Wat leer je?

Je leert tijdens de opleiding gesprekken voeren met mensen met een psychische of psychiatrische stoornis en om hen te helpen. Je helpt mensen bij hun afkicktraject of psychische ziektebeeld, zodat zij weer normaal leren functioneren in de maatschappij.  

Je leert over ziektebeelden, gedragsstoornissen, medicijnen en mogelijke bijwerkingen hiervan op het gedrag. Je gaat aan de slag met gespreksvoering en leert een voorbeeldfunctie uit te stralen richting je cliënten. Je leert cliënten begeleiden bij groepsactiviteiten, de veiligheid in een groep bewaken en bevorderen en omgaan met onvoorspelbare situaties. Ook leer je hoe je een netwerk van deskundigen om je heen bouwt en daarvan gebruikmaakt. De cliënt heeft vaak geen groot sociaal netwerk. Jij kijkt samen met de cliënt hoe je de sociale omgeving kan vergoten. Als agogisch medewerker geestelijke gezondheidszorg weet jij je straks goed in te leven in de problematiek van anderen, maar kan jij ook je eigen grenzen aangeven wanneer dit nodig is. Je bent professioneel met je gevoelens en kritische situaties. Praktijk staat tijdens deze opleiding centraal, zo stomen we je klaar voor het echte werk!  

Toegestane vooropleidingen

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL
Niveau
Niveau 4
Duur
3 jaar
Startmoment
Na de zomervakantie
Locaties

Zoetermeer Van Doornenplantsoen (BOL)

Direct aanmelden

Over jou

 • Behulpzaam
 • Sociaal
 • Samenwerken
 • Zelfstandig

In de praktijk

Na drie jaar BOL-opleiding stroom je door naar het hbo of ga je aan het werk! Je werkt in een psychiatrisch ziekenhuis, een afkickcentrum of een instelling waar cliënten beschermd wonen. Je werkt met mensen die verslaafd zijn, een eetstoornis hebben of een ander psychisch of psychiatrisch ziektebeeld. Ze zijn vaak opgenomen in een GGZ-instelling, omdat zij niet of nauwelijks functioneren in de maatschappij. Jouw duwtje in de rug hebben zij hard nodig.  

Als agogisch medewerker geestelijke gezondheidszorg vind jij het geweldig om anderen te ondersteunen. Elke dag haal jij plezier uit het stimuleren van cliënten te stimuleren, zodat ze weer een stapje dichter bij de maatschappij staan. Jouw voorbeeldfunctie is voor hen heel belangrijk! Stap voor stap werken jij en de cliënt toe naar een zelfstandig leven. Daarbij maak je gebruik van jouw brede en specialistische kennis en vaardigheden. Van begeleidingsmethodieken tot gesprekstechnieken. Natuurlijk is het soms ook improviseren in je werk, maar daar ben je goed in. Je ziet kansen en weet die te benutten, je weet professioneel om te gaan met je gevoelens en emoties bij weerstand, tegenslag en kritiek en je werkt goed zelfstandig. Daarnaast ben je ook integer. Dit betekent dat jij niet doorvertelt aan anderen, wat cliënten of collega’s tegen jou zeggen. Een verantwoordelijke functie dus!  

Als je klaar bent

Aanvullende informatie

 • BOL
 • Keuzedelen
 • Kosten
 • Instroomactiviteiten

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Let op: vanwege de gevolgen van het coronavirus verloopt de Instroom anders. 

Als je aanmelding voldoet aan de vooropleidingseisen wordt je aanmelding omgezet in een inschrijving. In april krijg je dan meer informatie over de vervolgstappen.