Vwo

Ben je gezakt en wil je je onvoldoendes ophalen om alsnog te slagen voor vwo? Wil je doorstromen naar een hoger niveau of een vervolgopleiding en heb je extra certificaten of hogere cijfers nodig voor bepaalde vakken? Of voel je je misschien om persoonlijke redenen meer thuis in het volwassenenonderwijs? Dan is vavo zeker iets voor jou!

Bij de verschillende opleidingsniveaus heb je de keuze uit een aantal profielen. Die zijn exact gelijk aan het reguliere voortgezet onderwijs. Zo bereid je je voor op een vervolgopleiding of beroepskeuze. Je kunt bij het vavo ook per vak studeren. Het is bij mboRijnland ook mogelijk vavovakken te volgen naast een mbo-opleiding. Zo kun je, met meer kans op succes, doorstromen naar het hbo of naar een mbo-opleiding van een hoger niveau.

Voor vwo kun je kiezen uit deze vier profielen:

 • Cultuur en Maatschappij (CM)
 • Economie en Maatschappij (EM)
 • Natuur en Gezondheid (NG)
 • Natuur en Techniek (NT)

Het definitieve rooster is eind augustus bekend. Gedurende het schooljaar zijn er roosterwijzigingen mogelijk. De meeste vakken worden overdag aangeboden. Het kan echter ook voorkomen dat lessen ’s avonds worden gegeven. Lees hier meer over het vakkenpakket per profiel.


Havo kun je op verschillende locaties volgen, klik op aanmelden vavo en kies je locatie. Lukt het niet je aan te melden via onderstaande link, neem dan contact met ons op via vavo@mborijnland.nl of bel 088 - 222 17 99.

Toelatingseisen

Je kunt je bij het vavo inschrijven als je 16 jaar of ouder bent. Afhankelijk van je leeftijd en vooropleiding zijn er de volgende mogelijkheden:

 1. Iedereen die op 1 oktober 18 jaar of ouder is, kan zich direct aanmelden voor een intakegesprek.
 2. Ben je 16 of 17 jaar en kom je van een reguliere school voor voortgezet onderwijs, dan neem je contact op met de decaan van je school. Na overleg met de decaan, kun je worden uitbesteed aan het vavo. De bekostiging wordt dan via je reguliere school geregeld.
 3. Ben je 16 of 17 jaar en word je niet uitbesteed, kom dan langs om jouw mogelijkheden te bespreken.
 4. Volg je een mbo-opleiding bij mboRijnland? Dan is het mogelijk vakken te volgen bij het vavo om vervolgens, met meer kans op succes, door te stromen naar het hbo of naar een mbo-opleiding van een hoger niveau.

Kosten

Ben je 18 jaar of ouder, dan betaal je deels zelf je studiekosten. Je betaalt bij voltijd-inschrijving lesgeld aan DUO. Mogelijk kom je in aanmerking voor een tegemoetkoming in de studiekosten via de regeling ´Tegemoetkoming scholieren´. Bij deeltijd-inschrijving betaal je cursusgeld per vak en kom je wellicht in aanmerking voor de regeling ´Tegemoetkoming deeltijder´. Afhankelijk van je woonsituatie ontvang je een basistoelage en een eventuele aanvullende toelage. Lees meer over kosten en tegemoetkomingen op www.duo.nl.

Als je minder dan 26 lessen in de week volgt, ben je ingeschreven als deeltijdstudent. Je betaalt dan het wettelijke cursusgeld. Dit bedrag is gebaseerd op het aantal lesuren dat je volgt. Per lesuur betaal je voor het gehele schooljaar € 30,-. Volg je één vak van vier lesuren, dan kost dit je dus jaarlijks € 120,-. Twee vakken van vier lesuren kosten je € 240,-, enzovoorts. Het maximumbedrag dat je moet betalen, is 750 euro. Deze bedragen gelden ook als je momenteel een mbo- of hbo-opleiding volgt en je je daarnaast voor een vak op havo-niveau wilt inschrijven.

Als je 26 of meer lesuren in de week naar school gaat, betaal je het wettelijke lesgeld rechtstreeks aan DUO. Dit komt neer op ongeveer € 1.137,-. Dit geldt echter niet als je via een vo-school bent uitbesteed.

Let op: dit zijn de bedragen van schooljaar 2017-2018. In de loop van het voorjaar worden de nieuwe bedragen bekend gemaakt.

Locaties

 • Gouda
 • Leiden
 • Woerden
 • Zoetermeer

Informatie aanmelden

Nadat je je digitaal hebt aangemeld, nodigen we je uit voor een intakegesprek. In dit gesprek bespreken we hoe jouw persoonlijke traject bij het vavo eruit kan zien. Je krijgt ook inzicht in de kosten. We houden in ons advies rekening met je persoonlijke wensen en mogelijkheden. Na dit gesprek word je, als je aan de toelatingseisen voldoet, ingeschreven.

Direct aanmelden 
Vwo kun je op verschillende locaties volgen. Kies hieronder de locatie en meld je direct aan in ons systeem, genaamd Magister. Lukt het niet in Magister te komen via onderstaande link, neem dan contact met ons op via vavo@mborijnland.nl of bel 088 - 222 17 99.

Let op: Starten kan alleen bij de start van het schooljaar, dus in september.

Wat moet je meenemen naar het intakegesprek?

 • Originele geldige identiteitskaart, paspoort of verblijfsvergunning;
 • Originele cijferlijst en (indien van toepassing) gewaarmerkte diploma/rapport van je vo-school;
 • In geval van uitbesteding door je huidige vo-school: een uitbestedings- en inlichtingenformulier en formulier cijferovername;
 • Eventuele verklaringen, waaruit blijkt dat verlenging examens is toegestaan;
 • Vrijstellingenformulier;
 • Indien je een status als topsporter hebt: een bewijs van de formele status.

Ben je jonger dan 18 jaar, dan moet één van je wettelijke vertegenwoordigers (ouders/verzorgers) meekomen naar het intakegesprek en een handtekening zetten.


 Aanmelden is weer mogelijk vanaf 22 maart 2019

 Locaties

Gouda
Leiden
Woerden
Zoetermeer

Heb je vragen?

Neem contact met ons op

Stel je vraag