Wat ga je leren?

Je leert als Beveiliger alles over het beveiligen van evenementen, gebouwen, personen en winkels. We leren je hoe je mensen helpt, informeert en hoe je professioneel optreedt bij calamiteiten.

Als beveiliger ben jij vaak als eerste op locatie en moet je levensreddend handelen. Je leert hoe je eerste hulp uitoefent en hoe je brand moet bestrijden. Ook leren we je alles over wetten en regels, surveilleren, toezicht houden en preventief optreden. Samenwerken is belangrijk. Je leert daarom ook hoe je het beste samenwerkt met andere dienstverleners, zoals: politie, brandweer en ambulance. Als beveiliger ben je een echte doener. De opleiding kent daarom veel praktische opdrachten.

Het eerste jaar
Het eerste jaar is opgebouwd uit vier periodes van tien weken. Hierin ontwikkel jij je tot een dienstverlener die klaar is om als stagiaire in de beveiliging aan de slag te gaan. Je volgt vijf dagen per week lessen. Tijdens de lessen werken we aan de verplichte kennisexamens Wettelijke Kaders en Beveiliging van Objecten. Heb je deze examens behaald, dan mag je in het tweede jaar stage gaan lopen.

Om een goede beveiliger te worden, heb je meer dan vakkennis nodig. We werken in het eerste jaar daarom veel aan je houding. In praktijksituaties ontwikkel jij je houding en leer je werken met hulpmiddelen, zoals de portofoon. Je leert risico’s herkennen en schade voorkomen. Iedere tien weken werk je aan opdrachten uit je portfoliomap. Door middel van jouw portfoliomap laat je zien hoe jij je ontwikkelt tot beveiliger.

Vakken
Naast de verplichte kennisvakken volg je vakken, zoals: Houding en Weerbaarheid, Fysiek/Sport en Communicatie. Je moet als beveiliger niet alleen tegen een stootje kunnen, maar ook goed kunnen communiceren. Het is aan jou om de boodschap duidelijk over te brengen. Hoe beter je dat doet, hoe meer dat jou helpt in je werkzaamheden.

In het tweede studiejaar loop je stage bij een beveiligingsbedrijf. In zes maanden tijd draai jij mee in alle beveiligingswerkzaamheden. Daarbij word je goed begeleid door een docent. In je stageperiode volg je één dag per week lessen. Tijdens die lessen bereiden we je voor op het examen Rapporteren. Daarnaast staan jouw ervaringen uit de stagepraktijk centraal in trainingen voor het examen Praktisch Handelen.

Wat maakt deze opleiding méér dan mbo?
We werken veel samen met bedrijven en organisaties. Dit betekent dat jij tijdens de opleiding al aan de slag kan als Beveiliger bij evenementen, zoals Marathon Leiden, eredivisiewedstrijden en tentoonstellingen. Op die manier zetten we de theorie gelijk om in de praktijk! Ook hebben we ons eigen Praktijk Examen Centrum. Het praktijkexamen tot Beveiliger leg je dus af in omgeving waar je ook altijd oefent.

Let op: als beveiliger mag je pas aan het werk als je 18 jaar bent.

Vooropleidingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • Diploma vmbo basis- of kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
 • Diploma entreeopleiding
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

Aanvullende instroomactiviteiten
Deze opleiding organiseert aanvullende instroomactiviteiten. Deelname hieraan is verplicht. Nadat je hebt ingeschreven ontvang je een brief met de bevestiging van je inschrijving en met de datum voor de eerstvolgende instroomactiviteit. Twee weken voor deze intake-dag ontvang je een definitieve uitnodiging voor deze dag.

De instroomactiviteit, in Alphen a/d Rijn, bestaat uit drie onderdelen:
Sport
Bij deze onderdelen komen conditie, kracht en coördinatie aan bod. Je loopt een vaardigheden parcours waarbij je gaat bewegen onder vermoeide omstandigheden. Doorzettingsvermogen speelt hierbij ook een belangrijke rol. Verder kijken we naar kracht, hiervoor moet je push ups en sit ups laten zien.
Rollenspel
Bij dit onderdeel dien je een casus op te lossen. Hierbij spelen communicatie, inlevingsvermogen, initiatief nemen, besluitvaardigheid, overwicht, stressbestendigheid een belangrijke rol.
Gesprek
Bij dit onderdeel heb je een gesprek met een docent van onze opleiding. In het gesprek word gesproken over; motivatie, zelfinzicht, tolerantie, integriteit en beroepsbeeld.

In het kort

Leerweg
BOL & BBL
Niveau
Niveau 2
Duur
2 jaar
Startmoment
2022, na de zomervakantie Zo snel mogelijk (BBL)
Locaties

Alphen a/d Rijn (BBL / BOL)

Leiden Storm Buysingstraat (BBL / BOL)

Over jou

 • Je beschikt over voldoende kracht, conditie en coördinatie
 • Je kunt goed samenwerken
 • Je bent flexibel, besluitvaardig, stressbestendig, integer en tolerant
 • Je beschikt over communicatieve eigenschappen en een goede motivatie

In de praktijk

Je volgt de BOL- of BBL-opleiding tot Beveiliger en na 1 tot 2 jaar haal je je diploma. Je stroomt door naar een mbo niveau 3 opleiding of je gaat gelijk aan het werk! Je werkt dan als beveiliger bij een bedrijfsbeveiligingsdienst of je bent in dienst van een beveiligingsorganisatie die jou bij klanten plaatst. Je beveiligt gebouwen, winkels, personen of evenementen. Ook houd jij je bezig met mobiele surveillance.

Jij zorgt er als beveiliger voor dat alles veilig is en blijft. Je houdt vooral preventief toezicht, maar soms kom je ook in actie. Bijvoorbeeld bij calamiteiten, zoals: brand, diefstal, inbraak of ongevallen. Jij probeert de schade te beperken en schakelt de hulp in van politie of brandweer. Als het nodig is verleen jij de eerste hulp aan slachtoffers. Je draagt tijdens het werken altijd een uniform. Hierdoor herkennen mensen je en weten ze dat jij een aanspreekpunt bent. Het informeren en verwijzen van mensen hoort namelijk ook bij jouw takenpakket.

Als je klaar bent

Aanvullende informatie

 • BOL
 • BBL
 • Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)
 • Buitenland
 • Keuzedelen
 • Kosten

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Om toegelaten te worden tot de opleiding is een VOG niet verplicht. Een VOG is wel verplicht op het moment dat je gaat werken of stagelopen als onderdeel van deze opleiding.

Check daarom goed of je een VOG kan krijgen. Dit kun je hier doen: https://watdevog.nl/#wat-de-vog

In de meeste gevallen is het geen probleem om een VOG te krijgen. Krijg je toch geen VOG, dan raden we je af om met deze opleiding te beginnen, omdat je geen stage kunt lopen en dus ook de opleiding niet kunt afronden.

Wil je meer informatie, klik dan hier

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Naast de kosten voor lesgeld krijg je te maken met bijkomende kosten:
 • De kosten van het introductiekamp zijn ongeveer 150 euro.
 • De kosten van uniform en sportkleding zijn ongeveer 400 euro.
 • De kosten van een boeken, readers en materialen zijn ongeveer 400 euro.
Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op www.mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.Kosten van boeken en materialen De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op www.mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.