Wat ga je leren?

We leren je tijdens de opleiding Vakman Ondernemer hoe je een eigen onderneming opzet. Je hebt al een vak onder de knie, en je wil graag voor jezelf beginnen. Tijdens de éénjarige opleiding word je intensief begeleid door docenten en ervaren ondernemers.

Je leert hoe je van je eigen onderneming een succes maakt. Daarvoor ga je eerst aan de slag met het ondernemingsplan. Je denkt na over de positionering en financiering van je onderneming. Ook denk je alvast na over de inkoop, promotie en het personeelsmanagement. Je leert nadenken over risico’s en omgaan met tegenslagen. De opleiding is grotendeels klassikaal en daarnaast loop je een stage bij een bedrijf en doe je een keuzeonderdeel. Door jouw vak met de kennis en vaardigheden van de opleiding te combineren, kun jij na de opleiding gelijk aan de slag met je eigen bedrijf!

Vooropleidingseisen

Let op: Deze éénjarige opleiding volg ja na een afgeronde niveau 3 opleiding. Geen niveau 3 opleiding, maar wil je ondernemen? Bekijk dan de opleiding Manager Retail.

Aanvullende instroomactiviteit
Voor deze opleiding geldt dat er een aanvullende instroomactiviteit is. Stuur eerst een A4-tje in met jouw ideeën over de onderneming die je wilt starten per mail naar vmo@mborijnland.nl. Op basis hiervan wordt je uitgenodigd voor een studiekeuzegesprek. We vragen je om een korte presentatie voor te bereiden over de onderneming die je wilt beginnen. Dit doe je thuis. Tijdens je instroomactiviteit geef je een wervende pitch over de onderneming die je wilt starten. Vervolgens vragen we je we de startmeter in te vullen. Een online vragentest, want we willen je graag beter leren kennen.

 • Diploma mbo-opleiding niveau 3

In het kort

Leerweg
BOL
Niveau
Niveau 4
Duur
1 jaar
Startmoment
Na de zomervakantie
Locaties

Leidschendam-Voorburg (BOL)

Direct aanmelden

Over jou

 • Communicatief – sociaal
 • Leidinggeven
 • Marketing en management
 • Ondernemend
 • Plannen – organiseren
 • Samenwerken 
 • Verantwoordelijk 

In de praktijk

Na de eenjarige BOL-opleiding Vakman Ondernemer stroom je door naar het hbo of ga je aan de slag met jouw eigen bedrijf! Je werkt in een vakgebied waar je zelf voor hebt gekozen, zoals: elektro-, installatie-, of metaaltechniek, timmerindustrie, mobiliteitsbranche, tandtechnisch laboratorium of je voert opdrachten uit voor andere bedrijven of werkt voor particulieren.

Als vakman ondernemer denk je vooruit en neem je verantwoordelijkheid. Je durft daarbij de benodigde risico’s te nemen, maar wel alleen de weloverwogen risico’s. Ondernemers zijn gedreven om van hun bedrijf een succes te maken. Je bent een echte specialist in jouw vakgebied. Je werkt volgens jouw eigen werkwijze en werkt aan je eigen opdrachten en klanten. Je bent voorbereid op de groei van jouw bedrijf, neemt de tijd om jouw onderneming uit te breiden en weet af van de benodigde bedrijfsvoering. Je neemt beslissingen zelfstandig en vindt het niet erg om een lange werkweek te draaien.

Als je klaar bent

Aanvullende informatie

 • Studeren met een laptop
 • Vakken
 • Bijzonderheden

Bij deze opleiding raden we je aan om gebruik te maken van je eigen laptop. Meer informatie over het gebruik van een laptop en over de keuze van een laptop vind je hier.

Vaak kun je keuzeonderdelen kiezen om je verder te specialiseren. Je krijgt ook de vakken Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap.

Je hebt een idee nodig voor de onderneming die je wilt starten. Daarnaast heb je al een mbo niveau 3 of 4 diploma.