Wat leer je?

Je leert ondersteunde werkzaamheden uit te voeren in de voertuigenbranche. We leren je assisteren bij technische werkzaamheden aan personenauto’s, vrachtwagen en (elektrische) fietsen.  

We leren je welke gereedschappen nodig zijn voor welke reparaties. En hoe je de autotechnicus het best assisteert bij zijn werk. Ook leer je om zelf onderhoudswerkzaamheden aan voertuigen uit te voeren, zodat je ook zelfstandig aan de slag kan! Vind je het extra leuk om aan fietsen te sleutelen? Dan kun je op onze locatie in Zoetermeer kiezen voor de specialisatie Fietstechnicus.  

Toegestane vooropleidingen

Voor deze opleiding heb je geen vooropleiding nodig.
Je moet wel minimaal 16 jaar oud zijn op 1 augustus van het jaar waarin je de opleiding start.

In het kort

Leerweg
BOL & BBL
Niveau
Niveau 1
Duur
1 jaar
Startmoment
2022, na de zomervakantie Zo snel mogelijk (BBL)
Locaties

Gouda (BBL / BOL)

Leiden Bètaplein / Lammenschans (BBL / BOL)

Zoetermeer Van Doornenplantsoen (BBL / BOL)

Naast de reguliere opleiding is het ook mogelijk je aan te melden voor de BOL Start-Werkt variant in het aanmeldformulier.
Meer weten?

 

Over jou

  • Instructies volgen
  • Nauwkeurig
  • Samenwerken
  • Sleutelen aan auto's en fietsen

In de praktijk

Je volgt de opleiding in de BOL- of BBL-variant. Na het behalen van je diploma stroom je door naar een niveau 2 opleiding of je gaat aan het werk! Je werkt als assistent bij een bedrijf in de voertuigenbranche. Bijvoorbeeld bij een autodealer, autogarage, autoschadebedrijf, tankstation of fietsenmaker. 

Als assistent mobiliteitsbranche is vervoer voor jouw ding. Je vindt het leuk om dagelijks te sleutelen aan auto’s, fietsen, scooters en andere vervoersmiddelen. Je verricht kleine reparaties aan een auto of je zorgt ervoor dat een fiets of scooter weer rijdt. Deuk in de autodeur? Geen probleem voor jou! Ook poets jij de voertuigen, zodat ze weer glimmend de weg op kunnen. Je werkt soms zelfstandig, maar het grootste deel van de dag assisteer je professionals bij hun werkzaamheden.  

Over Start-Werkt

Wil je deze doen, maar liever niet meer fulltime naar school?
Ga leren in de praktijk en werken aan jouw toekomst met het Start-Werkt traject!

Waarom is Start-Werkt iets voor jou?

Kies je voor Start-Werkt, dan volg je deze BOL-opleiding bijna helemaal bij een bedrijf. In plaats van op school zoals bij de reguliere BOL-opleiding. Drie dagen in de week leer je in de praktijk en één dag per week ga je naar school (voor o.a. Nederlands en rekenen). Bij het bedrijf krijg je zowel de theorie- als de praktijklessen van de opleiding. Je leert al doende op de werkvloer. Dit doe je samen met andere studenten van niveau 1 en 2 en je collega’s binnen het bedrijf. Je wordt goed begeleid en kunt op je eigen tempo je diploma halen. Daarna kun je aan het werk gaan of doorstromen naar niveau 2.

Klinkt dit als iets voor jou? Kies dan voor BOL Start-Werkt als leerweg in het aanmeldformulier.

Aanvullende informatie

  • BBL
  • Doorstroommogelijkheden
  • Keuzedelen
  • Vakken

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Na deze opleiding kan je doorstromen naar een aansluitende mbo-opleiding.

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Vaak kun je keuzeonderdelen kiezen om je verder te specialiseren. Je krijgt ook de vakken Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap.

Wat maakt deze opleiding meer dan mbo?

Specialisatie Fietstechnicus 

Vind je het leuk om te sleutelen aan fietsen? En heb je geen vmbo-diploma? Dan is de opleiding Assistent mobiliteitsbranche met specialisatie ‘Fietstechnicus’ iets voor jou! Als je deze opleiding in Zoetermeer in de BBL-variant volgt, kun je kiezen uit de specialisatie ‘Fietstechnicus’. 

In Nederland rijden er ongeveer 22 miljoen fietsen rond. Regelmatig moet er iets vervangen of gerepareerd worden aan de (elektrische) fiets, waardoor er heel veel handjes nodig zijn in de fietsenbranche! 
 

Als Assistent mobiliteitsbranche met specialisatie ‘Fietstechnicus’ is vervoer voor jou heel belangrijk. Je kunt aan het werk bij fietsverhuurbedrijven, een fietsenmaker en/of fietsenwinkel, in een fietsenstalling en nog veel meer. 
 

Hulp bij vinden van leerbedrijf/werkgever 

mboRijnland werkt samen met verschillende bedrijven. Hierdoor kunnen we je eventueel matchen met een leerbedrijf/werkgever.