Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding Persoonlijk Begeleider Gehandicaptenzorg en Specifieke Doelgroepen (BBL), leer jij werken met mensen met uiteenlopende beperkingen. Je bent betrokken, integer en assertief. Dit zijn belangrijke eigenschappen voor jouw toekomstige beroep. Jij leert deze eigenschappen in te zetten om onder andere cliënten te verzorgen, medicatie toe te dienen en collega’s aan te sturen.

Let op: De opleiding Persoonlijk Begeleider Gehandicaptenzorg wordt samen met de opleiding Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroepen aangeboden. Je doet kennis en vaardigheden op die voor zowel het begeleiden in de gehandicaptenzorg als bij specifieke doelgroepen nodig zijn. Dus je krijgt een brede kennis over allerlei doelgroepen waarmee je zou kunnen werken.

Het eerste jaar
In de eerste tien weken van de opleiding maak je kennis met je studieloopbaanbegeleider (slb’er), docenten, studiegenoten en natuurlijk met de inhoud van het beroep van Persoonlijk Begeleider Gehandicaptenzorg (PBGZ).

Je hebt drie jaar lang één lesdag per week. De opleiding bestaat uit blokken van tien weken, waarin iedere keer een bepaald thema en leerdoelen centraal staan. Die periodes worden afgerond door opdrachten, presentaties of schriftelijke toetsen. In de eerste lessen staan kennis en vaardigheden centraal, die je nodig hebt om een beeld te krijgen van je toekomstige werk. En de mensen waarmee je werkt of kunt gaan werken. Maar jook om een beter beeld van wie jij zelf bent. Wat kun en ken je al en wat heb je nodig om je verder te ontwikkelen tot een goed PBGZ’er?

Tijdens de opleiding heb je een vaste studieloopbaanbegeleider (slb’er). Daarmee voer je individuele gesprekken over de voortgang van je studie, of het goed gaat, maar je slb’er is er juist ook als er knelpunten zijn. Je slb’er blijft je gehele studietijd naast je staan.

Specifieke kenmerken van de opleiding
Doordat je werk en opleiding combineert, kun je de geleerde theorie en vaardigheden op school meteen in de praktijk brengen. En jouw praktijkervaringen deel je weer op school; zo leer je ook van elkaar en maak je kennis met veel verschillende organisaties waar je later kunt gaan werken.

Halverwege het tweede leerjaar zijn er de eerste beroeps specifieke examens. De meeste examens zijn in het derde leerjaar. Dat doe je bijna altijd in de beroepspraktijk. Zo kun je dan ook echt laten zien, wat je kunt als PBGZ’er en dat je klaar bent om een verdieping te brengen in je huidige werk of om een nieuwe uitdaging aan te gaan.

Vakken en keuzedelen
Wat leer je zoal? Natuurlijk ga je in de verschillende vakken verder kennismaken met het werkveld van de Maatschappelijke Zorg/Persoonlijk Begeleider. Waar en met welke doelgroepen zou je allemaal kunnen gaan werken? Hoe leer je de doelgroep, de cliënt, beter kennen? Hoe kom je er achter wat iemand nodig heeft? Hoe leg je contact met cliënten? Dus hoe communiceer je met en zonder woorden, maar ook met behulp van muzisch-creatieve middelen. Gaandeweg krijg je steeds meer zicht op het beroep: taken, die er van jou worden verwacht; kennis, die je daarvoor nodig hebt. En jij staat daarbij centraal! Want jij werkt met de mensen, die jouw ondersteuning nodig hebben. Dus denk je na over wie jezelf bent, je eigen mensvisie, je eigen kwaliteiten en waar je nog beter in gaat worden. Hoe reageer jij bijvoorbeeld als een collega het niet met je eens is of een cliënt een crisissituatie veroorzaakt.

Naast de door ons bepaalde vakken, kies je ook een aantal keuzedelen. Denk aan: Gezonde leefstijl, Mensen met een licht verstandelijke beperking en moeilijk verstaanbaar gedrag, Wijkgericht werken, Zorginnovatie en technologie of Voorbereiding HBO.

Voor je algemene ontwikkeling voor deze niveau 4 opleiding, volg je de generieke vakken: Nederlands, Engels, Rekenen en Loopbaan en Burgerschap. Deze rond je af met een examen.

Wat maakt deze opleiding méér dan mbo?
De opleiding Persoonlijk Begeleider Gehandicaptenzorg wordt samen met Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroepen aangeboden in één leertraject. Dat betekent dat je je kennis en vaardigheden verbreedt naar nog meer doelgroepen en organisaties. En ook twee diploma’s kunt halen. Veel kennis en vaardigheden komen overeen. Immers, bij beide werk je met mensen, die jouw ondersteuning nodig hebben om zo zelfstandig en zo kwalitatief mogelijk te kunnen leven. Je kiest in overleg met je werkgever, bij welke van de twee je je aanmeldt en of je voor één diploma gaat of een dubbelslag wilt maken.

Het werkveld vraagt om een PB’er, die oog heeft voor de cliënt, die stevig in de schoenen staat, die weet waar hij of zij voor staat en gaat. Daarom hebben wij in onze opleiding het vak Persoonlijke-, Culturele- en Levensbeschouwelijke vorming opgenomen. Je krijgt daardoor nog beter zicht op wie jij bent, wat jij vindt en wat jij daardoor kan betekenen voor anderen.

Op de verschillende locaties waar deze opleiding wordt aangeboden, werken we samen met werkveldpartners voor gastlessen, excursies of projecten bij hen in de instelling.

Enkele opleidingslocaties organiseren reizen met studenten en docenten naar Bosnië. Daar leer je het werkveld Maatschappelijke Zorg op een andere manier kennen. Je steekt met elkaar de handen uit de mouwen om iets te betekenen voor de cliënten daar; een hele bijzondere ervaring, die je niet snel zult vergeten.

Toegestane vooropleidingen

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BBL
Niveau
Niveau 4
Duur
3 jaar
Startmoment
2022, na de zomervakantie Zo snel mogelijk (BBL)
Locaties

Leiden Breestraat (BBL)

Direct aanmelden

Over jou

 • Behulpzaam
 • Communicatie – sociaal
 • Gehandicaptenzorg
 • Stevig in je schoenen staan
 • Woonbegeleider

In de praktijk

Na 3 jaar rond jij de BBL-opleiding Maatschappelijke Zorg, Persoonlijk Begeleider succesvol af. Je stroomt dan door naar een hbo-opleiding of je blijft werken bij jouw leerplek. Je werkt dan bij een instelling in de gehandicaptenzorg, geestelijke gezondheidszorg of maatschappelijke zorg, bij mensen thuisbij een woongroep of dagbesteding. 

Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroepen
Het is jouw taak om de zelfredzaamheid van deze cliënten in bijvoorbeeld de psychiatrie, ouderenzorg, verslavingszorg en dak- en thuislozenzorg te vergroten. Sommigen hebben daarvoor langdurige ondersteuning nodig. Anderen begeleid je tijdelijk, totdat ze zelf weer de regie over hun leven kunnen voeren.

Persoonlijk Begeleider Gehandicaptenzorg
In dit werk sta je klaar voor mensen van alle leeftijden met verstandelijke, lichamelijke, zintuiglijke of meervoudige beperkingen. Voor mensen die vaak ook psychiatrische en/of gedragsproblemen hebben. Je kunt verschillende passende communicatietechnieken toepassen. Biedt activiteiten aan en kunt medicatie toedienen. 

Studie in cijfers

Aanvullende informatie

 • BBL
 • Kosten
 • Bijzonderheden

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Voor de opleiding is het nodig, dat je minimaal een 24-urig arbeidscontract hebt bij een organisatie, die een erkenning heeft voor deze opleiding. De opleiding PBSD wordt samen met de opleiding PBGZ aangeboden. Je haalt een diploma voor een van de twee opleidingen.