Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding Vakman Ondernemer leer je hoe je jouw eigen onderneming kan opzetten. Je hebt al een vak onder de knie en wilt hiermee graag wat voor jezelf beginnen. Dat leer je tijdens deze opleiding. Je wordt hierbij begeleid door docenten en ervaren ondernemers.  

Je leert hoe jij je onderneming tot een succes kunt maken. Je gaat daarvoor eerst aan de slag met het ondernemingsplan. Je denkt na over de positionering en financiering van je onderneming. En over de inkoop, de promotie en het personeelsmanagement. Je leert nadenken over risico’s en omgaan met tegenslagen. Deze mbo-opleiding bij mboRijnland volg je grotendeels klassikaal. Daarnaast loop je stage bij een bedrijf en doe je een keuzeonderdeel. Door jouw vak met de kennis en vaardigheden uit deze opleiding te combineren, kun jij na afronding van de opleiding verantwoord aan de slag met jouw eigen bedrijf.  

Let opDeze eenjarige opleiding volg je na een afgeronde mbo niveau 3 opleiding. Heb je nog geen niveau 3 diploma en wil je ondernemen? Bekijk dan de opleiding Manager retail. 

Toegestane vooropleidingen

 • Diploma mbo-opleiding niveau 3

In het kort

Leerweg
BOL
Niveau
Niveau 4
Duur
1 jaar
Startmoment
Na de zomervakantie
Locaties

Zoetermeer Van Doornenplantsoen

Direct aanmelden

Over jou

 • Communicatief – sociaal
 • Leidinggeven
 • Marketing en management
 • Ondernemend
 • Plannen – organiseren
 • Samenwerken 
 • Verantwoordelijk 

In de praktijk

Na succesvolle afronding van de BOL-opleiding Vakman Ondernemer stroom jij door naar het hbo of ga jij aan het werk met jouw eigen bedrijfJe werkt dus voor jezelf in jouw eigen vakgebied, zoals bijvoorbeeld de elektro-, installatie-, of metaaltechniek, timmerindustrie, mobiliteitsbranche of tandtechnisch laboratoriumJe voert opdrachten uit voor andere bedrijven of werkt voor particulieren.  

Als vakman ondernemer denk je vooruit en neem je verantwoordelijkheid. Je durft daarbij de benodigde risico’s te nemen. Maar wel alleen de weloverwogen risico’s. Ondernemers zijn gedreven om van hun bedrijf een succes te maken. Je bent een echte specialist op het gebied van Retail, Wellness, Horeca, ICT of Techniek. En nu heb jij in dit vakgebied jouw eigen bedrijf! Je werkt volgens jouw eigen werkwijze en werkt aan je eigen opdrachten en klanten. Je bent voorbereid op de groei van jouw bedrijf, neemt de tijd om jouw onderneming uit te breiden en weet af van de benodigde bedrijfsvoering. Je neemt beslissingen zelfstandig en vind het niet erg om een lange werkweek te draaien. 

Als je klaar bent

Aanvullende informatie

 • Studeren met een laptop
 • Vakken
 • Instroomactiviteiten
 • Bijzonderheden

Bij deze opleiding raden we je aan om gebruik te maken van je eigen laptop. Meer informatie over het gebruik van een laptop en over de keuze van een laptop vind je hier.

Vaak kun je keuzeonderdelen kiezen om je verder te specialiseren. Je krijgt ook de vakken Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap.

Voor deze opleiding geldt dat er ook een aanvullende instroomactiviteit is.  Stuur eerst een A4-tje in met jouw ideeën over de onderneming die je wilt starten per mail naar vmo@mborijnland.nl. Op basis hiervan wordt je uitgenodigd voor een intakegesprek.We vragen je om een korte presentatie voor te bereiden over de onderneming die je wilt beginnen. Dit doe je thuis.Tijdens je instroomactiviteit geef je een wervende pitch over de onderneming die je wilt starten.Vervolgens vragen we je we de startmeter in te vullen. Een online vragentest, want we willen je graag beter leren kennen.
Je hebt een idee nodig voor de onderneming die je wilt starten. Daarnaast heb je al een mbo niveau 3 of 4 diploma.