Wat ga je leren?

De opleiding Eerste Monteur Service en Onderhoud Werktuigkundige Installaties is ideaal wanneer je al bij een installatiebedrijf werkt en graag meer kennis op wil doen. Ook wanneer je wat minder ervaren bent is deze opleiding geschikt voor jou! Je verdiept je tijdens de opleiding in gas-, water-, en verwarmingsinstallaties. Na de opleiding voer jij jouw beroep uitstekend uit!

Start je met deze opleiding, dan heb je van nature aanleg voor techniek. Je leert hoe gas-, water- en verwarmingsinstallaties in elkaar zitten. Ook leren we je installaties testen, regelen, onderhouden en repareren. Zo weet jij straks precies hoe de waterleidingen in elkaar zitten bij een klant die zijn huis wil renoveren. Of wat er mis is bij de verwarmingsinstallatie van een kantoorpand dat in de winter niet warmer wordt dan 18 graden.

Het eerste jaar
Het eerste jaar is opgebouwd uit een algemeen deel, beroepsgerichte vakken, keuzedelen en de beroepspraktijkvorming (bpv). Ook werken we aan je beroepshouding, sociale en communicatieve vaardigheden. Zo leer je een goede indruk bij de klant achter te laten en plezierig samenwerken met je collega’s en leidinggevenden.

Vakken en keuzedelen
De beroeps specifieke vakken zijn gericht op het onderhouden van water-, gas-, sanitaire- en cv-installaties en het oplossen van storingen. Veel voorkomende werkzaamheden tijdens de opleiding hebben te maken met het onderhoud aan cv-ketels, om storingen te voorkomen. Zo voer je rookgas analyses uit, en beoordeel je de werking ervan. Aan het einde van de opleiding weet jij alle handelingen, analyses en oplossingen om installaties te onderhouden.

Door middel van keuzedelen krijg je de mogelijk om je te verdiepen in een speciaal onderdeel. Voorbeelden van keuzedelen zijn: CO preventie en duurzaamheid.

Je werkt tijdens de opleiding bij een leerwerkbedrijf, waar je alle praktische vaardigheden leert. Tussentijds voer je beoordelingsgesprekken met je begeleider van het leerwerkbedrijf en je docent van mboRijnland. Alle vakken afgerond? Dan is het tijd voor je examen.

Wat maakt deze opleiding méér dan mbo?
Het is een afwisselend vakgebied waar je in terechtkomt. Je komt op veel plaatsen en komt verschillende mensen tegen. Ook het werk is divers: van water-technische problemen oplossen tot een storing aan een gastoestel. Het vak geeft vrijheid en zelfstandigheid, dat maakt het extra aantrekkelijk.

Toegestane vooropleidingen

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BBL
Niveau
Niveau 3
Duur
3 jaar
Startmoment
2022, na de zomervakantie Zo snel mogelijk (BBL)
Locaties

Leiden Bètaplein (BBL)

Direct aanmelden

Over jou

 • Je bent behulpzaam
 • CV's, machines en installaties
 • Gas en waterleidingen
 • Werken bij mensen thuis
 • Technisch inzicht

In de praktijk

Je volgt de BBL-opleiding Eerste Monteur Service en Onderhoud Werktuigkundige Installaties voor 3 jaar. Je gaat dan een of twee dagen (of avonden op locatie Leiden) per week naar school. De rest van de week ben je werkzaam bij een erkend leerbedrijf. Na jouw opleiding ga je fulltime aan het werk. Bijvoorbeeld bij een storingsdienst. Je onderhoudt werktuigkundige installaties en verhelpt storingen. Je werkt alleen, maar hebt vaak wel collega’s die hetzelfde werk doen.

Als servicemonteur werk je bij een installatie-, gas- of onderhoudsbedrijf op verschillende locaties. Je komt bijvoorbeeld bij mensen thuis, maar je kunt ook werk verrichten op scholen, boorplatforms of in een hotel. Je lokaliseert en verhelpt storingen aan cv-installaties, energie-installaties en warmwatertoestellen. Zo nodig vervang je onderdelen. In rustige tijden verricht je onderhoudswerkzaamheden aan de installaties en zorg je voor een betere afstelling. Je maakt daarbij gebruik van tekeningen, schema’s, logboeken, handboeken, handleidingen en procedures. Als servicemonteur ben je thuis in de nodige materialen, gereedschappen en meet- en controleapparatuur. Elke dag haal jij er plezier uit om klanten te woord te staan, installaties uit te voeren of storingen te verhelpen. Je doet daarmee dankbaar werk!

Studie in cijfers

Aanvullende informatie

 • Kosten
 • BBL
 • Buitenland
 • Keuzedelen
 • Ondernemerschap

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap