Wat ga je leren?

De opleiding Technicus Engineering met keuzedeel Smart Technology stoomt jou klaar voor een zeer sterke plek in de arbeidsmarkt. Smart Technology zorgt voor nieuwe productietechnologie waar in de huidige markt veel vraag naar is. In dit vak ben je bezig met ICT, robots en slimme sensoren.

Tijdens deze opleiding leer je technische uitdagingen op een slimme, dus smart, manier te benaderen. In periodes van tien weken werk je aan een project, dat je uiteindelijk als oplossing presenteert in de vorm van een prototype. De projecten vallen onder verschillende toepassingsgebieden, zoals Smart Health, Smart Engery of Smart Industry. Een overzicht van alle toepassingsgebieden, onze zogenoemde smartlijnen vind je hier.

Het eerste jaar
Je start de opleiding met een basisjaar. In het basisjaar volg je vakken uit verschillende vakgebieden. In het eerste jaar volg je vijf dagen per week les. Regelmatig maak je uitstapjes naar bedrijven en beurzen om uit de praktijk te leren. Je sluit het eerste jaar af met een stage.

Vakken en projecten
Na het eerste basisjaar kies je een richting om je in te verdiepen. Je lessen sluiten vervolgens aan op de keuze die jij hebt gemaakt. Gedurende de hele opleiding is de student ‘aan zet’. Dit betekent dat we je mogelijkheden geven om de opleiding te personaliseren. We dagen je uit om de regie over je eigen opleiding te pakken. De docenten nemen hierbij een coachende rol aan, en begeleiden jou tijdens vakken en praktijkopdrachten. Door het pakken van de regie en de docent als coach word jij als student meer eigenaar van de opdracht en daarbij jouw opleiding.

In het eerste jaar van de opleiding ga je gelijk aan de slag met tekenen in een 3D CAD programma. Ook vergroten we je technische vaardigheden door te werken aan je materiaalkennis en constructievaardigheden. Elektrotechniek en ICT zijn als rode draad door alle lessen verweven.

In het tweede jaar worden de praktijkopdrachten uitdagender en complexer. Afhankelijk van jouw keuze om je te verdiepen of verbreden worden je theorie- en praktijklessen hierop aangepast. Het tweede jaar sluit je af met een stage van twintig weken.

In het derde jaar neemt projectmanagement een grote rol in, om je zo voor te bereiden op het examen. Ook werk je aan praktijkopdrachten, waarbij je als student de ruimte krijgt om die zelf in te vullen. In het derde jaar loop je weer twintig weken stage.

Het vierde jaar staat volledig in het teken van het afsluiten van je opleiding. Je bent het gehele jaar aan de slag bij een bedrijf, waar je uiteindelijk examen doet.

Voorbeelden van projecten gedurende de opleiding zijn:

 • Ontwikkelen van handprotheses via een 3D-printer voor een ziekenhuis in Senegal
 • Ontwikkelen van een meetinstallatie gericht op duurzaamheid in een ziekenhuis.
 • Ontwikkelen van een mini escaperoom voor vmbo-leerlingen om kennis te maken met techniek.
 • Ontwikkelen van luchtkwaliteitsmeting voor gemeente Gouda.
 • Ontwikkelen van geautomatiseerde parkeer-plaatsmonitoring en doorstromingsbegeleiding bij een golfbaan.

Wat maakt deze opleiding méér dan mbo?
Deze opleiding heeft veel samenwerkingen, waaronder de Dutch Innovation Factory, het Centrum voor Innovatief Vakmanschap en de TechnoHub. Door deze samenwerkingen ga je als student regelmatig op bezoek bij bedrijven om daar te leren en praktijkopdrachten uit te voeren. Hierdoor werk je als student tijdens je studie al met bedrijven en overheid. Ook werk je in satelliet- en livinglabs. Als student ontwikkel je hierdoor een assertieve houding met een brede blik op de omgeving. Onze studenten zijn gewend om te werken vanuit projectopdrachten en zijn alert op het zoeken naar slimme oplossingen voor technische en maatschappelijke uitdagingen. Zij kunnen goed samenwerken en kunnen projecten opstarten en op tijd afronden.

Toegestane vooropleidingen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL
Niveau
Niveau 4
Duur
4 jaar
Startmoment
Na de zomervakantie
Locaties

Gouda (BOL)

Direct aanmelden

Over jou

 • Multidisciplinair samenwerken binnen projectteams
 • Innovatief kunnen denken, gewend om out of the box te kunnen denken
 • Snel iets eigen kunnen maken en de juiste skills om goed met de klant af te stemmen
 • Bekend met bedrijfsvoering in een technische
 • Gewend om praktische en zelfstandige keuzes te maken
 • Brede blik op nieuwe technologische ontwikkelingen (bijv. 3D-printers, embedded systems, drones, virtual en augmented reality)

Student vertelt

In de praktijk

Onderzoekende houding

In de opleiding werk je als een onderzoeker. Wat is het probleem? Wat de oorzaak? En: welke moderne technische innovaties kunnen helpen deze problemen op te lossen? Je experimenteert daarbij. Wat is mogelijk? Wat past? Wat werkt? Je zoekt de theorie die je daarbij kan helpen. In de ICT, wiskunde, natuurkunde, elektrotechniek, installatietechniek, mechatronica en werktuigbouwkunde. Daarna ga je aan de slag. Theorie toepassen en de toepassing echt maken. Met de 3D-printer in de buurt natuurlijk.

Bedrijven wachten op je

De banen liggen voor het oprapen. Niet alleen bedrijven willen je hebben. Ook universiteiten en de overheid staan om jou te springen. En wil je internationaal werken? Geen probleem. Dan vind je een prachtige baan in het buitenland. Want Smart Technology is de toekomst. Vast ook jouw toekomst. Wereldwijd. Kom langs en praat met onze studenten en docenten. En kijk eens naar de filmpjes op deze pagina. Voel je enthousiasme van de studenten?

Na deze 4-jarige BOL-opleiding kun je gelijk aan het werk of je stroomt door naar het hbo. Ga je aan het werk, dan werk je met drones, robots, 3D-printers, moderne applicaties, sensortechnologie, miniaturisering en computerprogramma’s. Jij bent continu bezig om maatschappelijke problemen op te lossen met innovatieve technieken. Je werkt voor de overheid, een zorginstelling of een commercieel bedrijf.

Als Technicus Engineering gespecialiseerd in Smart Technology ontwikkel je bijvoorbeeld innovatieve apparatuur om het stijgende grondwater te meten. Hierdoor kunnen bewoners tijdig maatregelen nemen bij overstromingen. Of je helpt woningbouwcorporaties met het duurzamer maken van woningen. Van gas naar aardwarmte. Je helpt een verpleeghuis met het installeren van robots of mobiele applicaties. Die maken het leven van ouderen aangenamer en veiliger. Je bent bezig met innovaties en nieuwe, veelbelovende technologieën. Je weet alles over het Internet of Things en ontwikkelt jouw kennis op dit gebied continu, om bij te blijven met de ontwikkelingen.

Studie in cijfers

Aanvullende informatie

 • Kosten
 • BOL
 • Buitenland
 • Keuzedelen
 • Ondernemerschap
 • Kwalificatiedossier

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap

Je volgt je mbo-opleiding bij ons volgens de nieuwe landelijke kwalificatiedossiers. Op http://www.kwalificatiesmbo.nl/ kun je onder dossiers veel informatie vinden over de opleiding die jij wilt gaan volgen. Jouw opleiding (het kwalificatiedossier) bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en een keuzedeel.

Het basisdeel bestaat uit een algemene en een beroepsgerichte basis. In de algemene basis staan de eisen voor taal, rekenen en Loopbaan & Burgerschap. De beroepsgerichte basis bevat de kerntaken en werkprocessen die hetzelfde zijn voor alle -in het kwalificatiedossier opgenomen- beroepen. De omvang van het basisdeel is ongeveer 50% van je studie.

Het profieldeel zorgt ervoor dat je opleiding een duidelijk profiel heeft. Het profiel bestaat uit beroepsgerichte taken die horen bij de richting die je hebt gekozen. De naam van het profiel wordt ook vermeld op je diploma.

Veelgestelde vragen

Wat is Living Lab?

Je snapt natuurlijk al dat je vooral in de praktijk aan de slag gaat. Met medestudenten werk je binnen en buiten de school aan technische uitdagingen die maatschappelijke vraagstukken oplossen. Een living lab noemen we dat. Jouw leerplek is een bedrijf. Of een zorginstelling of universiteit. Samen met de medewerkers van die instellingen zoek je naar technische innovaties die werkelijk van waarde zijn voor de samenleving. De Smart City bijvoorbeeld. Waarin hoogwaardige technologie je bijvoorbeeld naar de dichtstbijzijnde parkeerplaats leidt. Of Smart Beveiliging. Die screent mensen op basis van de kenmerken van hun gezicht, spraak en iris. Maar smart gaat snel. We weten nu al dat jij straks gaat werken met ontdekkingen die we nu nog niet eens kennen. Een uitdagender opleiding bestaat toch niet?