Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding Eerste Monteur Elektrotechnische Installaties Woning en Utiliteit leer je alle kennis en vaardigheden die je nodig hebt voor het beroep én het leidinggeven aan andere monteurs. Utiliteit is een naam die wordt gebruikt in de bouw voor alles wat geen woning is. Denk hierbij aan kantoren, ziekenhuizen, scholen, fabrieken en overheidsgebouwen maar ook aan datanetwerken van telefoons, het internet en verkeerslichten. Je leert tijdens deze opleiding om elektrotechnische installaties in dit soort gebouwen en netwerken in elkaar te zetten, hoe je ze stapsgewijs uit elkaar haalt en ook om storingen te verhelpen.  

Als eerste monteur leer je ook leidinggeven aan meerdere monteurs. Je leert dus hoe je anderen aanstuurt en taken uitdeelt. Je doet kennis op over meten in de elektrotechniek en werken volgens de veiligheidsvoorschriften. Je leert hoe je een elektrotechnische installatie samenstelt, hoe je schakelkasten en besturingssystemen monteert, van bedrading voorziet en installeert. Deze de kennis en vaardigheden uit de lessen kun je direct toepassen in het praktijkgedeelte van de opleiding. Verder werk je in de lessen aan je beroepshouding en ontwikkel je goede sociale en communicatieve vaardigheden. Ook leer je alles over de striktveiligheidsvoorschriften waar je je tijdens het werk aan dient te houden. 

Toegestane vooropleidingen

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL & BBL
Niveau
Niveau 3
Duur
3 jaar
Startmoment
Na de zomervakantie Zo snel mogelijk (BBL)
Locaties

Gouda (BBL)

Leiden Bètaplein (BBL / BOL)

Direct aanmelden

Over jou

 • Huizen- en wegenbouw
 • Machines en installaties
 • Technisch inzicht
 • Wisselende werkplekken

In de praktijk

De opleiding Eerste Monteur Elektrotechnische Installaties Woning en Utiliteit is te volgen in de BOL en BBL-variant. Na afronding van de opleiding stroom jij door naar een niveau 4 opleiding of je gaat gelijk aan het werk. Je werkt dan bij een elektrotechnisch installatiebedrijf als eerste monteur en geeft dus direct al leiding aan andere monteurs.  

Je werkt met verkeerslichten, datanetwerken, telecominstallaties en gebouwbeheerssystemen. Deze zitten overal en vallen vooral op wanneer ze niet meer functioneren. Bij een knipperend verkeerslicht kom jij in actie. Of wanneer de elektriciteit van een gebouw uitvalt of de telefoonlijn dood is. Als eerste monteur elektrotechnische installaties woning en utiliteit heb je verstand van deze installaties. Je legt ze aan of onderhoudt ze, zowel buiten als in woningen en bedrijfspanden. Meestal werk je ergens op locatie. Soms ook in de werkplaats van het elektrotechnische installatiebedrijf waar je in dienst bent. Vaak werk je zelfstandig. Je werkgever kan zijn gespecialiseerd in nieuwbouw en/of in de renovatie van de laagspanningsinstallaties die je in woningen en bedrijfsgebouwen vindt. Natuurlijk houd jij je in je werk altijd aan de veiligheidsvoorschriften.  

Studie in cijfers

Aanvullende informatie

 • Kosten
 • BOL
 • BBL
 • Buitenland
 • Keuzedelen
 • Ondernemerschap

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap

Veelgestelde vragen

Kan ik deze opleiding direct na het vmbo kiezen?

De opleiding Technicus Elektrotechnische Installaties Woning en Utiliteit kan alleen worden gestart als je eerst een elektrotechnische niveau 3 opleiding hebt afgerond.