Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding Pedagogisch coach kinderopvang vergroot jij je kennis en vaardigheden waarmee je medewerkers binnen de kinderopvang kan coachen.

Ook leer je verdiepende pedagogische kennis en vaardigheden. Deze praktijkgerichte opleiding op hbo werk- en denkniveau is voor jou geschikt als je in de kinderopvang werkt en wilt doorgroeien als pedagogisch beleidsmedewerker/coach.

Je leert het pedagogisch handelen te benaderen vanuit het perspectief van de coach. Centraal staan onderwerpen als: pedagogisch adviseren, het opstellen van individuele en groepsgerichte coachplannen, een vertrouwensband creëren en onderhouden. Bekijk voor een volledig overzicht de opleidingsinhoud bij aanvullende informatie.

In werksessies en werkplaatsen leer je allerlei kennis en vaardigheden om te begeleiden. Deelname aan werkplaatsen, waar de hele groep bijeenkomt, geeft je inzicht, kennis en vaardigheden. Jouw leervragen staan centraal. De docentcoach en docentpedagoog begeleiden je individueel op een coachende manier door je leerproces. In werksessies oefen je in kleine groepjes met het voeren van coachingsgesprekken vanuit drie verschillende perspectieven: de coach, de coachee en de observator. Op basis van je inzet en het positief afronden van je (eind)opdracht(en) ontvang je een door de branche Kinderopvang erkend certificaat.

Toelatingeisen en doelgroep

Deze opleiding is op hbo-niveau. Om toegelaten te worden tot de opleiding beschik je over een opleiding op minimaal mbo niveau 4 die kwalificeert voor de functie van Pedagogisch Medewerker/Peuterspeelzaalleider. Tijdens de opleiding dien je werkzaam te zijn in de kinderopvang.

Niveau van de opleiding

Hbo-niveau / niveau 5

 Contact

College Contractonderwijs
088 222 1772

Startdata

14 februari, Leiden

Locaties

Gouda
Leiden
Woerden
Zoetermeer
of incompany

Heb je vragen?
Neem contact met ons op

Stel je vraag

Opleidingsinhoud

De opleiding is opgebouwd uit twee modules die gecombineerd worden aangeboden:

 • Scholing voor pedagogiek 0-13 jaar: Hierin staan de pedagogische kennis en vaardigheden, de methodiek van pedagogisch adviseren, interactievaardigheden, het vertalen van het pedagogisch beleid naar pedagogisch handelen en de kennis en vaardigheid van observatietechnieken centraal.
 • Scholing voor coaching: Hierin staan een vertrouwensband opbouwen en onderhouden, het opstellen van individuele en groepsgerichte coachplannen, toepassen van gesprekstechnieken, het hanteren van ontwikkelingsgerichte feedback en het benutten van kwaliteiten van medewerkers centraal.

De opleiding start met een introductiebijeenkomst waarin je leert met een coachende bril te kijken naar een aantal belangrijke pedagogische thema’s.

In de praktijk

Na het volgen van deze zes maanden durende opleiding heb jij je door de branche Kinderopvang erkend certificaat Pedagogisch coach. De totale studiebelasting inclusief huiswerkopdrachten is 95 uur.

Als pedagogisch coach sta je straks voor de mooie uitdaging om het pedagogisch handelen van medewerkers in de kinderopvang naar een hoger niveau te tillen. Dit doe je door het leervermogen van de medewerkers aan te spreken. Het leren van en met elkaar staat centraal. Je herkent als pedagogisch coach verschillende leerstijlen en bekijkt elke situatie door een coachende bril. Je vertaalt het pedagogisch beleid naar pedagogisch handelen.

Over jou

 • Samenwerken
 • Ontwikkelen
 • Pedagogiek
 • Coachen
 • Verzorging

Aanvullende informatie

 • Studiebelastingsuren en duur
 • Erkenning en voorwaarden
 • Startdatum en groepsgrootte
 • Locatie
 • Kosten en financieringsmogelijkheden
 • Informatie en aanmelden
 • De Wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang

De opleiding bestaat uit totaal 15 dagdelen van 3 uur (6 maanden):

 • 1 introductiebijeenkomst;
 • 5 werkplaatsen in module 1 Scholing voor pedagogiek 0 -13 jaar;
 • 6 werkplaatsen in module 2 Scholing voor coaching;
 • 3 werksessies in module 2 Scholing voor coaching.

De studiebelasting is in totaal 95 uur. Dit is opgebouwd uit:

 • Introductiebijeenkomst, werkplaatsen en werksessies (15 x 3 uur = 45 uur);
 • Voorbereiding van werkplaatsen, werksessies en het maken van opdrachten (15 x 3 uur = 45)
 • Eindopdracht (5 uur).
Op basis van je inzet en het positief afronden van je (eind)opdracht(en) ontvang je een door de branche Kinderopvang erkend certificaat. 
Minimaal 12 en maximaal 14 deelnemers.
Individuele begeleiding
Je krijgt individuele begeleiding van één van de twee mentoren (de docentpedagoog of de docentcoach). Zij begeleiden je op een coachende manier in je leerproces. 
De locatie wordt bepaald in overleg met de opdrachtgever en afhankelijk van de woonplaatsen van de deelnemers. De opleiding kan zowel op een locatie van mboRijnland als incompany worden aangeboden.
Voor de individuele student

De kosten per deelnemer zijn € 2.350,-. Dit is inclusief studiematerialen.

Betaal je de opleiding zelf? Dan kun je je scholingskosten aftrekken bij je aangifte inkomstenbelasting. Afhankelijk van de hoogte van je inkomen kun je een gedeelte van je opleidingskosten terug krijgen. Meer informatie over dit fiscale voordeel vind je hier.

Voor de werkgever

De kosten voor een groep van maximaal 14 deelnemers bedragen € 23.680,-. Indien u enkele personen wilt scholen zijn de kosten € 2.350,- per student. Dit is inclusief studiematerialen. De bedragen zijn vrijgesteld van BTW.

Wil je meer informatie over bijvoorbeeld lesdagen en startmomenten van deze opleiding? Stuur dan een e-mail naar contractonderwijs@mborijnland.nl.

Ben je enthousiast en voldoe je aan de toelatingseisen? Dan kun je je aanmelden via dit e-mailadres.

Deze opleiding voldoet aan de eisen die in de Wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang (IKK) zijn gesteld. Deze is op 1 januari 2018 in werking getreden. De Wet IKK verbetert de kwaliteit en de toegankelijkheid van de kinderopvang. De nieuwe kwaliteitseisen zijn opgedeeld in vier thema’s: de ontwikkeling van het kind centraal, veiligheid en gezondheid, stabiliteit en pedagogisch maatwerk en kinderopvang is een vak.
Meer informatie