Wat ga je leren?

De opleiding Technicus Engineering, Smart Technology stoomt jou klaar voor een zeer sterke plek in de arbeidsmarkt. Smart Technology zorgt voor nieuwe productietechnologie waar in de huidige markt veel vraag naar is. In dit vak ben je bezig met ICT, robots en/of slimme sensoren.

Je werkt tijdens deze opleiding veel in projecten van vier tot zes weken, waarin je samen met een team werkt. Je krijgt natuurlijk theorie uitgelegd en wordt begeleid door een docent. Tijdens je opleiding ben je regelmatig te vinden in zogenoemde fieldlabs. Dat is een praktijkomgeving die de school heeft gecreëerd. Daar werk je heel doelgericht aan oplossingen voor problemen die de Smart Industry heeft aangereikt. Zo versterken onderwijs en bedrijfsleven elkaar op een prachtige manier. En jij plukt daar de innovatieve vruchten van. Goed toegerust stap je straks de Smart Industry in Nederland binnen.

Toegestane vooropleidingen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL
Niveau
Niveau 4
Duur
4 jaar
Startmoment
Na de zomervakantie
Locaties

Gouda

Direct aanmelden

Over jou

 • Machines en installaties
 • Onderhoud
 • Plannen en organiseren
 • Technisch inzicht

In de praktijk

Onderzoekende houding

In de opleiding werk je als een onderzoeker. Wat is het probleem? Wat de oorzaak? En: welke moderne technische innovaties kunnen helpen deze problemen op te lossen? Je experimenteert daarbij. Wat is mogelijk? Wat past? Wat werkt? Je zoekt de theorie die je daarbij kan helpen. In de ICT, wiskunde, natuurkunde, elektrotechniek, installatietechniek, mechatronica en werktuigbouwkunde. Daarna ga je aan de slag. Theorie toepassen en de toepassing echt maken. Met de 3D-printer in de buurt natuurlijk.

Bedrijven wachten op je

De banen liggen voor het oprapen. Niet alleen bedrijven willen je hebben. Ook universiteiten en de overheid staan om jou te springen. En wil je internationaal werken? Geen probleem. Dan vind je een prachtige baan in het buitenland. Want Smart Technology is de toekomst. Vast ook jouw toekomst. Wereldwijd. Kom langs en praat met onze studenten en docenten. En kijk eens naar de filmpjes op deze pagina. Voel je enthousiasme van de studenten?

Na deze 4-jarige BOL-opleiding kun je gelijk aan het werk of je stroomt door naar het hbo. Ga je aan het werk, dan werk je met drones, robots, 3D-printers, moderne applicaties, sensortechnologie, miniaturisering en computerprogramma’s. Jij bent continu bezig om maatschappelijke problemen op te lossen met innovatieve technieken. Je werkt voor de overheid, een zorginstelling of een commercieel bedrijf.

Als Technicus Engineering gespecialiseerd in Smart Technology ontwikkel je bijvoorbeeld innovatieve apparatuur om het stijgende grondwater te meten. Hierdoor kunnen bewoners tijdig maatregelen nemen bij overstromingen. Of je helpt woningbouwcorporaties met het duurzamer maken van woningen. Van gas naar aardwarmte. Je helpt een verpleeghuis met het installeren van robots of mobiele applicaties. Die maken het leven van ouderen aangenamer en veiliger. Je bent bezig met innovaties en nieuwe, veelbelovende technologieën. Je weet alles over het Internet of Things en ontwikkelt jouw kennis op dit gebied continu, om bij te blijven met de ontwikkelingen.

Studie in cijfers

Aanvullende informatie

 • Kosten
 • BOL
 • Buitenland
 • Keuzedelen
 • Ondernemerschap
 • Kwalificatiedossier

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep. Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap

Je volgt je mbo-opleiding bij ons volgens de nieuwe landelijke kwalificatiedossiers. Op http://www.kwalificatiesmbo.nl/ kun je onder dossiers veel informatie vinden over de opleiding die jij wilt gaan volgen. Jouw opleiding (het kwalificatiedossier) bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en een keuzedeel.

Het basisdeel bestaat uit een algemene en een beroepsgerichte basis. In de algemene basis staan de eisen voor taal, rekenen en Loopbaan & Burgerschap. De beroepsgerichte basis bevat de kerntaken en werkprocessen die hetzelfde zijn voor alle -in het kwalificatiedossier opgenomen- beroepen. De omvang van het basisdeel is ongeveer 50% van je studie.

Het profieldeel zorgt ervoor dat je opleiding een duidelijk profiel heeft. Het profiel bestaat uit beroepsgerichte taken die horen bij de richting die je hebt gekozen. De naam van het profiel wordt ook vermeld op je diploma.

Veelgestelde vragen

Wat is Living Lab?

Je snapt natuurlijk al dat je vooral in de praktijk aan de slag gaat. Met medestudenten werk je binnen en buiten de school aan technische uitdagingen die maatschappelijke vraagstukken oplossen. Een living lab noemen we dat. Jouw leerplek is een bedrijf. Of een zorginstelling of universiteit. Samen met de medewerkers van die instellingen zoek je naar technische innovaties die werkelijk van waarde zijn voor de samenleving. De Smart City bijvoorbeeld. Waarin hoogwaardige technologie je bijvoorbeeld naar de dichtstbijzijnde parkeerplaats leidt. Of Smart Beveiliging. Die screent mensen op basis van de kenmerken van hun gezicht, spraak en iris. Maar smart gaat snel. We weten nu al dat jij straks gaat werken met ontdekkingen die we nu nog niet eens kennen. Een uitdagender opleiding bestaat toch niet?