Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding leer je hoe jij succesvol kunt zijn in het snel veranderende winkellandschap. Je leert over de laatste trends en ontwikkelingen in de retail. Ook leer je goed marketingonderzoek te doen, alles over presentatie, promotie, verkoop, service en hospitality. Uiteraard leer je ook alles over financieel management en personeelsmanagement. Je wordt immers leidinggevende.

Internationaal
Steeds meer toeristen van buiten Nederland komen hier een dagje shoppen. Niets is prettiger dan deze klanten in hun eigen taal te helpen. Je leert diverse talen spreken: Duits, Spaans en Frans. Ook krijg je Engels op een hoger niveau. Ieder jaar ga je op een meerdaagse excursie naar het buitenland. Zo ben jij straks op de hoogte van de meest actuele trends en ontwikkelingen in de retailsector. Bovendien volg je gastcolleges en workshops van ervaren retailspecialisten uit het bedrijfsleven.

Westfield Mall of the Netherlands
mboRijnland heeft een convenant afgesloten met Unibail-Rodamco-Westfield, eigenaar van winkelcentra wereldwijd. Op dit moment ontwikkelen zij de Westfield Mall of the Netherlands in onze achtertuin. Door de samenwerkingsovereenkomst is het mogelijk dat de studenten in de Westfield Mall of the Netherlands stage lopen, opdrachten uitvoeren en presentaties houden.

Toelatingseisen

 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4
 • Motivatiebrief

Aanvullende eisen
Deze opleiding heeft aanvullende eisen. Je moet voldoen aan deze eisen om geplaatst te kunnen worden. Als je kiest voor deze opleiding, dan kies je voor een zwaardere opleiding. Je moet daarom een goede motivatie hebben.

In het kort

Leerweg
BOL
Niveau
Niveau 4
Duur
3 jaar
Startmoment
Na de zomervakantie
Locaties

Leidschendam-Voorburg

Direct aanmelden

Over jou

 • Ondernemend
 • Creatief
 • Doorzetter
 • Nieuwsgierig

In de praktijk

Winkelen is veranderd. Vroeger gingen mensen naar een winkel om iets te kopen. Nu willen ze iets beleven. Een goede sfeer, gezelligheid, leuke en persoonlijke contacten, cultuur en lekker eten. Een indrukwekkende omgeving, licht, ruim en kleurrijk. Als Internationaal Manager Retail & Hospitality weet jij hoe je de klanten een prachtige winkelbeleving kunt geven. Een experience. Marketing, communicatie, service en hospitality staan daarbij voorop.

Gastheer en hospitality
Verder weet jij precies wat de klanten nodig hebben door onderzoek, data, sociale media en marketing. Jij snapt welke klantreis de consumenten maken. Welke stappen ze doorlopen bij het kopen van een product: hun customer journey. En daar speel jij met je producten, diensten en service op in. Hospitality is daarbij het leidende thema. Als echte gastheer zorg jij dat de klanten een fantastische winkelbeleving hebben.

Winkeleigenaar, manager of filiaalbeheerder
Je doet jouw werk als eigenaar of manager van een kleine tot middelgrote winkel. Of als filiaalbeheerder van een keten. Maar je kunt ook leidinggevende zijn van een afdeling, bijvoorbeeld in een warenhuis, supermarkt of bouwmarkt.

Studie in cijfers

Als je klaar bent

Voor de afronding van je studie schrijf je een bedrijfsplan voor jouw filiaal. Hierin breng je al jouw geleerde ervaringen, kennis en opvattingen samen. En dan? Dan ben je klaar voor een leidinggevende functie in een modern winkelcentrum, zoals de hypermoderne Westfield Mall of the Netherlands, die op dit moment gebouwd wordt in Leidschendam.

Aanvullende informatie

 • BOL
 • Buitenland
 • Keuzedelen
 • Ondernemerschap
 • Instroomactiviteiten
 • Kosten

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap

Als je je aanmeldt bij mboRijnland dan krijg je een individueel kennismakingsgesprek. Daarnaast vragen je we de startmeter in te vullen. Een online vragentest. We willen je graag beter leren kennen. Voor deze opleiding geldt dat er ook een aanvullende instroomactiviteit is. We vragen je om een motivatiebrief te schrijven. Dit doe je thuis. De brief wordt besproken tijdens het kennismakingsgesprek. Mocht je niet worden toegelaten tot de internationale opleiding, dan kom je in aanmerking voor de reguliere variant van Manager Retail in Alphen aan den Rijn, Leiden, Leidschendam, Gouda, Woerden of Zoetermeer.
Voor deze variant van de opleiding wordt een verplichte bijdrage van €300 per studiejaar voor excursies en activiteiten in rekening gebracht. De kosten voor het verplichte examen Anglia bedragen voor B2 €80, en C1 €90,-. Deze kosten moet je in het derde jaar voldoen. Wil je de kosten voor de excursie en de Anglia examens niet maken dan kun je je aanmelden voor de reguliere opleiding “manager retail