Kosten vavo

Vavo is primair bedoeld voor volwassenen (18+). Ben je nog geen 18 jaar en/of wordt je uitbesteed door je vroegere middelbare school, dan gelden voor jou andere bedragen. Hieronder vind je informatie per situatie. Algemeen geldt: als vavostudent kun je geen aanspraak maken op studiefinanciering en heb je geen recht op een studentenreisproduct.

Lesgeld voltijd-opleiding

Wie op 1 augustus 18 jaar of ouder is en een voltijd-opleiding volgt (27 of meer lesuren in de week), moet voor dat studiejaar lesgeld betalen aan DUO.
Je ontvangt een factuur van DUO.

Voor het studiejaar 2019-2020 bedraagt het lesgeld € 1.168,00. Mogelijk kom je in aanmerking voor een tegemoetkoming in de studiekosten via de regeling ´Tegemoetkoming scholieren´. Lees meer over kosten en tegemoetkomingen op www.duo.nl.

Cursusgeld deeltijd-opleiding

Wie op 1 augustus 18 jaar of ouder is en een deeltijd-opleiding volgt (minder dan 27 lessen in de week), moet voor dat schooljaar cursusgeld betalen aan mboRijnland.
Je ontvangt een factuur van mboRijnland gebaseerd op het aantal lesuren dat je volgt per 30 september. Wijzigingen van het aantal lesuren voor 1 oktober worden wel in rekening of in mindering gebracht.

Voor het studiejaar 2019-2020 bedraagt het cursusgeld € 24,64 per lesuur per jaar. Volg je één vak van vier lesuren, dan kost dit je dus jaarlijks € 98,56. Twee vakken van vier lesuren kosten je € 197,12, enzovoorts. Eerder gecommuniceerde bedragen zijn hiermee vervallen. Bovenstaande zijn de definitieve bedragen, op basis waarvan je de factuur zult ontvangen. Het is mogelijk om in drie termijnen te betalen. Neem contact op met de afdeling debiteuren via debiteuren@mborijnland.nl en vermeld je studentnummer. De (eerste) factuur ontvang je in september of oktober.

Mogelijk kom je in aanmerking voor een tegemoetkoming in de studiekosten via de regeling ´Tegemoetkoming deeltijders’. Lees meer over kosten en tegemoetkomingen op www.duo.nl

Uitbesteed via je vo-school

Wie op 1 augustus 16 jaar of ouder is en wordt uitbesteed door de vo-school hoeft geen les- of cursusgeld te betalen.
Jouw vo-school ontvangt een factuur van mboRijnland volgens overeengekomen tarieven.

Ben je 18 jaar of ouder, dan kom je mogelijk in aanmerking voor een tegemoetkoming in de studiekosten via de regeling ´Tegemoetkoming scholieren´. Lees meer over kosten en tegemoetkomingen op www.duo.nl.

Kosten zelfbetaler (particuliere student)

Ben je op 1 augustus 17 jaar, ben je niet meer kwalificatieplichtig en kom je niet in aanmerking voor uitbesteding door je vo-school dan moet je cursusgeld betalen aan mboRijnland.
Je ontvangt een factuur van mboRijnland gebaseerd op het aantal lesuren dat je volgt.

Voor het studiejaar 2019-2020 bedraagt de bijdrage schoolkosten € 292,00 per lesuur per jaar. Volg je één vak van vier lesuren, dan kost dit je dus jaarlijks € 1.168,00. Twee vakken van vier lesuren kosten je € 2.336,00, enzovoorts. Het is mogelijk om in drie termijnen te betalen. Neem contact op met de afdeling debiteuren via debiteuren@mborijnland.nl en vermeld je studentnummer. De (eerste) factuur ontvang je in september of oktober.

Kosten versneld traject (particuliere student)

Ben je gezakt voor je diploma (vmbo-tl, havo of vwo), dan is het in sommige gevallen mogelijk om alsnog vóór 1 september een diploma te behalen door je profielwerkstuk te verbeteren of door eind augustus deel te nemen aan een examen voor maatschappijleer.

Je ontvangt in juli een factuur van mboRijnland. Voor het studiejaar 2019-2020 bedraagt de bijdrage schoolkosten € 350,00.