Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding Maatschappelijke Zorg, Persoonlijk Begeleider, wordt een combinatie van twee opleidingen aangeboden in BBL-variant namelijk: de opleiding Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroepen en de opleiding Persoonlijk Begeleider Gehandicaptenzorg. Je doet kennis en vaardigheden op om zowel met mensen met een eperking te werken als mensen met sociale, gedrags- of psychische problemen.  

Als persoonlijk begeleider in opleiding leer jij hoe je mensen kunt stimuleren om zo veel mogelijk zelfstandig te leven. Je kiest voor deze opleiding wanneer je al werkt bij een organisatie in de Maatschappelijk Zorg of daar graag wilt gaan werken. Het is van belang dat jij een leerplek hebt tijdens deze BBL-opleiding. Tijdens de opleiding doe je kennis en vaardigheden op die van toepassing zijn op de meeste doelgroepen en werkvelden binnen de maatschappelijke zorg. En ook die specifiek zijn voor jouw doelgroep. Je leert over communicatietechnieken, het schrijven van een ondersteuningsplan en het stimuleren van mensen om zelfstandig iets te ondernemen. In combinatie met je beroepspraktijkvorming leer je dit toe te passen op de doelgroep waarmee jij werkt. Je kiest voor een diploma in de richting Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg (PBGZ) of Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen (PBSD). Dat is ook afhankelijk van wat je werkgever van je vraagt. 

Toegestane vooropleidingen

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BBL
Niveau
Niveau 4
Duur
3 jaar
Startmoment
Na de zomervakantie Zo snel mogelijk (BBL)
Locaties

Leiden Breestraat (BBL)

Direct aanmelden

Over jou

 • Behulpzaam
 • Communicatie – sociaal
 • Gehandicaptenzorg
 • Stevig in je schoenen staan
 • Woonbegeleider

In de praktijk

Na 3 jaar rond jij de BBL-opleiding Maatschappelijke Zorg, Persoonlijk Begeleider succesvol af. Je stroomt dan door naar een hbo-opleiding of je blijft werken bij jouw leerplek. Je werkt dan bij een instelling in de gehandicaptenzorg, geestelijke gezondheidszorg of maatschappelijke zorg, bij mensen thuisbij een woongroep of dagbesteding. 

Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroepen
Het is jouw taak om de zelfredzaamheid van deze cliënten in bijvoorbeeld de psychiatrie, ouderenzorg, verslavingszorg en dak- en thuislozenzorg te vergroten. Sommigen hebben daarvoor langdurige ondersteuning nodig. Anderen begeleid je tijdelijk, totdat ze zelf weer de regie over hun leven kunnen voeren.

Persoonlijk Begeleider Gehandicaptenzorg
In dit werk sta je klaar voor mensen van alle leeftijden met verstandelijke, lichamelijke, zintuiglijke of meervoudige beperkingen. Voor mensen die vaak ook psychiatrische en/of gedragsproblemen hebben. Je kunt verschillende passende communicatietechnieken toepassen. Biedt activiteiten aan en kunt medicatie toedienen. 

Studie in cijfers

Aanvullende informatie

 • BBL
 • Kosten
 • Bijzonderheden

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Voor de opleiding is het nodig, dat je minimaal een 24-urig arbeidscontract hebt bij een organisatie, die een erkenning heeft voor deze opleiding. De opleiding PBSD wordt samen met de opleiding PBGZ aangeboden. Je haalt een diploma voor een van de twee opleidingen.