Wat ga je leren?

Als Machinist Grondverzet werk jij met graafmachines en shovels. In de opleiding Machinist Grondverzet leer je dan ook hoe je hiermee moet graven en waar je allemaal rekening mee moet houden. Zoals ondergrondse riolering en bekabeling. Je leert de kennis en het inzicht voor dit beroep en natuurlijk de bijbehorende vaardigheden en gedrag. Het gaat immers om het totaalplaatje. Je leert denken en doén.

Tijdens deze praktijkgerichte opleiding op het mboRijnland leer je dus alle theorie en praktijk die jij nodig hebt om je beroep goed uit te kunnen oefenen. Je leert zwaar grondwerk te verrichten op de machine. Je leert hoe je de machines onderhoudt. En je leert hoe je zorgvuldig en zelfstandig je werk voorbereid, uitvoert en controleert.

Toegestane vooropleidingen

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BBL
Niveau
Niveau 3
Duur
3 jaar
Startmoment
Na de zomervakantie
Locaties

Leiden Bètaplein

Direct aanmelden

Over jou

 • Je houdt van buiten werken
 • Interesse in huizen- en wegenbouw
 • Je kunt goed samenwerken

In de praktijk

De opleiding Machinist Grondverzet is een BBL-opleiding op niveau 3. Na 3 jaar stroom jij door naar een niveau 4 opleiding of ga je direct aan het werk bij een baas. Je werkt bij een bedrijf in de agrarische sector, een verhuurbedrijf of een bedrijf in de grond-, water- en wegenbouw. Hier bedien én onderhoud je door dieselmotoren aangedreven machines die gebruikt worden.

Je werkt bijvoorbeeld met een hydraulische graafmachine en een wiellaadschop. Je bedient en onderhoudt deze machines, waarbij je kleine storingen kunt opsporen en opheffen onder eigen verantwoordelijkheid. Als machinist sta je tussen de plannenmakers en planuitvoerder in. Als machinist van een grondverzetmachine voer je allerlei werkzaamheden uit met de machine. Denk eens aan het voorbereiden en bewerken van de grond zodat er daarna een weg op kan worden gelegd. Je bedient de machine zelfstandig en bent verantwoordelijk voor de voorbereiding, uitvoering en controle van je eigen werk.

Als je klaar bent

Aanvullende informatie

 • Kosten
 • BBL
 • Buitenland
 • Keuzedelen
 • Ondernemerschap

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap