Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding Sport- en Bewegingsleider leer jij alles over het begeleiden van andere mensen bij sporten. Je leert dit een-op-een te doen maar ook in groepen. Je leert zelfs om sportlessen en -toernooien te organiseren. Ben jij graag in beweging en wil je anderen hierbij helpen, dan is dit echt een opleiding voor jou.

Alle mensen hebben vaak weinig kwalitatief goede beweegmomenten en dat gaat ten koste van de algemene ontwikkeling en gezondheid. Door alle sportende mensen die komen bij de kinderopvang, fitnesscentrum, recreatiecamping of sportinstuif in aanraking te latenkomen met sport en spel op een doordachte en laagdrempelige manier kan jij bijdragen aan de oplossing voor dit maatschappelijke probleem.

Met deze opleiding kun je mensen kwalitatief goed laten bewegen, waardoor jouw mogelijkheden op de sportieve arbeidsmarkt enorm worden vergroot.

Je leert instructies geven en lesgeven, gericht op sport en bewegingsactiviteiten. Je leert over het voorbereiden, opzetten en uitvoeren van sport en bewegingsactiviteiten. De fysieke gezondheid van mensen staat hierbij centraal. Als sport- en bewegingsleider kan je na afronding van je opleiding werkzaam zijn bij zwembaden, fitness- en gezondheidscentra, buitensportondernemingen, sportbuurtwerk, sociaal cultureel werk, organisaties voor sportevenementen, overheidsinstellingen (o.a. politie, defensie of justitiële inrichtingen), naschoolse en buitenschoolse opvang en sportverenigingen.

Vooropleidingseisen

Je kan deze opleiding volgen met een mbo-diploma niveau 3 of 4, en daarbij een baan binnen het sportieve werkveld. Je kan denken aan een baan als (Gespecialiseerd) pedagogische medewerker, combinatiefunctionaris bij de gemeente, zwem/ski/snowboard/fitness- instructeur of bijvoorbeeld als recreatiemedewerker op vakantieparken.

Aan de hand van een kennismakingsgesprek wordt bepaald of je vooropleiding voldoet aan de instroomvoorwaarden

 

In het kort

Leerweg
BBL
Niveau
Niveau 3
Duur
1,5 jaar
Startmoment
Na de zomervakantie
Locaties

Zoetermeer Ayers Rock (BBL)

Gouda (BBL)

Leiden Storm Buysingstraat (BBL)

Alphen a/d Rijn (BBL)

Direct aanmelden

Over jou

 • Je kunt motiveren
 • Je houdt van leidinggeven
 • Je bent sportief
 • Trainer / Coach

In de praktijk

Je behaalt jouw diploma van deze BBL-opleiding na 1,5 jaar.

Sportieve activiteiten nemen een steeds prominentere plek in binnen de kinderopvang. Organisaties zien daardoor de grote meerwaarde van duaal opgeleide medewerkers. Medewerkers die zowel pedagogisch en sportief zijn opgeleid boeken dan ook goede resultaten .

Als medewerker Kinderopvang met extra sportopleiding zorg je ervoor dat kinderen meer plezier krijgen in bewegen. Je helpt met het implementeren van een zichtbaar gezondere levensstijl, die zorgt voor een betere concentratie bij de kinderen.

 

Studie in cijfers

Aanvullende informatie

 • Buitenland
 • Keuzedelen
 • Ondernemerschap
 • BBL
 • Kosten
 • Verklaring omtrent gedrag
 • Social media en sites
 • Meer info?

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Je betaalt de standaard kosten voor een BBL-opleiding. Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit studiejaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.
De kosten voor de leermiddelen zijn 300 Euro. Je hebt voor deze opleiding geen kledingpakket nodig. De kosten bij de keuzedelen zijn verschillend per gekozen keuzedeel.
Met deze opleiding kies je ervoor om te gaan werken met mensen. Dat doe je ook tijdens je stage. Veel organisaties vragen daarom of je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) kunt laten zien. Die vraag je aan op het gemeentehuis. Houd daarmee rekening als je een studie bij Sport en Bewegen wilt volgen.

Social media en sites
Wil je meer weten over onze opleiding of de beroepen waar we je voor opleiden, kijk dan eens op onderstaande pagina's:

mboRijnland Sport & Bewegen

Levenslang Bewegen

Outdoormbo.nl

Outdoormbo.nl

Outdoormbo.nl

Wil je meer weten? Stuur een mail naar Jordy Gijsberts