Wat ga je leren?

In de opleiding Manager Transport en Logistiek leer je over transportmiddelen, kwaliteitssystemenkwaliteitsnormen en hoe je actuele opslagtechnieken gebruikt. Je leert alles over transport en logistiek, maar ook over leidinggeven. Zo ben je als manager transport en logistiek een duizendpoot die zowel verstand heeft van de uitvoering als de bedrijfsvoering van zaken.  

Je leert welke eigenschappen goederen hebben, óók gevaarlijke goederen en welke wet- en regelgeving er bestaat op het gebied van transport en logistiek. Je leert hoe je een goed laadplan schrijft en hoe het beleid van de organisatie vertaald wordt naar processen. Je leert om rekening te houden met overeenkomsten, maar ook hoe je een goed gesprek voert met klanten of met personeel. Het verkopen van de diensten die aangeboden worden aan klanten is daar een onderdeel van. Je leert hoe je personeel moet aansturen hoe je omgaat met personeelsbeleid. Daarnaast ben je intensief bezig met taal en rekenen. Transport en logistiek gaan namelijk vaak over landgrenzen heen. Aan het eind van deze mbo-opleiding op mboRijnland ben jij hier helemaal klaar voor.  

Toegestane vooropleidingen

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL
Niveau
Niveau 4
Duur
3 jaar
Startmoment
Na de zomervakantie
Locaties

Alphen a/d Rijn

Let op: Deze opleiding start komend studiejaar alleen in Alphen a/d Rijn.

Direct aanmelden

Over jou

 • Leidinggeven
 • Werken op een kantoor
 • Plannen – organiseren
 • Transport logistiek en voertuigen

In de praktijk

Na deze BOL-opleiding van 3 jaar stroom jij door naar het hbo of ga je aan het werk. Je werkt dan bij een distributiecentrum, groothandel, transport- of productiebedrijf. Je werkt in Nederland of ergens anders binnen Europa. Leidinggeven aan een team en verantwoordelijkheid zijn voor het logistieke proces, dat zijn jouw belangrijkste taken.  

Als manager transport en logistiek heb je een breed takenpakket. Het bedrijf waar je werkt vervoert goederen voor klanten of slaat deze op in een distributiecentrum. Je werkt een gedeelte van de tijd op kantoor, maar ook op de werkvloer. Dagelijks krijg je te maken met veel kanten van de organisatie waarin je werkt. Je hebt veel contact met anderen, zoals klanten en collega’s, nationaal en soms ook internationaal. Het is aan jou om te berekenen hoeveel opslagruimte je beschikbaar hebt. Op basis daarvan organiseer je het transport en de opslag van goederen. 

Je weet precies welke goederen binnenkomen, opgeslagen moeten worden en getransporteerd moeten worden. Je zorgt dat dit als een geoliede machine loopt. Constateer je dat je meer opslag- of transportmiddelen nodig hebt, dan maak je een plan voor de inkoop daarvan. Verder controleer je of je medewerkers de afspraken naleven die zijn gemaakt over werkveiligheid, milieu en kwaliteit. Je voert met hen gesprekken over hun functioneren, bereidt de werving en selectie van extra of vervangend personeel voor wanneer je afdeling daaraan behoefte heeft. Je ondersteunt met jouw werk het management en de deskundigen op het gebied van opslag en vervoer.  

Als je klaar bent

Aanvullende informatie

 • Kosten
 • BOL
 • Buitenland
 • Keuzedelen
 • Ondernemerschap
 • Studeren met een laptop
 • Vakken

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap

Bij deze opleiding raden we je aan om gebruik te maken van je eigen laptop. Meer informatie over het gebruik van een laptop en over de keuze van een laptop vind je hier.

Vaak kun je keuzeonderdelen kiezen om je verder te specialiseren. Je krijgt ook de vakken Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap.