Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding Coördinator Beveiliging leer jij leidinggeven aan andere beveiligers. Als coördinator in de beveiliging stuur jij anderen aan en geef je zelf het goede voorbeeld door mee te werken in het werkveld.

Je leert vakspecifieke kennis over het beveiligen van gebouwen, rapporteren en veiligheid. Daarnaast leer je ook een stukje administratie, namelijk het maken van roosters voor het beveiligingsteam van het bedrijf waarvoor je werkt. Je ontwikkelt kennis over regels en wetten waardoor je weet waarop je moet letten als beveiliger. En vaardigheden waardoor je mondeling en schriftelijk doeltreffend kunt communiceren. Je ontwikkelt een beroepshouding waarmee je succesvol kunt zijn in de beroepspraktijk. Het uitgangspunt is steeds de praktijk, vandaar dat je uiteindelijk werkervaring gaat opdoen bij een erkend leerbedrijf.

Voordat je stage mag lopen en examen mag doen als coördinator moet je de examens als beveiliger (niveau 2) met een voldoende hebben afgesloten.
Je behaalt je diploma wanneer je;

 • de vakexamens hebt behaald,
 • in het leerbedrijf voldoende functioneert en de praktijkopdrachten voldoende hebt gemaakt,
 • de algemene leervakken (Nederlands, Rekenen, Loopbaan en Burgerschap) voldoende zijn.

Toegestane vooropleidingen

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL
Niveau
Niveau 3
Duur
3 jaar
Startmoment
Na de zomervakantie
Locaties

Alphen a/d Rijn

Direct aanmelden

Over jou

 • Sport en beweging
 • Leidinggeven
 • Stressbestendig
 • Ploegen – wisselende diensten
 • Wisselende werkplekken

In de praktijk

Je volgt deze BOL-opleiding behaalt jouw niveau 3 diploma binnen 2 tot 3 jaar bij mboRijnland. Je stroomt daarna door naar een niveau 4 opleiding of gaat aan het werk. Je werkt dan als coördinator beveiliging bij een beveiligingsdienst of particuliere beveiligingsorganisatie. Je hebt een coördinerende rol, wat inhoudt dat jij een team van beveiligers begeleidt en aanstuurt. Meestal voer je naast de coördinerende rol ook een uitvoerende rol uit.

Als coördinator beveiliging ben jij er verantwoordelijk voor dat de dagelijkse werkzaamheden volgens afspraak worden uitgevoerd. Je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel en bent dagelijks bezig met plannen, improviseren en beslissingen maken. Je beveiligt samen met jouw team gebouwen, winkels, personen of je coördineert de beveiliging bij evenementen. Daarnaast houd jij je bezig met mobiele surveillance. Wanneer nodig kom je in actie, bijvoorbeeld bij brand, diefstal, inbraak en ongevallen. Je wacht dan op de hulpverleners die ter plekke komen en kan goed met hen samenwerken: politie, brandweer en ambulance. Omdat jij altijd in uniform loopt, ben je vaak het eerste aanspreekpunt van mensen. Deze sta je dan netjes te woord en voorzie je van de juiste informatie. Je bent representatief, zelfstandig, klantvriendelijk, flexibel en je kunt omgaan met kritiek.

Als je klaar bent

Aanvullende informatie

 • Kosten
 • BOL
 • Instroomactiviteiten
 • Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)
 • Aanvullende instroomactiviteiten

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Let op: vanwege de gevolgen van het coronavirus verloopt de Instroom anders. 

Als je aanmelding voldoet aan de vooropleidingseisen wordt je aanmelding omgezet in een inschrijving. In april krijg je dan meer informatie over de vervolgstappen.

Om toegelaten te worden tot de opleiding is een VOG niet verplicht. Een VOG is wel verplicht op het moment dat je gaat werken of stagelopen als onderdeel van deze opleiding.

Check daarom goed of je een VOG kan krijgen. Dit kun je hier doen: https://watdevog.nl/#wat-de-vog

In de meeste gevallen is het geen probleem om een VOG te krijgen. Krijg je toch geen VOG, dan raden we je af om met deze opleiding te beginnen, omdat je geen stage kunt lopen en dus ook de opleiding niet kunt afronden.

Wil je meer informatie, klik dan hier

Aanvullende instroomactiviteiten
Deze opleiding organiseert aanvullende instroomactiviteiten. Deelname hieraan is verplicht. Nadat je hebt ingeschreven ontvang je een brief met de bevestiging van je inschrijving en met de datum voor de eerstvolgende instroomactiviteit. Twee weken voor deze instroomactiviteit ontvang je een definitieve uitnodiging voor deze dag.

De instroomactiviteit, in Alphen a/d Rijn, bestaat uit drie onderdelen:
Sport; bij deze onderdelen komen conditie, kracht en coördinatie aan bod. Je loopt een vaardigheden parcours waarbij je gaat bewegen onder vermoeide omstandigheden. Doorzettingsvermogen speelt hierbij ook een belangrijke rol. Verder kijken we naar kracht, hiervoor moet je push ups en sit ups laten zien.
Rollenspel; bij dit onderdeel dien je een casus op te lossen. Hierbij spelen communicatie, inlevingsvermogen, initiatief nemen, besluitvaardigheid, overwicht, stressbestendigheid een belangrijke rol.
Gesprek; bij dit onderdeel heb je een gesprek met een docent van onze opleiding. In het gesprek word gesproken over; motivatie, zelfinzicht, tolerantie, integriteit en beroepsbeeld.