Technicus engineering, Smart Technology

Als het gaat om de laatste technologische ontwikkelingen sta jij graag vooraan. De grote hoeveelheid slimme toepassingen van innovatieve technologie boeit jou enorm. Smart technology is dan dé studierichting voor jou. Daarin gaat het om de vergaande digitalisering van apparaten, productiemiddelen en organisaties. Maar ook om nieuwe manieren van produceren, nieuwe businessmodellen en nieuwe sectoren. Waar die ontstaan wil jij, als man of vrouw van de toekomst, niet aan de zijlijn blijven staan. Als je hier helemaal voor wilt gaan, meld je dan online aan.

Bekijk opleidingen

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Wanneer je van smart technology jouw beroep maakt, sta je sterk in de arbeidsmarkt. Want deze opleidingsrichting biedt veel kansen in de Nederlandse industrie en leefomgeving. Wij hebben internationaal een krachtige positie als het gaat om design, systeemontwerpen en logistiek. Daarin kan smart technology een belangrijke meerwaarde bieden. Sterker nog, de industrie kan weleens radicaal veranderen. Nieuwe productietechnologieën gaan daarvoor zorgen. En ook de ICT die steeds belangrijker wordt in de hele productieketen. Voor iedere klant kunnen we - dankzij smart technology - op maat producten en diensten leveren. We kunnen ook nieuwe business ontwikkelen.

Je gaat in dit beroep onder andere gebruikmaken van:

 • het Internet of Things,
 • de nieuwe generatie adaptieve robots,
 • 3D-printen,
 • nanotechnologie,
 • miniaturisering en
 • de nieuwe sensortechnologie.

De toepassingsmogelijkheden zijn onbegrensd: in de industrie, de zorg, het winkelen, het wonen etc.

Opleidingsinhoud

Deze opleiding ga je doen als je niet bang bent voor veranderingen. We willen graag vooroplopen als het gaat om de kennismaking met innovatieve technologieën. Daarbij maken we in de opleiding gebruik van zogenoemde fieldlabs. Daar ben jij tijdens je studie regelmatig te vinden. In deze door ons gecreëerde praktijkomgeving werk je heel doelgericht aan oplossingen voor problemen die de smart industry heeft aangereikt. Onderwijs en bedrijfsleven versterken elkaar zo prachtig. En jij plukt daar de innovatieve vruchten van. Goed toegerust maak jij straks je entree in de smart industry in Nederland.

Haal meer uit je opleiding

Bij mboRijnland kan je zelf een richting geven aan je opleiding. Zo sluit je opleiding aan bij wie jij bent en wat jij wilt worden. Kijk eens naar deze mogelijkheden:

Buitenland

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school? Lees meer over internationalisering >

Keuzedelen

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen! Lees meer over keuzedelen >

Ondernemerschap

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken. Lees meer over ondernemerschap >

Beroepseisen

Als engineer Smart Technology wordt van jou een beroepshouding verwacht, die past bij je rol als projectleider. Je kunt zelfstandig werken, maar ook leidinggeven aan een team. Je bent creatief en nauwkeurig en je bent je bewust van het spanningsveld tussen kwaliteit en kosten. Jouw rol is te letten op duurzaamheid en besparing van energie. De mensen in jouw team waarderen je stijl van leidinggeven. Je geeft duidelijke instructies, hebt overzicht en bent oplossingsgericht. Met jouw brede kennis van ICT en Techniek maak je iedere werkdag tot een succes.

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4  

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4 

Maximum aantal plaatsen
Deze opleiding heeft een maximum aantal plaatsen. Het aantal plaatsen geldt voor alle locaties samen. Dit aantal is: 56

We plaatsen studenten op volgorde van aanmelding. Als we het maximum aantal studenten geplaatst hebben, dan kom je op een wachtlijst. Je wordt hier dan over geïnformeerd.
Je kunt je aanmelden door het aanmeldformulier volledig in te vullen. Daarnaast neem je verplicht deel aan onze intakeactiviteiten: het invullen van onze Startmeter en een intakegesprek. Wil je meer informatie over toelating bij mboRijnland kijk dan hier.

Kosten

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op www.mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op www.mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Bijzonderheden

De opleiding Smart Technology is toegespitst op de nieuwste ontwikkelingen op het snijvlak van Techniek en ICT. Slimme technische oplossingen verschijnen in rap tempo in ons werk en dagelijks leven. Oplossingen waarbij de grens tussen informatietechnologie (IT) en techniek vervaagt en soms zelfs verdwijnt. Vrijwel alle apparaten en machines kunnen straks met elkaar communiceren en autonoom acties uitvoeren. ICT stuurt Techniek aan. De toepassingen van Smart Technology zijn eindeloos. Smart Technology zal onze wereld dan ook drastisch veranderen. Op het werk, in de zorg, op straat, in de auto en zelfs thuis.

 

Bij voldoende deelname is het mogelijk dat deze opleiding ook in Zoetermeer start.

Locaties

 • Gouda (Groen van Prinsterersingel) (BOL)
Aanmelden opleiding Beleef het zelf
In het kort
Leerweg
BOL
Niveau
4
Duur
4 jaar
Locatie
Gouda

Deze opleiding heeft maximaal 56 plaatsen

Voldoende plaats
Heb je vragen?

Neem contact met ons op

Stel je vraag

Bekijk ook deze opleidingen