Studeren bij vavo

Wat kan ik verwachten als ik mij heb aangemeld?

Studiekeuzegesprek

Nadat je je hebt aangemeld voor een opleiding, ontvang je een uitnodiging voor je studiekeuzegesprek. Ben je minderjarig, dan moet ook een ouder/verzorger aanwezig zijn. Tijdens het gesprek wordt gekeken wat jouw ambities en mogelijkheden op het vavo zijn en of het beeld dat je hebt van de opleiding klopt. In overleg met de intaker kies je voor een 1-jarig of meerjarig traject en selecteer je je vakken. Als dit gesprek positief wordt afgesloten, gaat je dossier naar de toelatingscommissie. Binnen enkele weken weet je of je inderdaad wordt toegelaten. Je ontvangt dan per post een onderwijsovereenkomst (OOK). We sturen je een e-mail op je privé-mailadres waarmee je je schoolaccount kunt activeren.

Wat moet ik meenemen naar het studiekeuzegesprek?

  • Originele geldige identiteitskaart, paspoort of verblijfsvergunning. LET OP: Een rijbewijs is geen identiteitsbewijs voor de school;
  • Originele cijferlijst en (indien van toepassing) gewaarmerkte diploma/rapport van je vo-school;
  • In geval van uitbesteding door je huidige vo-school: een ondertekende uitbestedingsformulier en formulier cijferovername;
  • Eventuele verklaringen, waaruit blijkt dat verlenging examens is toegestaan;
  • Vrijstellingenformulier;
  • Indien je een status als topsporter hebt: een bewijs van de formele status.

Ben je jonger dan 18 jaar, dan moet één van je wettelijke vertegenwoordigers (ouders/verzorgers) meekomen naar het studiekeuzegesprek en een handtekening zetten.

Onderwijsovereenkomst (OOK)

Je bent officieel student bij mboRijnland als we jouw onderwijsovereenkomst getekend retour ontvangen hebben. Volg je tegelijk vakken bij twee opleidingen (bijvoorbeeld vmbo-tl examen en havo schakel), dan krijg je twee onderwijsovereenkomsten thuisgestuurd die je beide moet ondertekenen. Ben je minderjarig, dan moet ook een ouder/verzorger de OOK ondertekenen.

Nog te regelen (account, boeken, portaal, financiën)

Je account activeren

Op deze pagina https://mborijnland.nl/wachtwoord wordt uitgelegd hoe je je account activeert.

Schoolpas bestellen

Als je je account hebt geactiveerd kun je zelf je schoolpas bestellen via portaal.

Boeken en leermiddelen

Voor Rutte-studenten (uitbesteed): De bekostiging van jouw opleiding loopt via je oude middelbare school. Je hoeft daarom je boeken niet zelf te betalen. Wanneer je definitief bij ons bent ingeschreven, ontvang je een e-mail met daarin een link waarmee je op de juiste pagina komt om je boeken kosteloos te bestellen bij Van Dijk. Volg verder de onderstaande omschrijving.

Voor alle studenten: Vanaf begin juli kun je op vandijk.nl jouw leermiddelenlijst inzien. Selecteer waar je naar school gaat en welke opleiding je gaat doen. Klik op volgende en daarna op registreren. Gebruik bij voorkeur je mborijnland e-mailadres als contactinformatie. Selecteer bij jouw opleiding alle vakken die je gaat volgen en kies per boek of je het wel of niet bij Van Dijk wilt bestellen. Alle boeken die in de lijst staan bij het vak, zijn verplicht, maar heb je een boek toevallig al, dan hoef je dat natuurlijk niet opnieuw te bestellen. Er zijn ook aanvullende leermiddelen die niet verplicht zijn, zoals examenbundels. Volg je tegelijk vakken bij meerdere opleidingen (bijvoorbeeld vmbo-tl examen en havo schakel), dan moet je bovenstaande proces tweemaal doorlopen.

Portaal en Eduarte

Het mboRijnlandportaal is de toegang tot informatie en digitale diensten. Hier vind je allerlei applicaties, waaronder je e-mail (Outlook), de lessite (Vavo), het saldo op je schoolpas (Online opladen) en het programma voor roosters en cijfers (Eduarte). Ook kun je hier tips en hulp voor studenten terugvinden, het meldpunt voor klachten en informatie over de studentenraad.

Vooral de Eduarte-applicatie zul je veel gaan gebruiken. Je kunt hier je rooster inzien, bij Agenda, en je kunt je cijfers inzien, bij Resultaten. Als je meerderjarig bent, kun je je ook via Eduarte ziek melden of verlof aanvragen. Voor minderjarigen, gaat dit via het Ouderportaal.

Lesrooster bekijken

Log met je account van mboRijnland in op portaal.mborijnland.nl. Je rooster kun je vinden door op Eduarte te klikken en daarna, links in het menu, op Agenda.

College Vavo doet mee aan een pilot met een ander roosterprogramma (Xedule). Je kunt daardoor geen gebruik maken van de roosterapplicatie (WebUntis).

Wifi instellen

Zo stel je je wifi alvast in.

Bekostiging en tegemoetkoming

Alles over bekostiging en tegemoetkoming lees je hier.

Informatie over de start van het schooljaar

Rond 15 augustus ontvang je per e-mail een uitnodiging voor de verplichte introductiebijeenkomst voor jouw vavo-opleiding op woensdag 28 augustus. Dan ontvang je het PTA (Programma van Toetsing en Afsluiting), praktische informatie en maak je kennis met jouw mentor. De lessen starten op maandag 2 september en het rooster is vanaf ca. 26 augustus beschikbaar in het Eduarte studentenportaal.

Diplomaregister

Zodra jij je diploma haalt en mboRijnland de uitslag deelt met DUO, staat jouw diploma ook online. Je kunt je diplomagegevens bekijken, maar ook eenvoudig aantonen dat je een bepaald diploma hebt behaald bij de aanmelding voor een vervolgopleiding of bij een toekomstige werkgever. Meer weten over het diplomaregister? Ga dan naar duo.nl/diplomaregister.

Heb je een vraag?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen pagina, of (als je je account al geactiveerd hebt) de tips en hulp voor studenten op het portaal. Staat jouw vraag er niet tussen? Mail ons via vavo@mborijnland.nl of bel het vavo-telefoonnummer 088 222 17 99.