Wat leer je?

Je leert tijdens de opleiding International Business Administration & Control Specialist alles over de financiële en administratieve zaken van een internationaal bedrijf. Je leert advies geven op basis van cijfers. Ook train je jouw sociale en communicatieve vaardigheden, want die zijn van groot belang in je toekomstige beroep.

Je maakt tijdens de opleiding al kennis met internationale bedrijven en multinationals. Je bezoekt zakelijke districten en/of beurzen in het buitenland. Zakelijk taalgebruik in het Engels en ook in een tweede moderne vreemde taal is een vaardigheid die je in deze opleiding opdoet.

Jij werkt straks dagelijks met grootboeken, balansen en begrotingen. Je houdt alle inkomsten en uitgaven van het bedrijf bij, je werkt dus met grote hoeveelheden geld. Belangrijk werk! Je leert hoe je dit allemaal precies bijhoudt, hoe je adviezen geeft en voortgangsrapportages opstelt. Ook leer je presenteren, zodat jij straks precies weet hoe je de resultaten aan je collega’s en leidinggevenden presenteert. Aanleg voor cijfers is handig bij deze opleiding!

We werken vooral aan praktijkgerichte opdrachten tijdens de opleiding, maar er komt natuurlijk ook een hoop kennis en theorie bij kijken. Je leert assisteren bij periodeafsluitingen en hoe je aangifte van belasting doet. De docenten begeleiden je daar persoonlijk bij. Alles wat je leert leg je vast in een portfolio.

Toegestane vooropleidingen

 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL
Niveau
Niveau 4
Duur
3 jaar
Startmoment
2023, na de zomervakantie
Locaties

Leidschendam-Voorburg (BOL)

Direct aanmelden

Over jou

 • Administratie
 • Economie & office
 • Goed met cijfers
 • Zorgvuldig

In de praktijk

Na het behalen van de BOL-opleiding stroom je door naar het hbo of ga je gelijk aan de slag in het bedrijfsleven! Je werkt op de afdeling financiële administratie van een onderneming of bij de overheid, je kunt dus bij veel verschillende organisaties terecht. Je werkt nauwkeurig en zelfstandig, en soms werk je in teamverband met andere medewerkers.

Als Medewerker Business Administration & Control werk je mee aan het invorderen van facturen en sta je in contact met crediteuren en debiteuren. Dagelijks controleer jij alle geldzaken, zoals: facturen, rekeningen, declaraties en het urenoverzicht. Jouw werkgever is bij jou altijd aan het juiste adres voor advies. Aan de hand van rapportages weet jij precies aan te geven wat de mogelijkheden zijn. Als Medewerker Business Administration & Control neem je initiatief, ben je klantgericht en heb je een groot verantwoordelijkheidsgevoel.

Als je klaar bent

Aanvullende informatie

 • BOL
 • Keuzedelen
 • Ondernemerschap
 • Vakken
 • Kosten

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap

Vaak kun je keuzeonderdelen kiezen om je verder te specialiseren. Je krijgt ook de vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap.
Voor deze variant van de opleiding wordt een verplichte bijdrage van €250 per leerjaar voor excursies en activiteiten in rekening gebracht.  De kosten voor het verplichte examen Anglia bedragen voor B2 €80, en C1 €90,-. Wil je de kosten voor de excursie en de Anglia examens niet maken dan kun je je aanmelden voor de reguliere opleiding “”business administration & control” in Zoetermeer of Leiden. De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.