Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroepen leer je werken met mensen met problemen op sociaal gebied, gedragsproblemen, psychische problemen of ouderdomsproblemen. Je bent assertief, integer, toegankelijk en voelt je sterk betrokken bij anderen. Je leert om deze eigenschappen in te zetten om jouw cliënten te helpen in hun omgang met anderen, een nieuwe start te maken of vaker de deur uit te gaan om wat te doen.  

De focus ligt tijdens de opleiding Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroepen op het samenwerken, aansturen en helpen van mensen. Mensen die problemen ervaren op sociaal en/of psychisch gebied, of nog in combinatie met andere problemen. Bijvoorbeeld mensen die bang zijn om de deur uit te gaan, of geen contact hebben met vrienden en familie.

Je leert hoe je een goed gesprek voert, hoe je omgaat met onvoorspelbare situaties en hoe je samen met je cliënt een stappenplan maakt. Zo zorg je samen voordat hij of zij wat vaker de deur uitgaat. Je loopt bijvoorbeeld samen een rondje  om het woonblok, maakt een praatje met een medebewoner of sport samen.

Ook werk je samen met de mensen in de omgeving van je cliënt om zo hun sociale netwerk uit te breiden. Je werkt daarbij samen met cliënten en collega’s. Ook leidinggeven aan andere collega’s komt in de opleiding aan bod.  

De praktijkervaring is ontzettend belangrijk in deze opleiding, daarom ga je al na 10 weken stagelopen (BPV). Let opWil je naast het brede aanbod aan doelgroepen bij PBSD je ook meer verdiepen in de doelgroep jeugd, kies dan voor locatie Leidschendam waar het keuzedeel Jeugd en Opvoedhulp wordt aangeboden. 

Toegestane vooropleidingen

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL
Niveau
Niveau 4
Duur
3 jaar
Startmoment
Na de zomervakantie
Locaties

Leiden Breestraat (BOL)

Alphen a/d Rijn (BOL)

Gouda (BOL)

Leidschendam-Voorburg (BOL)

Startmomenten: Na de zomervakantie (BOL) - Array

Zoetermeer Van Doornenplantsoen (BOL)

Direct aanmelden

Over jou

 • Je bent behulpzaam
 • Kunnen samenwerken
 • Onregelmatig willen werken
 • Stevig in je schoenen staan

In de praktijk

Na 3 jaar sluit jij de BOL-opleiding Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroepen succesvol af. Je stroomt daarna door naar het hbo of je gaat aan het werk. Je werkt dan als woonbegeleider in de geestelijke gezondheidszorg, ouderenzorg of maatschappelijke opvang. Je kunt bij de cliënt thuis werken of als activiteitenbegeleider in een verzorgingshuis, een verpleeghuis of de sociale werkvoorziening. Je coacht en stimuleert je cliënt. Waar nodig schakel je andere hulpverleners of mantelzorgers in. 

Als persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen werk je met cliënten die zich moeilijk zelfstandig staande kunnen houden in de maatschappij. Je cliënt kan bijvoorbeeld in een psychiatrisch centrum of verzorgingshuis wonen. Of de cliënt woont nog thuis. De cliënt kan ook een drugsverslaafde zijn. Een mishandelde vrouw, een vluchteling of iemand met een beperking. Het is jouw taak om de zelfredzaamheid van deze mensen te vergroten. Sommigen hebben daarvoor langdurige ondersteuning nodig. Anderen begeleid je tijdelijk, totdat ze zelf weer de regie over hun leven kunnen voeren. Je houdt met jouw werk altijd rekening met de landelijke actualiteiten.  

Studie in cijfers

Aanvullende informatie

 • Kosten
 • BOL
 • Buitenland
 • Ondernemerschap
 • Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)
 • Studeren met een laptop
 • Vakken
 • Keuzedelen

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap

Om toegelaten te worden tot de opleiding is een VOG niet verplicht. Een VOG is wel verplicht op het moment dat je gaat werken of stagelopen als onderdeel van deze opleiding.

Check daarom goed of je een VOG kan krijgen. Dit kun je hier doen: https://watdevog.nl/#wat-de-vog

In de meeste gevallen is het geen probleem om een VOG te krijgen. Krijg je toch geen VOG, dan raden we je af om met deze opleiding te beginnen, omdat je geen stage kunt lopen en dus ook de opleiding niet kunt afronden.

Wil je meer informatie, klik dan hier

Bij deze opleiding raden we je aan om gebruik te maken van je eigen laptop. Meer informatie over het gebruik van een laptop en over de keuze van een laptop vind je hier.

Vaak kun je keuzeonderdelen kiezen om je verder te specialiseren. Je krijgt ook de vakken Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap.

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen