Wat ga je leren?

Tijdens deze opleiding Technicus Engineering specialiseer jij jezelf in de elektrotechniek. Je houdt je bezig met het ontwerpen van elektrotechnische producten of systemen. Denk hierbij aan besturingssystemen van een sluisinstallatie en de schakelpanelen van zo’n besturingssysteem. Je leert algemene begrippen binnen de elektriciteitsleer. Zo weet jij straks oorzaken van storingen te vinden en storingen te verhelpen!

Je leert over elektronische ontwerpen, voor bijvoorbeeld bruggen of sluizen. Je leert om schakelplannen op te zetten voor de besturing van zo’n brug of sluis. Maar je leert ook om storingen te verhelpen. Belangrijke onderdelen hiervan zijn de geldende voorschriften, duurzaamheid en innovatie. Je leert bijvoorbeeld om aan de hand van de wet- en regelgeving in Nederland zonnecellen in te zetten om elektriciteit op te wekken. Met die elektriciteit open je vervolgens bruggen en sluizen. Ook leer je nieuwe, milieuvriendelijke alternatieven te gebruiken naast de gebruikelijke werkwijze. In je werk moet je nauwkeurig en zorgvuldig zijn en een probleemoplossend vermogen hebben. Je besteedt daarom tijdens de opleiding veel aandacht aan je beroepshouding, sociale en communicatieve vaardigheden. Waardoor je straks goed samenwerkt met je collega’s en leidinggevenden!

Het eerste jaar
Je start de opleiding met een basisjaar. In het basisjaar volg je vakken uit verschillende gebieden, zoals: Mechatronica, Elektrotechniek, Installatietechniek en Smart Technology. Je volgt in het eerste jaar ongeveer vijf dagen per week les. Regelmatig maak je uitstapjes naar bedrijven en beurzen om uit de praktijk te leren. Je werkt veel projectmatig, waardoor je goed leert plannen en samenwerken. Je start met basis projecten en langzaam worden de projecten steeds ingewikkelder. Ook leer je gedurende de projecten zelfstandiger te werken. Je sluit het eerste jaar af met een stage.

Vakken en keuzedelen
Na het eerste basisjaar kies je een richting om je in te verdiepen. Je lessen sluiten vervolgens aan op de keuze die jij hebt gemaakt. Gedurende de hele opleiding is de student ‘aan zet’. Dit betekent dat we je mogelijkheden geven om de opleiding te personaliseren. We dagen je uit om de regie over je eigen opleiding te pakken. De docenten nemen hierbij een coachende rol aan, en begeleiden jou tijdens vakken en praktijkopdrachten. Door het pakken van de regie en de docent als coach word jij als student meer eigenaar van de opdracht en daarbij jouw opleiding.

In het eerste jaar van de opleiding ga je gelijk aan de slag met tekenen in een 3D CAD programma en leer je het programmeren van een Arduino. Ook vergroten we je technische vaardigheden door te werken aan je materiaalkennis en constructievaardigheden. Elektrotechniek en ICT zijn als rode draad door alle lessen verweven. In het eerste jaar bouwen we langzaam op. Zo begin je met het installeren van een alarmsysteem en eindig je met een project voor een echte opdrachtgever.

In het tweede jaar worden de praktijkopdrachten uitdagender en complexer. Afhankelijk van jouw keuze om je te verdiepen of verbreden worden je theorie- en praktijklessen hierop aangepast. Het tweede jaar sluit je af met een stage van twintig weken.

In het derde jaar neemt projectmanagement een grote rol in, om je zo voor te bereiden op het examen. Ook werk je aan praktijkopdrachten, waarbij je als student de ruimte krijgt om die zelf in te vullen. In het derde jaar loop je weer twintig weken stage.

Het vierde jaar staat volledig in het teken van het afsluiten van je opleiding. Je bent het gehele jaar aan de slag bij een bedrijf, waar je uiteindelijk examen doet.

Naast de reguliere vakken kun je de opleiding personaliseren met keuzedelen. Ieder jaar krijg je de mogelijkheid om zo’n keuzedeel te kiezen. Voorbeelden van keuzedelen zijn: Basisvaardigheden metaal bewerken, 3D tekenen, Drones Techniek, Industriële Robotica, Oriëntatie op ondernemerschap, Duurzaamheid, Inspelen op Innovaties en Smart Technology.

Wat maakt deze opleiding méér dan mbo?
Deze opleiding heeft veel samenwerkingen, waaronder de Dutch Innovation Factory, het Centrum voor Innovatief Vakmanschap en de TechnoHub. Door deze samenwerkingen ga ja als student regelmatig op bezoek bij bedrijven om daar te leren en praktijkopdrachten uit te voeren. Hierdoor werk je als student tijdens je studie al met bedrijven en overheid.

Daarbij is de vraag naar technici groot, dus vind je altijd een baan die goed bij je past!

Toegestane vooropleidingen

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL
Niveau
Niveau 4
Duur
4 jaar
Startmoment
Na de zomervakantie
Locaties

Gouda

Leiden Bètaplein

Direct aanmelden

Over jou

 • Accuraat
 • Machines en installaties
 • Technisch inzicht
 • Communicatieve vaardigheden

In de praktijk

Na de 4-jarige BOL-opleiding Technicus Engineering Elektrotechniek stroom je door naar het hbo of ga je direct aan het werk bij een elektrotechnisch bedrijf. Je kunt werken bij bedrijven van verschillende omvang. Het bedrijf waar jij bij werkt is een industrieel bedrijf, dienstverlenend bedrijf of een service- en onderhoudsbedrijf. Jij maakt verschillende elektrotechnische installaties en/of systemen en vervult misschien wel een leidinggevende functie.

Je doet belangrijk werk, zoals het maken van besturingskasten en schakelpanelen die ervoor zorgen dat verkeersregel installaties, bruggen en sluizen correct werken. Het werk dat je doet is ook erg divers. De ene keer sta je langs de kant van de weg om de stoplichten te regelen. De andere keer werk je juist langs het water aan een brug of sluisinstallatie. Je hebt een juiste kennis van jouw vakgebied en bent op verschillende plekken inzetbaar. Het installeren, afstellen en testen van de complexe apparatuur die jij maakt doe je soms zelfstandig, soms in team verband en soms als meewerkend leidinggevende. Jij werkt met plezier aan elektrotechnisch apparatuur, zodat anderen weer de brug over kunnen steken of door de sluis kunnen varen. Dankbaar werk dus!

Studie in cijfers

Aanvullende informatie

 • Kosten
 • BOL
 • Buitenland
 • Keuzedelen
 • Ondernemerschap
 • Bijzonderheden

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap

Als je kiest voor de Middenkaderopleiding Engineer kun je gewoon elektrotechnicus worden, maar je kunt je ook specialiseren in bijvoorbeeld domotica, duurzaamheid of industriële automatisering.
Doorstroom hbo Veel studenten kiezen na het behalen van hun diploma voor een vervolgstudie op het hbo. mboRijnland heeft een samenwerkingsverband met de Hogeschool van Rotterdam om deze overstap makkelijker te maken. In het derde schooljaar kunnen onze studenten ervoor kiezen om een periode wiskunde volgen in Rotterdam. Dit vak wordt in de mbo-opleiding niet aangeboden, maar komt wel terug in een eventuele hbo-opleiding. Voor deze studenten wordt rekening gehouden met hun rooster. Na afloop van de periode ontvangen de studenten een certificaat waarmee zij op iedere hbo-instelling terecht kunnen.
Eventueel is het mogelijk om in het vierde jaar van de mbo-opleiding door te gaan met wiskunde door een verdiepingsprogramma te volgen en mee te draaien in projecten op het hbo.

Veelgestelde vragen

Kan ik met deze opleiding doorstromen naar het hbo?

Als je kiest voor de Middenkaderopleiding Engineer kun je gewoon elektrotechnicus worden, maar je kunt je ook specialiseren in bijvoorbeeld domotica, duurzaamheid of industriële automatisering.

Doorstroom hbo
Veel studenten kiezen na het behalen van hun diploma voor een vervolgstudie op het hbo. mboRijnland heeft een samenwerkingsverband met de Hogeschool van Rotterdam om deze overstap makkelijker te maken. In het derde schooljaar kunnen onze studenten ervoor kiezen om een periode wiskunde volgen in Rotterdam. Dit vak wordt in de mbo-opleiding niet aangeboden, maar komt wel terug in een eventuele hbo-opleiding. Voor deze studenten wordt rekening gehouden met hun rooster. Na afloop van de periode ontvangen de studenten een certificaat waarmee zij op iedere hbo-instelling terecht kunnen.

Eventueel is het mogelijk om in het vierde jaar van de mbo-opleiding door te gaan met wiskunde door een verdiepingsprogramma te volgen en mee te draaien in projecten op het hbo.