor de klas staat, komt er heel veel op je af. Mijn twee werkplekbegeleiders tijdens mijn PDG waren Ingrid de Koning en Liesbeth van Loon (peerdocent). Wat ik bijzonder aan hen vond is dat ze altijd opbouwende positieve feedback gaven waardoor ik in mijn kracht stond. En niet te vergeten mijn teamleiders Robbert en Niels, op wie ik altijd te allen tijde een beroep kon doen. Hierdoor heb ik mij vanaf dag 1 echt welkom gevoeld.”
“If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together“
Anne Merien de Veij
Docent Communicatie, Marketing & Evenementen