Wat ga je leren?

In de Technicus Engineering opleiding leer je niet alleen; we bereiden je voor om een slimme technicus te worden die op de hoogte is van de nieuwste technologische ontwikkelingen. Samen met andere studenten werk je aan uitdagende projecten. 

Waarom is dit belangrijk? Omdat er een grote vraag is naar technici met deze vaardigheden! Na het behalen van je diploma liggen er veel uitdagende banen op je te wachten. Daar zit sowieso een baan tussen die goed past bij wat jij leuk vindt.   

Als Technicus Engineering werk je bij een bedrijf, instelling of overheid, vaak in een commerciële functie. Of je kiest ervoor om zelfstandig ondernemer te worden. Je werk richt zich op het ontwerpen en bouwen van elektronische en/of werktuigbouwkundige producten of processen. Met behulp van tekeningen, handleidingen, een strakke planning en zorgvuldige uitvoering lever je op maat gemaakte producten en diensten aan elke klant. Alsof dat nog niet genoeg is, heb je regelmatig overleg met leidinggevenden en begeleid je collega’s bij onderhoudswerkzaamheden of opdrachten die je hebt voorbereid. Kortom, een dynamische en veelzijdige wereld waarin jij als technicus het verschil maakt! 

Start met basisjaar

Kies je voor Gouda
Je start de opleiding met een basisjaar. Daarin volg je vakken uit drie verschillende techniekvakgebieden: mechatronica, elektrotechniek, en smart technology. Daarnaast volg je altijd het keuzedeel Smart Technology. Na het basisjaar kies je één richting om je verder in te verdiepen. Je gaat in je eerste jaar bijvoorbeeld ook gelijk aan de slag met 3D CAD-tekenen en met het programmeren van diverse microcontrollers. We vergroten je technische vaardigheden door te werken aan materiaalkennis en constructievaardigheden. ICT is als een rode draad door alle lessen verweven.
Je hebt het eerste jaar vijf dagen per week les. Regelmatig maak je uitstapjes naar bedrijven en beurzen om uit de praktijk te leren. Je werkt veel projectmatig, waardoor je goed leert plannen en samenwerken. Je start met basisprojecten, die langzaam steeds ingewikkelder worden. Ook leer je steeds zelfstandiger te werken. Je sluit het eerste jaar af met een multidisciplinair keuzedeel.

Kies je voor Leiden
Om je skills als toekomstig technicus goed te leren ga je gelijk aan de slag met projecten, zoals bijvoorbeeld het bouwen van een echte Battlebot. In een team ontwikkel je stapsgewijs het stalen frame en aandrijving, de motoraansturing en het wapen waarmee je aan het eind van het studiejaar battled tegen andere teams. Hierdoor leer je op een leuke en praktische manier de basiskennis in de werktuigbouw, elektrotechniek, besturen en installatietechniek. Ook leer je tijdens het maken hoeveel tijd het kost om het werk voor te bereiden, te produceren en de kosten te begroten. Daarnaast staan ook de vakken Nederlands, Engels en rekenen op het programma. Door de hele opleiding heen komen de thema’s duurzaamheid en de energietransitie aan bod.

Tweede jaar

Kies je voor Gouda
In het tweede jaar worden de praktijkopdrachten uitdagender en complexer. Afhankelijk van de keuze die je hebt gemaakt om je te verdiepen en verbreden, worden je theorie- en praktijklessen daarop aangepast. Verdiepen of verbreden kan in de elektrotechniek, mechatronica en smart technology. Bij elektrotechniek kun je aan de slag met huisinstallaties of het aansturen van bijvoorbeeld een roltrap. Bij mechatronica ga je je verdiepen in de machinebouw en bij smart technology ga je kijken naar hypermoderne slimme technieken. Doe je de opleiding in Gouda, dan start je het tweede jaar met een stage van tien weken.

Kies je voor Leiden
In het tweede jaar leer je niet alleen de technische vakken, maar vergroot je ook je kennis door uitdagende projecten. Deze projecten sluiten aan bij opdrachten uit het echte bedrijfsleven. Dit is bijvoorbeeld het ontwerpen, maken en automatiseren van een rollerbaan of keerunit. Dat zijn apparaten die goederen verplaatsen in een fabriekshal. Hiermee zorgen we dat wat je op school leert je ook meteen in de praktijk kan toepassen. Bij de vakken Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan en burgerschap werken we naar het juiste niveau om te examineren. Het tweede jaar sluit je af met een stage van twintig weken

Derde jaar

Kies je voor Gouda
In het derde jaar speelt projectmanagement een grote rol, om je zo voor te bereiden op het examen. Ook werk je aan praktijkopdrachten, waarbij je als student de ruimte krijgt om die zelf in te vullen met zelfbedacht projecten. Zo hebben studenten een TukTuk geëlektrificeerd en hebben andere studenten een eigen racesimulator gemaakt. In het derde jaar loop je weer twintig weken stage. Als je er aan toe bent, rondt je de opleiding af met een Proeve van Bekwaamheid bij je stagebedrijf.

Kies je voor Leiden
Ook in het derde jaar loop je twintig weken stage en werk je op school aan projecten. De opdrachten worden moeilijker en je gaat zelfstandiger aan projecten werken. Hierbij pas je de dingen die je hebt geleerd meteen toe. De opdrachten worden specifieker doordat we samenwerken met bedrijven voor projecten. Tijdens dit jaar examineer je op alle onderdelen voor de vakken Nederlands, Engels en loopbaan en burgerschap.

Vierde jaar

Kies je voor Gouda
Het vierde jaar staat volledig in het teken van het afsluiten van je opleiding. Je bent het gehele jaar aan de slag bij een bedrijf, waar je uiteindelijk examen doet. De opleiding kan ook versneld worden afgerond in drie jaar tijd.

Kies je voor Leiden
Het vierde jaar staat in het teken van afstuderen. Dit begint met proefafstuderen, waarna je in de praktijk bij een bedrijf gaat afstuderen. Misschien is dit ook wel het bedrijf van je toekomstige baan als Technicus Engineer!

 

Jij bent aan zet

Gedurende de hele opleiding ben jij als student ‘aan zet’. Dat betekent dat we je mogelijkheden geven om de opleiding te personaliseren. Je kunt kiezen uit verschillende vakken, zodat je precies kunt aansluiten bij je interesses. Ook is er ruimte om keuzes te maken uit projecten die jij uitdagend vindt. Dus zullen je klasgenoten misschien een ander project doen dan jij. We dagen je uit om de regie over je eigen opleiding te pakken. De docenten zijn hierbij je coach en begeleiden je tijdens vakken en praktijkopdrachten.

Personaliseren

Naast de reguliere vakken en het vaste onderdeel Smart Technology, kun je je opleiding ieder jaar verder personaliseren met keuzedelen. Voorbeelden daarvan zijn: basisvaardigheden metaalbewerken, 3D-tekenen, drones techniek, industriële robotica, oriëntatie op ondernemerschap, duurzaamheid, inspelen op innovaties, virtual reality en augmented reality. Daarnaast kun je kiezen voor voorbereiding wiskunde in de techniek voor het hbo. Mocht je willen doorstromen naar het hbo, dan heb je alvast een stapje voor.

Theorie

De theorievakken waarmee je te maken krijgt zijn technische theorie, rekenen, wiskunde, loopbaan & burgerschap, projectmanagement, natuurkunde, Nederlands en Engels. Ook kun je je VCA-certificaat behalen.

Persoonlijke ontwikkeling

In je werk moet je straks nauwkeurig en zorgvuldig zijn en in staat zijn om problemen op te lossen. Naast de technische kennis en vaardigheden, leer je tijdens de opleiding daarom ook meer over je functioneren op de werkvloer. Hoe werk je samen met je medestudenten en later tijdens stages en in je werk met collega’s en leidinggevenden? Hoe ga je om met (klachten van) klanten? Hoe presenteer je jezelf? Hoe leg je iets goed en duidelijk uit? Beroepshouding en sociale en communicatieve vaardigheden spelen een belangrijke rol in je hele opleiding!

 

Wat maakt deze opleiding méér dan mbo?
In de opleiding Technicus Engineering werken we nauw samen met het bedrijfsleven, bijvoorbeeld in de Dutch Innovation Factory, het Centrum voor Innovatief Vakmanschap en de TechnoHub. Door deze samenwerkingen ga je als student regelmatig op bezoek bij bedrijven om daar te leren en praktijkopdrachten uit te voeren. Hierdoor werk je tijdens je studie al met bedrijven, instellingen en overheden.

Toegestane vooropleidingen

  • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
  • Diploma mbo-opleiding niveau 2
  • Diploma mbo-opleiding niveau 3
  • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL
Niveau
Niveau 4
Duur
4 jaar
Startmoment
2024, na de zomervakantie
Locaties

Gouda (BOL)

Leiden Bètaplein / Lammenschans (BOL)

Het is mogelijk deze opleiding versneld in 3 jaar te volgen.

Beroepshavo Technicus Engineering
Je kan deze opleiding in Gouda ook volgen in de Beroepshavo-variant.
Klik hier voor meer info

Over jou

  • Interesse in de techniek
  • Geboeid door nieuwe ‘slimme’ technieken
  • Communicatief vaardig
  • Aanpakker (assertief!)

In de praktijk

Na de vierjarige BOL-opleiding Technicus Engineering stroom je door naar het hbo óf ga je direct aan het werk. Je kunt werken bij grote en kleinere bedrijven of instellingen, in de industrie, de dienstverlening of in service- en onderhoud. Je werkt als medewerker of leidinggevende. En misschien in de toekomst wel voor jezelf, als zelfstandig ondernemer.

Studie in cijfers

Aanvullende informatie

  • BOL
  • Buitenland
  • Keuzedelen
  • Ondernemerschap
  • Vakken

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap

Vaak kun je keuzeonderdelen kiezen om je verder te specialiseren. Je krijgt ook de vakken Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap.

Veelgestelde vragen

Kwalificatiedossier en keuzedelen

Je volgt je mbo-opleiding bij ons de nieuwe landelijke kwalificatiedossiers. Op kwalificatiesmbo.nl kun je onder ‘dossiers’ veel informatie vinden over de opleiding die jij wilt gaan volgen. Jouw opleiding (het kwalificatiedossier) bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en een keuzedeel.

Het basisdeel bestaat uit een algemene en een beroepsgerichte basis. In de algemene basis staan de eisen voor taal, rekenen en Loopbaan & Burgerschap. De beroepsgerichte basis bevat de kerntaken en werkprocessen die hetzelfde zijn voor alle -in het kwalificatiedossier opgenomen- beroepen. De omvang van het basisdeel is ongeveer 50% van je studie.

Het profieldeel zorgt ervoor dat je opleiding een duidelijk profiel heeft. Het profiel bestaat uit beroepsgerichte taken die horen bij de richting die je hebt gekozen. De naam van het profiel wordt ook vermeld op je diploma.