Wat ga je leren?

Je leert jouw creativiteit te vertalen in originele en opvallende ontwerpen. Met jouw creativiteit ontwerp je de meest indrukwekkende advertenties, displays, animaties, posters en brochures. We leren je tijdens de opleiding werken met verschillende technieken, programma’s en producten.

Tijdens de opleiding staat het ontwikkelen van jouw technische kennis en creativiteit centraal. Je werkt met verschillende programma’s uit het Adobepakket, zoals Photoshop en Final Cut Pro. De opleiding begint met kleine en eenvoudige opdrachten, maar al snel werken we toe naar grotere opdrachten. Deze opdrachten zijn regelmatig voor externe opdrachtgevers, die hoge eisen stellen. Je werkt dus gelijk in de praktijk voor échte bedrijven! In het tweede, derde en vierde jaar loop je een halfjaar stage. Als Mediavormgever leer je nou eenmaal het beste in de praktijk! Zo stomen we je klaar voor het echte werk.

Het eerste jaar
In het eerste jaar volg je vijf dagen per week les. Je leert de basis vormgevingstechnieken en hoe je verschillende media-uitingen maakt. Denk aan animaties, video’s, posters, websites en natuurlijk apps. Je gaat ook gelijk aan de slag met de software van Adobe. Zo werk je met Photoshop, Illustrator, InDesign, Premiere en After Effects.

Vakken en keuzedelen
Als Mediavormgever ben je creatief, klantgericht, onderzoekend en oplossingsgericht. Je denkt altijd mee met de klant. Is je klant de Efteling, dan kan de vraag zijn: hoe trekken we meer jongeren naar de Efteling? Het is aan jou om een campagne te bedenken die aanspreekt bij jongeren. Hoe je dit aanpakt leer je tijdens de verschillende vakken. Zo volg je onder andere les in Video, Fotografie, Tekenen, Motion Graphics, Vormgeving en Webdesign. Vanaf het eerst jaar krijg je de mogelijkheid om keuzedelen te volgen. Je kunt keuzedelen volgen die aansluiten bij jouw vak specialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!

Naast de beroeps specifieke vakken, volg je ook generieke vakken zoals: Nederlands, Engels, Rekenen en Loopbaan en Burgerschap.

Wat maakt deze opleiding méér dan mbo?
Je leert bij ons veel uit de praktijk. Zo ga je direct aan de slag in onze eigen studio. In de studio leer je werken met camera’s, licht, geluid en een green screen. Wil jij buiten filmen? Geen probleem! Leen een van onze camera’s en ga aan de slag. Daarnaast werken onze studenten regelmatig aan bijzondere projecten. Zo hebben studenten onlangs animaties gemaakt voor de tentoonstelling ‘Besmet!’ bij Museum Boerhaave.

Vooropleidingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

Extra eisen

Om tot deze opleiding toegelaten te worden stellen we extra eisen. Aan de hand van een creatieve opdracht laten we je al een beetje zien hoe het er op de opleiding aan toe gaat. Elke student wordt aan de hand van deze opdracht beoordeeld op creatieve en artistieke aanleg.
De details krijg je toegestuurd na je aanmelding voor het kennismakingsgesprek.

Aanvullende instroomactiviteiten

Als je je aanmeldt bij mboRijnland dan krijg je een studiekeuzegesprek. Daarnaast vragen je we de startmeter in te vullen. Een online vragenlijst. We willen je graag beter leren kennen. Voor deze opleiding geldt dat er ook een aanvullende instroomactiviteit is. Je krijgt een individuele opdracht thuisgestuurd. Deze bestaat uit twee delen. We vragen je een weer-app te ontwerpen. Ook vragen we jezelf voor te stellen in een video. We bespreken de opdracht tijdens het studiekeuzegesprek. Na afloop van het gesprek krijg je een studiekeuzeadvies

Wil je meer informatie over toelating bij mboRijnland kijk dan hier.

In het kort

Leerweg
BOL
Niveau
Niveau 4
Duur
4 jaar
Startmoment
2022, na de zomervakantie
Locaties

Leiden Bètaplein / Lammenschans (BOL)

Startmomenten: Availability 2022, na de zomervakantie (BOL) - Cursus is bijna vol

Let op:
De opleiding is bijna vol. Je komt na aanmelden op een wachtlijst. 

Let op:
Deze opleiding heeft een maximaal aantal van 60 plekken. Er wordt geplaatst op volgorde van aanmelding.

Direct aanmelden

Over jou

 • Je bent creatief
 • Affiniteit met communicatie
 • Designen en ontwerpen
 • Marketing en multimedia
 • Je bent ondernemend

Over jou

In de praktijk

Je volgt de BOL-opleiding en na vier jaar stroom je door naar het hbo of ga je aan het werk! Je werkt bij een reclamebureau, vormgevingsstudio, audiovisueel bedrijf of een ontwerpbureau voor interieurdesign of websites.

Als Mediavormgever ontwerp en realiseer je interactieve en audiovisuele media-uitingen. Je werkt tijdens de opleiding met name aan interactieve websites, animaties en audiovisuele producties. Daarnaast werk je ook aan andere media-uitingen, zoals advertenties en posters. De opdrachten die je uitvoert zijn voor een klant. Het is dus belangrijk dat je goed luistert en meedenkt met de klant. Ook werk je meestal in een team, dus moet je goed samenwerken. Daarnaast volg jij als Mediavormgever de laatste trends en ontwikkelingen op de voet, zowel voor het bedrijf waar je werkt als voor de klant!

Studie in cijfers

Aanvullende informatie

 • Kosten
 • BOL
 • Buitenland
 • Keuzedelen
 • Ondernemerschap
 • Studeren met een laptop

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap

Bij deze opleiding raden we je aan om gebruik te maken van je eigen laptop. Meer informatie over het gebruik van een laptop en over de keuze van een laptop vind je hier.

Nieuws