Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding Airco/Warmtepompmonteur leer je alles over de juiste condities van een ruimte, zodat deze bijvoorbeeld goed op temperatuur blijft. Je leert over de installatie en het onderhoud van warmtepompen en airco’s. Aan het eind van deze opleiding zijn regelingen, koude en warmtestromingen geen probleem voor jou!

Je leert alles over leidingen, bekabeling, installatie en onderhoud van warmtepompen en airco’s. Je leert hoe je de installatie van een warmtepomp voorbereid. Door bijvoorbeeld de juiste gereedschappen klaar te leggen en de plek te bepalen waar deze wordt geïnstalleerd. Daarnaast leer je natuurlijk om de installatie juist uit te voeren, en om te controleren of alles werkt zoals het hoort. Hiervoor leer je ook onderhoud en reparaties uitvoeren. Je krijgt tijdens de opleiding alle kennis en vaardigheden om jouw beroep straks goed uit te voeren. Het uitgangspunt in de opleiding Airco/Warmtepompmonteur is steeds de praktijk, waaraan we vaktheorie koppelen. Deze theorie bestaat bijvoorbeeld uit materialen- en gereedschapskennis en tekeninglezen. Ook behaal je tijdens de opleiding het F-gassen certificaat.

Toegestane vooropleidingen

 • Diploma entreeopleiding
 • Diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BBL
Niveau
Niveau 2
Duur
2 jaar
Locaties

Leiden Bètaplein

Let op: deze opleiding start alleen met minimaal 24 studenten

Direct aanmelden

Over jou

 • Je bent behulpzaam
 • CV's, machines en installaties
 • Kabels en bedrading
 • Technisch inzicht

In de praktijk

Tijdens de BBL-opleiding Airco/Warmtepompmonteur ga je een of twee dagen per week naar school. Daarnaast werk je bij een erkend leerbedrijf waar je na de 2-jarige opleiding fulltime aan de slag kunt. Je werkt bij een installatiebedrijf en hebt een uitvoerende functie. Je werkt zelfstandig aan de opgedragen opdrachten. Bij onbekende situaties raadpleeg jij je leidinggevende.

Als airco/warmtepompmonteur werk je in de sector techniek bij een installatiebedrijf. Je legt installaties aan op het gebied van professionele koudetechniek, luchtbehandeling, comforttechniek en industriële koeltechniek. Ook onderhoud en wijzig jij deze systemen wanneer je ziet dat dit nodig is. Je bent verantwoordelijk voor de kwaliteit van je eigen werk. Dat betekent dat jij vaak zelfstandig werkt, zonder dat een leidinggevende of collega je werk controleert. Je werkt dan ook altijd zorgvuldig en nauwkeurig bij mensen thuis, bij bedrijven of op andere locaties. Jij werkt waar je nodig bent en wanneer je klaar bent, is er voldoende luchtroom in een ruimte en heeft deze weer een aangename temperatuur. Hier haal jij elke dag veel plezier uit!

Studie in cijfers

Aanvullende informatie

 • Kosten
 • BBL
 • Buitenland
 • Keuzedelen
 • Ondernemerschap
 • Minimaal aantal studenten

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. In deze variant zit je maar een of twee dagen per week op school en volg je minimaal 640 uur stage / bpv (per studiejaar) bij een erkend leerbedrijf. Je hebt een praktijkplaats bij een erkend leerbedrijf nodig. Je leert de opleiding in de praktijk en krijgt op school de benodigde kennis en vaardigheden.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van de opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap

Deze opleiding start alleen met minimaal 24 studenten.