Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding leer je hoe je storingen en defecten van (elektrische) systemen aan personenauto’s na een schade kunt opsporen en verhelpen. Je maakt kennis met voertuigen op benzine en diesel. Maar ook met hybride en elektrische voertuigen. Je sleutelt aan voertuigen, leest ze uit en regelt ze in.

Auto’s worden steeds complexer. Dit komt onder meer door steeds meer en complexere veiligheidssystemen. Denk bij voertuigsystemen bijvoorbeeld aan radarsystemen, line-assist en multimediasystemen. Dat vraagt om steeds meer specialistische kennis. En om inzicht in deze systemen, om voertuigen weer gebruiksklaar te maken. Bij schadeherstelbedrijven groeit daarom de vraag naar werknemers. Vakmensen die niet alleen schades kunnen repareren, maar ook de technische systemen in de voertuigen kunnen begrijpen, uitlezen, herstellen en inregelen.

Het eerste jaar
In het eerste jaar starten we met het opbouwen van een brede basiskennis. Al vrij snel gaan we steeds dieper in op de verschillende systemen. Je leert over systemen in auto’s en volgt vakken over de onderdelen en deze systemen.

Je leert vier dagen per week in de praktijk, in je eigen (erkende) leerwerkbedrijf. Op de lesdag (avond) op school volg je theorie- én praktijklessen. Je werkt aan allerlei soorten auto’s en met de nieuwste technieken.

De hele opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Met je slb’er ga je in gesprek over je studievoortgang. Bij hem of haar kun je altijd terecht met vragen.

Vakken
De vakken zijn zo ingericht dat je alles leert over de onderdelen en systemen van auto’s. Je leert werken aan zowel benzine- als dieselmotoren, elektrische auto’s en door waterstof aangedreven auto’s, en verschillende systemen. De docenten zorgen ervoor dat jij altijd op de hoogte bent van de laatste technieken en ontwikkelingen in de autobranche.

In het tweede jaar van de opleiding kun je ook keuzedelen volgen. Met keuzedelen kun je je specialiseren in een onderwerp dat jou aanspreekt. Dat kan te maken hebben met je studie, maar ook iets heel anders. Voorbeelden van keuzedelen zijn vakken als duurzaamheid, digitale vaardigheden, innovatie, schade-voorcalculatie in de carrosseriebranche, voorbewerken van ondergronden, metaal bewerken en apk.

Naast technische vakken volg je ook algemene vakken als Nederlands, rekenen en loopbaan & burgerschap.

Wat maakt deze opleiding méér dan mbo?
Je bereidt je voor op je in onze praktijklokalen. Daar vind je meer dan 20 hefbruggen, meer dan 30 auto’s en een heel veel onderdelen en uitlees/diagnoseapparatuur. Zo bereiden we je op de best mogelijke manier voor op je examens en de beroepspraktijk.

De opleiding AST wordt in samenwerking met bedrijven ontwikkeld en uitgevoerd. Hierdoor is het onderwijsaanbod altijd actueel en boeiend.

Toegestane vooropleidingen

  • Diploma mbo-opleiding niveau 2 Autoschadehersteller
  • Diploma mbo-opleiding niveau 2 Autospuiter
  • Diploma mbo-opleiding niveau 3 Eerste autoschadehersteller
  • Diploma mbo-opleiding niveau 3 Eerste Autospuiter
  • Diploma mbo-opleiding niveau 2 Autotechnicus
  • Diploma mbo-opleiding niveau 3 Eerste autotechnicus
  • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL & BBL
Niveau
Niveau 4
Duur
4 jaar
Startmoment
2024, na de zomervakantie
Locaties

Gouda (BBL / BOL)

Over jou

  • Werken in een werkplaats of productieruimte
  • Klantvriendelijk
  • Reparatie en onderhoud
  • Technisch inzicht
  • Oog voor detail

In de praktijk

Met deze opleiding krijg je een brede en specialistische kijk op de autotechniek. We bereiden je goed voor op actuele ontwikkelingen in het vakgebied. Daardoor ben je goed in staat om foutcodes uit te lezen en te interpreteren, problemen op te lossen en systemen in te regelen. Zo kan de auto weer veilig de weg op. Je leert omgaan met elektronisch diagnosegereedschap, zoals een diagnosetester en ADAS-uitleessystemen.

Als je klaar bent

Aanvullende informatie

  • Kosten
  • BOL
  • BBL
  • Buitenland
  • Keuzedelen
  • Ondernemerschap

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap