Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding Technicus Elektrotechnische Installaties, Woning en Utiliteit leer je alles over storingen in elektronische machines, installaties en producten. Je leert deze opsporen, analyseren en repareren. In woningen en utiliteitsgebouwen. Met dat laatste bedoelen we bijvoorbeeld scholen, fabrieken, ziekenhuizen, kantoren en overheidsgebouwen. Je leert werken met producten als wasmachines, wasdrogers, televisies, kopieermachines, printers en meer. 

Je leert tijdens deze opleiding hoe je kabels aanlegt voor installaties. Bijvoorbeeld voor het koffiezetapparaat op een afdeling in het ziekenhuis. Je leert hoe je het apparaat aansluit aan de stroom en hoe je het programmeert. Daarvoor werk je vaak met special meetapparatuur, zoals een voltmeter. In de opleiding leer je hier alles over! Je leert ook om te testen of het apparaat waar jij aan werkt het goed doet. Het resultaat: een apparaat dat weer gebruiksklaar is! Vakken die je krijgt tijdens de opleiding zijn onder andere verlichtingstechniek, CAD-tekenen en je leert alles over domotica. Verder besteed je veel aandacht aan je beroepshouding en ontwikkel je goede sociale en communicatieve vaardigheden. Want in deze functie ben je straks veel in contact met de eigenaren van een kapot apparaat. Dankzij je goede communicatieve vaardigheden werk jij straks goed samen met collega’s en leidinggevenden.

Toegestane vooropleidingen

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

De opleiding Technicus Elektrotechnische Installaties Woning en Utiliteit kan alleen worden gestart als je eerst een elektrotechnische niveau 3 opleiding hebt afgerond.

In het kort

Leerweg
BOL & BBL
Niveau
Niveau 3
Duur
3 jaar
Startmoment
Na de zomervakantie
Locaties

Gouda

Leiden Bètaplein

In Gouda alleen BBL

Direct aanmelden

Over jou

 • Huizen- en wegenbouw
 • Machines en installaties
 • Technisch inzicht
 • Wisselende werkplekken

In de praktijk

Tijdens de BBL-opleiding Technicus Elektrotechnische Installaties, Woning en Utiliteit, werk jij vier dagen in de week en ga je één dag of twee avonden in de week naar school. Na de opleiding stroom je door naar het hbo, of ga je fulltime aan de slag bij een elektrotechnisch bedrijf. Je voert dan dankbaar werk uit: je zorgt ervoor dat apparaten weer goed werken en voldoen aan de wensen van de klant. 

Je verricht als technicus elektrotechniek service- en onderhoudswerkzaamheden aan elektronische gebruiksgoederen. Zoals wasmachine bij iemand thuis, of een kopieerapparaat bij een kantoor. Op locatie verhelp je de gemelde storingen. De ene keer repareer je een onderdeel. Een andere keer moet je het vervangen of het apparaat opnieuw instellen. Jij haalt er plezier uit om apparaten voor klanten weer werkend te krijgen. Daarvoor test je je werk altijd als je klaar bent. En doet het apparaat het dan nog niet, dan zoek jij door naar een andere oplossing. Het kan zijn dat je daarom ook soms een apparaat moet (her)programmeren. Je werkt aan storingen, maar ook aan periodiek onderhoud van apparaten. Daarnaast begeleid jij soms je beginnende collega’s. Zo profiteren ook anderen van jouw deskundigheid.

Studie in cijfers

Aanvullende informatie

 • Kosten
 • BOL
 • BBL
 • Buitenland
 • Keuzedelen
 • Ondernemerschap

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Dat houdt in dat ongeveer zeventig procent van de onderwijstijd binnen school wordt verzorgd en daarnaast de student stage loopt bij een erkend leerwerkbedrijf.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. In deze variant zit je maar een of twee dagen per week op school en volg je minimaal 640 uur stage / bpv (per studiejaar) bij een erkend leerbedrijf. Je hebt een praktijkplaats bij een erkend leerbedrijf nodig. Je leert de opleiding in de praktijk en krijgt op school de benodigde kennis en vaardigheden.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van de opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap

Veelgestelde vragen

Kan ik deze opleiding direct na het vmbo kiezen?

De opleiding Technicus Elektrotechnische Installaties Woning en Utiliteit kan alleen worden gestart als je eerst een elektrotechnische niveau 3 opleiding hebt afgerond.