Wat ga je leren?

Tijdens deze opleiding Technicus Engineering specialiseer jij jezelf in de elektrotechniek. Je houdt je bezig met het ontwerpen van elektrotechnische producten of systemen. Denk hierbij aan besturingssystemen van een sluisinstallatie. En de schakelpanelen van zo’n besturingssysteem. Je leert algemene begrippen binnen de elektriciteitsleer. Zo kun jij straks oorzaken van storingen vinden en de storing verhelpen!

Je leert over elektronische ontwerpen, voor bijvoorbeeld bruggen of sluizen. Je leert om schakelplannen op te zetten voor de besturing van zo’n brug of sluis. Maar je leert ook om storingen te verhelpen. Belangrijke onderdelen hiervan zijn de geldende voorschriften, duurzaamheid en innovatie. Je leert bijvoorbeeld om aan de hand van de wet- en regelgeving in Nederland, zonnecellen in te zetten om elektriciteit op te wekken. En met die elektriciteit gaat de brug of de sluis open! Je leert nieuwe, milieuvriendelijke alternatieven te gebruiken naast de gebruikelijke werkwijze. Je leert naast de vakspecifieke kennis van de opleiding Technicus Engineering in de Elektrotechniek ook over het financiële plaatje dat bij zo’n project komt kijken en werkplanningen. Met dat laatste bedoelen we hoeveel man er nodig is om een bepaald project uit te voeren. En of deze ook beschikbaar zijn. In je werk moet je nauwkeurig en zorgvuldig zijn en probleemoplossend vermogen hebben. Je besteedt daarom tijdens de opleiding veel aandacht aan je beroepshouding, sociale en communicatieve vaardigheden. Waardoor je straks goed samenwerkt met je collega’s en leidinggevenden!

Toegestane vooropleidingen

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL
Niveau
Niveau 4
Duur
4 jaar
Startmoment
Na de zomervakantie
Locaties

Gouda

Leiden Bètaplein

Direct aanmelden

Over jou

 • Accuraat
 • Machines en installaties
 • Technisch inzicht
 • Communicatieve vaardigheden

In de praktijk

Na de 4-jarige BOL-opleiding Technicus Engineering Elektrotechniek stroom je door naar het hbo of ga je direct aan het werk bij een elektrotechnisch bedrijf. Je kunt werken bij bedrijven van verschillende omvang. Het bedrijf waar jij bij werkt is een industrieel bedrijf, dienstverlenend bedrijf of een service- en onderhoudsbedrijf. Jij maakt verschillende elektrotechnische installaties en/of systemen en vervult misschien wel een leidinggevende functie.

Je doet belangrijk werk, zoals het maken van besturingskasten en schakelpanelen die ervoor zorgen dat verkeersregel installaties, bruggen en sluizen correct werken. Het werk dat je doet is ook erg divers. De ene keer sta je langs de kant van de weg om de stoplichten te regelen. De andere keer werk je juist langs het water aan een brug of sluisinstallatie. Je hebt een juiste kennis van jouw vakgebied en bent op verschillende plekken inzetbaar. Het installeren, afstellen en testen van de complexe apparatuur die jij maakt doe je soms zelfstandig, soms in team verband en soms als meewerkend leidinggevende. Jij werkt met plezier aan elektrotechnisch apparatuur, zodat anderen weer de brug over kunnen steken of door de sluis kunnen varen. Dankbaar werk dus!

Studie in cijfers

Aanvullende informatie

 • Kosten
 • BOL
 • Buitenland
 • Keuzedelen
 • Ondernemerschap
 • Bijzonderheden

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap

Als je kiest voor de Middenkaderopleiding Engineer kun je gewoon elektrotechnicus worden, maar je kunt je ook specialiseren in bijvoorbeeld domotica, duurzaamheid of industriële automatisering.
Doorstroom hbo Veel studenten kiezen na het behalen van hun diploma voor een vervolgstudie op het hbo. mboRijnland heeft een samenwerkingsverband met de Hogeschool van Rotterdam om deze overstap makkelijker te maken. In het derde schooljaar kunnen onze studenten ervoor kiezen om een periode wiskunde volgen in Rotterdam. Dit vak wordt in de mbo-opleiding niet aangeboden, maar komt wel terug in een eventuele hbo-opleiding. Voor deze studenten wordt rekening gehouden met hun rooster. Na afloop van de periode ontvangen de studenten een certificaat waarmee zij op iedere hbo-instelling terecht kunnen.
Eventueel is het mogelijk om in het vierde jaar van de mbo-opleiding door te gaan met wiskunde door een verdiepingsprogramma te volgen en mee te draaien in projecten op het hbo.

Veelgestelde vragen

Kan ik met deze opleiding doorstromen naar het hbo?

Als je kiest voor de Middenkaderopleiding Engineer kun je gewoon elektrotechnicus worden, maar je kunt je ook specialiseren in bijvoorbeeld domotica, duurzaamheid of industriële automatisering.

Doorstroom hbo
Veel studenten kiezen na het behalen van hun diploma voor een vervolgstudie op het hbo. mboRijnland heeft een samenwerkingsverband met de Hogeschool van Rotterdam om deze overstap makkelijker te maken. In het derde schooljaar kunnen onze studenten ervoor kiezen om een periode wiskunde volgen in Rotterdam. Dit vak wordt in de mbo-opleiding niet aangeboden, maar komt wel terug in een eventuele hbo-opleiding. Voor deze studenten wordt rekening gehouden met hun rooster. Na afloop van de periode ontvangen de studenten een certificaat waarmee zij op iedere hbo-instelling terecht kunnen.

Eventueel is het mogelijk om in het vierde jaar van de mbo-opleiding door te gaan met wiskunde door een verdiepingsprogramma te volgen en mee te draaien in projecten op het hbo.