Wat ga je leren?

We leren je tijdens de opleiding Vakman Ondernemer hoe je een eigen onderneming opzet. Je hebt al een vak onder de knie, en je wilt graag voor jezelf beginnen. Tijdens de éénjarige opleiding word je intensief begeleid door docenten en ervaren ondernemers. 

Je leert hoe je van je eigen onderneming een succes maakt. Daarvoor ga je eerst aan de slag met het ondernemingsplan. Je denkt na over de positionering en financiering van je onderneming. Ook denk je alvast na over de inkoop, promotie en het personeelsmanagement. Je leert nadenken over risico’s en omgaan met tegenslagen. De opleiding is grotendeels klassikaal en daarnaast loop je een stage bij een bedrijf en doe je een keuzeonderdeel. Door jouw vak met de kennis en vaardigheden van de opleiding te combineren, kun jij na de opleiding meteen aan de slag met je eigen bedrijf!

Eenjarige opleiding
In deze éénjarige opleiding heb je het eerste halfjaar vijf dagen per week les en vanaf periode drie heb je drie dagen per week les en twee dagen per week stage.

Deze opleiding is een voorbeeld van gepersonaliseerd leren, want je gaat aan de slag met het ontwikkelen van je eigen onderneming. Na dit jaar heb jij de tools in handen om werkelijk te starten met je eigen bedrijf. Regelmatig zijn er gastlessen van ondernemers en we gaan ook zo veel mogelijk langs bij allerlei soorten bedrijven. Daarnaast wordt je kennis getoetst en op het eind van de opleiding volgt een examen waarin je een toekomstscenario krijgt voor jouw onderneming. Het is dan aan jou om met een plan van aanpak te komen voor het scenario.

Naast de lessen financiële-, commerciële en ondernemingsvaardigheden, schrijf je ook een eigen ondernemingsplan. Ook krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Engels, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. De wekelijkse begeleidingslessen door je studieloopbaanbegeleider (slb’er) staan onder andere in het teken van persoonlijke ontwikkeling en studievaardigheden.

Let op: Deze éénjarige opleiding volg ja na een afgeronde niveau 3 opleiding. Geen niveau 3 opleiding, maar wil je ondernemen? Bekijk dan de opleiding Manager Retail.

Vakken en keuzedelen
De keuzevakken waaruit je kunt kiezen zijn:

 • Blijvend fit, veilig en gezond werken
  Je leert hoe je voor jezelf en eventueel voor je werknemers aan een gezonde en veilige werksituatie bouwt.
 • Duurzaamheid in het beroep
  Duurzaamheid is hot! In dit keuzevak leer je hoe je als onderneming kunt verduurzamen.
 • ARBO, kwaliteitszorg en hulpverlening
  Dit keuzevak is voor wie behoefte heeft aan meer kennis van en ervaring met preventie (Risico-inventarisatie & -evaluatie) en hulpverlening bij incidenten (EHBO en BHV). Je wordt ook opgeleid tot het verlenen van eerste hulp bij ongevallen.

Wat maakt deze opleiding méér dan mbo?
Bij deze opleiding zien we je niet als student maar als ondernemer! Door veel ondernemers te spreken en zelf op onderzoek uit te gaan, leg je de basis voor het starten van je eigen onderneming. Met veel persoonlijke begeleiding hopen wij daar een bijdrage aan te kunnen leveren.

Vooropleidingseisen

Let op: Deze éénjarige opleiding volg ja na een afgeronde niveau 3 opleiding. Geen niveau 3 opleiding, maar wil je ondernemen? Bekijk dan de opleiding Manager Retail.

Aanvullende instroomactiviteit
Voor deze opleiding geldt dat er een aanvullende instroomactiviteit is. Stuur eerst een A4-tje in met jouw ideeën over de onderneming die je wilt starten per mail naar vmo@mborijnland.nl. Op basis hiervan wordt je uitgenodigd voor een studiekeuzegesprek. We vragen je om een korte presentatie voor te bereiden over de onderneming die je wilt beginnen. Dit doe je thuis. Tijdens je instroomactiviteit geef je een wervende pitch over de onderneming die je wilt starten. Vervolgens vragen we je we de startmeter in te vullen. Een online vragentest, want we willen je graag beter leren kennen.

 • Diploma mbo-opleiding niveau 3

In het kort

Leerweg
BOL
Niveau
Niveau 4
Duur
1 jaar
Startmoment
Na de zomervakantie
Locaties

Leidschendam-Voorburg (BOL)

Direct aanmelden

Over jou

 • Communicatief – sociaal
 • Leidinggeven
 • Marketing en management
 • Ondernemend
 • Plannen – organiseren
 • Samenwerken 
 • Verantwoordelijk 

In de praktijk

Na de eenjarige BOL-opleiding Vakman Ondernemer stroom je door naar het hbo of ga je aan de slag met jouw eigen bedrijf! Je werkt in een vakgebied waar je zelf voor hebt gekozen, zoals: elektro-, installatie-, of metaaltechniek, timmerindustrie, mobiliteitsbranche, tandtechnisch laboratorium of je voert opdrachten uit voor andere bedrijven of werkt voor particulieren.

Als vakman ondernemer denk je vooruit en neem je verantwoordelijkheid. Je durft daarbij de benodigde risico’s te nemen, maar wel alleen de weloverwogen risico’s. Ondernemers zijn gedreven om van hun bedrijf een succes te maken. Je bent een echte specialist in jouw vakgebied. Je werkt volgens jouw eigen werkwijze en werkt aan je eigen opdrachten en klanten. Je bent voorbereid op de groei van jouw bedrijf, neemt de tijd om jouw onderneming uit te breiden en weet af van de benodigde bedrijfsvoering. Je neemt beslissingen zelfstandig en vindt het niet erg om een lange werkweek te draaien.

Als je klaar bent

Aanvullende informatie

 • Studeren met een laptop
 • Vakken
 • Bijzonderheden

Bij deze opleiding raden we je aan om gebruik te maken van je eigen laptop. Meer informatie over het gebruik van een laptop en over de keuze van een laptop vind je hier.

Vaak kun je keuzeonderdelen kiezen om je verder te specialiseren. Je krijgt ook de vakken Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap.

Je hebt een idee nodig voor de onderneming die je wilt starten. Daarnaast heb je al een mbo niveau 3 of 4 diploma.