Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding Persoonlijk Begeleider Gehandicaptenzorg leer jij werken met mensen met uiteenlopende beperkingen. Je bent betrokken bij anderen, integer en assertief. Dit zijn belangrijke eigenschappen voor jouw toekomstige beroep. Jij leert deze eigenschappen in te zetten om onder andere cliënten te verzorgen, medicatie toe te dienen en collega’s aan te sturen.  

Je leert zowel administratieve vaardigheden als uitvoerende. In deze opleiding leer je onder meer hoe je een ondersteuningsplan moet schrijven. Je leert om te zien wat jouw cliënten nodig hebben in hun relatie met anderen, maar ook als het gaat om de algemene dagelijkse levensverrichtingen. Bijvoorbeeld hoe je cliënten kunt leren over persoonlijke hygiëne, zelfstandig wonen en het huishouden. Je leert om medicatie toe te dienen en hierover te praten met zowel de cliënt als de mensen uit zijn of haar omgeving. Je wilt mensen uit het sociale netwerk daar waar mogelijk en nodig zoveel mogelijk betrekken bij het leven van de client. Daarnaast leer je om een coördinerende rol aan te nemen. Het gaat hierbij om samenwerken met andere collega’s en het aansturen van hen. De praktijk is heel belangrijk in de opleiding Persoonlijk Begeleider Gehandicaptenzorg. Je gaat al na 10 weken stagelopen (BPV). Door deze combinatie van lessen en praktijk, stomen we je bij mboRijnland klaar voor de beroepspraktijk.  

Let opDe opleiding Persoonlijk Begeleider Gehandicaptenzorg wordt samen met de opleiding Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroepen aangeboden. Je doet kennis en vaardigheden op die voor zowel het begeleiden in de gehandicaptenzorg als bij specifieke doelgroepen nodig zijn. Dus je krijgt een brede kennis over allerlei doelgroepen waarmee je zou kunnen werken. 

Toegestane vooropleidingen

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL
Niveau
Niveau 4
Duur
3 jaar
Startmoment
Na de zomervakantie
Locaties

Leiden Breestraat (BOL)

Alphen a/d Rijn (BOL)

Startmomenten: Na de zomervakantie (BOL) - Array

Gouda (BOL)

Leidschendam-Voorburg (BOL)

Zoetermeer Van Doornenplantsoen (BOL)

Direct aanmelden

Over jou

 • Behulpzaam
 • Komt in leefomgeving van mensen
 • Kunnen samenwerken
 • Stevig in je schoenen staan
 • Zelfstandig 

In de praktijk

Na 3 jaar sluit je deze niveau 4 BOL-opleiding succesvol af. Je stroomt hierna door naar het hbo of je gaat aan het werk. Je werkt dan in de gehandicaptenzorg. Dit kan bij mensen thuis, bij een instelling waar zij alleen overdag zijn, een instelling waar zij wonen én werken of bij een woongroep. Jij beschikt een brede specialistische kennis en vaardigheden om je cliënten zorg en ondersteuning te bieden. Je werkt uitstekend zelfstandig maar ook samen met andere begeleiders, artsen en deskundigen. 

Als persoonlijk begeleider gehandicapten zorg heb je aandacht voor de problemen van je cliënten die een gevolg zijn van hun beperking of ziekte. Maar ook voor de problemen die door het leven zijn ontstaan en door hun beperking of ziekte zijn vergroot. Je staat klaar voor mensen van alle leeftijden met verstandelijke, lichamelijke, zintuiglijke of meervoudige beperkingen. Jij zorgt ervoor dat juist deze mensen zich prettig voelen en zoveel mogelijk kwaliteit van leven hebben. Jij helpt mensen om de eigen regie over hun leven te behouden of te vergroten. Als het nodig is, treed je handelend en corrigerend op. Jouw werk brengt jou vaak in complexe situaties. Verandering in het gedrag van de cliënten en van hun ondersteuningsvragen komt vaak voor. Dat brengt jou niet van je stuk. Je kunt goed improviseren en reageert adequaat op onverwachte situaties. 

Als je klaar bent

Aanvullende informatie

 • Kosten
 • BOL
 • Buitenland
 • Keuzedelen
 • Ondernemerschap
 • Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)
 • Studeren met een laptop
 • Vakken
 • Inenting 

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap

Om toegelaten te worden tot de opleiding is een VOG niet verplicht. Een VOG is wel verplicht op het moment dat je gaat werken of stagelopen als onderdeel van deze opleiding.

Check daarom goed of je een VOG kan krijgen. Dit kun je hier doen: https://watdevog.nl/#wat-de-vog

In de meeste gevallen is het geen probleem om een VOG te krijgen. Krijg je toch geen VOG, dan raden we je af om met deze opleiding te beginnen, omdat je geen stage kunt lopen en dus ook de opleiding niet kunt afronden.

Wil je meer informatie, klik dan hier

Bij deze opleiding raden we je aan om gebruik te maken van je eigen laptop. Meer informatie over het gebruik van een laptop en over de keuze van een laptop vind je hier.

Vaak kun je keuzeonderdelen kiezen om je verder te specialiseren. Je krijgt ook de vakken Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap.

Als Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg of als stagiair in de gehandicaptenzorg moet je  zijn ingeënt tegen hepatitis B. De opleiding biedt een vaccinatietraject aan.