Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding ga je aan de slag met machines en installaties hiervan. Je leert alles over het productieproces: het uitwerken van ontwerpen en werkvoorbereiding tot het begeleiden van projecten en onderhoud.

We leren je tijdens de opleiding meer over het maken van een conceptontwerp, overleggen met de opdrachtgever en het ontwerp uitwerken met de bijbehorende materiaalkeuze en kostenberekening. Klopt het hele plaatje? Dan voer je het uitgewerkte ontwerp uit als project. Naast de technische kennis en vaardigheden, leer je tijdens de opleiding ook meer over functioneren op de werkvloer. Je leert omgaan met collega’s en klanten, hoe je jezelf het beste presenteert, hoe je duidelijk uitleg geeft en hoe je omgaat met klachten van klanten.

Het eerste jaar
Je start de opleiding met een basisjaar. In het basisjaar volg je vakken uit verschillende gebieden, zoals: Mechatronica, Elektrotechniek, Installatietechniek en Smart Technology. In het eerste jaar volg je vijf dagen per week les. Regelmatig maak je uitstapjes naar bedrijven en beurzen om uit de praktijk te leren. In het eerste jaar werk je veel projectmatig. In projecten van vier tot tien weken werk je aan producten. Je leert hierbij goed plannen en samenwerken. Je start met basis projecten en langzaam worden de projecten steeds ingewikkelder. Ook leer je gedurende de projecten zelfstandiger te werken. Je sluit het eerste jaar af met een stage.

Vakken en keuzedelen
Na het eerste basisjaar kies je een richting om je in te verdiepen. Je lessen sluiten vervolgens aan op de keuze die jij hebt gemaakt. Gedurende de hele opleiding is de student ‘aan zet’. Dit betekent dat we je mogelijkheden geven om de opleiding te personaliseren. We dagen je uit om de regie over je eigen opleiding te pakken. De docenten nemen hierbij een coachende rol aan, en begeleiden jou tijdens vakken en praktijkopdrachten. Door het pakken van de regie en de docent als coach word jij als student meer eigenaar van de opdracht en daarbij jouw opleiding.

In het eerste jaar van de opleiding ga je gelijk aan de slag met tekenen in een 3D CAD programma en leer je het programmeren van een Arduino. Ook vergroten we je technische vaardigheden door te werken aan je materiaalkennis en constructievaardigheden. Elektrotechniek en ICT zijn als rode draad door alle lessen verweven. In het eerste jaar bouwen we langzaam op. Zo begin je met het installeren van een alarmsysteem en eindig je met een project voor een echte opdrachtgever.

In het tweede jaar worden de praktijkopdrachten uitdagender en complexer. Afhankelijk van jouw keuze om je te verdiepen of verbreden worden je theorie- en praktijklessen hierop aangepast. Het tweede jaar sluit je af met een stage van twintig weken.

In het derde jaar neemt projectmanagement een grote rol in, om je zo voor te bereiden op het examen. Ook werk je aan praktijkopdrachten, waarbij je als student de ruimte krijgt om die zelf in te vullen. In het derde jaar loop je weer twintig weken stage.

Het vierde jaar staat volledig in het teken van het afsluiten van je opleiding. Je bent het gehele jaar aan de slag bij een bedrijf, waar je uiteindelijk examen doet.

Naast de reguliere vakken kun je de opleiding personaliseren met keuzedelen. Ieder jaar krijg je de mogelijkheid om zo’n keuzedeel te kiezen. Voorbeelden van keuzedelen zijn: Basisvaardigheden metaal bewerken, 3D tekenen, Drones Techniek, Industriële Robotica, Oriëntatie op ondernemerschap, Duurzaamheid, Inspelen op Innovaties en Smart Technology.

Wat maakt deze opleiding méér dan mbo?
Deze opleiding heeft veel samenwerkingen, waaronder de Dutch Innovation Factory, het Centrum voor Innovatief Vakmanschap en de TechnoHub. Door deze samenwerkingen ga ja als student regelmatig op bezoek bij bedrijven om daar te leren en praktijkopdrachten uit te voeren. Hierdoor werk je als student tijdens je studie al met bedrijven en overheid.

Daarbij is de vraag naar technici groot, dus vind je altijd een baan die goed bij je past!

Toegestane vooropleidingen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL
Niveau
Niveau 4
Duur
4 jaar
Startmoment
Na de zomervakantie
Locaties

Leiden Bètaplein (BOL)

Direct aanmelden

Over jou

 • Machines en installaties
 • Onderhoud
 • Plannen en organisaren
 • Technisch inzicht

In de praktijk

Na de vierjarige BOL-opleiding stroom je door naar het hbo of ga je aan het werk! Je werkt bij een bedrijf dat zich focust op installatietechniek. Je werkt zelfstandig of in een team en groeit misschien wel door tot leidinggevende, projectleider of ontwerper!

Als technicus houd jij je bezig met de installaties van systemen, zoals verwarming, bedrading van liften en andere projecten. Je werkt zelfstandig, bent klantgericht en hebt oog voor detail. Daarnaast ben jij je altijd bewust van de kosten, kwaliteit en geldende veiligheidsvoorschriften. Als technicus lever jij je werk en diensten altijd op maat af en volg je de laatste ontwikkelingen. Op die manier blijf je zo innovatief en duurzaam mogelijk te werk gaan.

Aanvullende informatie

 • Kosten
 • BOL
 • Buitenland
 • Keuzedelen
 • Ondernemerschap
 • Kwalificatiedossier

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap

Je volgt je mbo-opleiding bij ons volgens de nieuwe landelijke kwalificatiedossiers. Op http://www.kwalificatiesmbo.nl/ kun je onder dossiers veel informatie vinden over de opleiding die jij wilt gaan volgen. Jouw opleiding (het kwalificatiedossier) bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en een keuzedeel.

Het basisdeel bestaat uit een algemene en een beroepsgerichte basis. In de algemene basis staan de eisen voor taal, rekenen en Loopbaan & Burgerschap. De beroepsgerichte basis bevat de kerntaken en werkprocessen die hetzelfde zijn voor alle -in het kwalificatiedossier opgenomen- beroepen. De omvang van het basisdeel is ongeveer 50% van je studie.

Het profieldeel zorgt ervoor dat je opleiding een duidelijk profiel heeft. Het profiel bestaat uit beroepsgerichte taken die horen bij de richting die je hebt gekozen. De naam van het profiel wordt ook vermeld op je diploma.