Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding Manager Transport en Logistiek leiden we je op tot een duizendpoot die zowel verstand heeft van de uitvoering als de bedrijfsvoering. We leren je over transportmiddelen, kwaliteitssystemen, kwaliteitsnormen en hoe je opslagtechnieken gebruikt. Kortom, je leert alles over transport en logistiek, maar ook leidinggeven.

We leren je alles over de wet- en regelgeving die er bestaat op het gebied van logistiek en transport en welke eigenschappen (gevaarlijke) goederen hebben. Je leert een goed laadplan schrijven en hoe je het organisatiebeleid vertaalt naar de processen. Daarnaast leren we je rekening houden met overeenkomsten, maar ook hoe je een goed gesprek voert met je klanten of personeel. Het verkopen van jouw diensten aan klanten is daar ook onderdeel van. Verder leer je personeel aansturen en ben je intensief bezig met taal en rekenen. Transport en logistiek gaan namelijk vaak over landgrenzen, dus die kennis heb je hard nodig!

Toegestane vooropleidingen

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL
Niveau
Niveau 4
Duur
3 jaar
Startmoment
2022, na de zomervakantie
Locaties

Alphen a/d Rijn (BOL)

Direct aanmelden

Over jou

 • Leidinggeven
 • Werken op een kantoor
 • Plannen – organiseren
 • Transport logistiek en voertuigen

In de praktijk

Na de driejarige BOL-opleiding stroom je door naar het hbo of ga je aan het werk! Je werkt bij een distributiecentrum, groothandel, transport- of productiebedrijf in Nederland of in het buitenland. Jouw belangrijkste taken zijn leidinggeven aan het team en verantwoordelijk zijn voor het logistieke proces.

Je hebt een breed takenpakket. Je werkt deels op kantoor en deels op de werkvloer. Dagelijks werk je veel samen met klanten en collega’s, zowel nationaal als internationaal. Je weet precies welke goederen binnenkomen, opgeslagen worden en getransporteerd worden. Je zorgt dat dit als een geoliede machine verloopt. Meer opslagruimte nodig? Jij maakt een plan voor de inkoop daarvan. Ook controleer je of jouw medewerkers de afspraken naleven over werkveiligheid, milieu en kwaliteit. Je voert gesprekken met de medewerkers over hun functioneren en bereidt de werving en selectie van extra personeel voor. Als Manager Transport en Logistiek ondersteun je met jouw werk het management en de deskundigen op het gebied van opslag en vervoer!

Als je klaar bent

Aanvullende informatie

 • Kosten
 • BOL
 • Buitenland
 • Keuzedelen
 • Ondernemerschap
 • Studeren met een laptop
 • Vakken

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap

Bij deze opleiding raden we je aan om gebruik te maken van je eigen laptop. Meer informatie over het gebruik van een laptop en over de keuze van een laptop vind je hier.

Vaak kun je keuzeonderdelen kiezen om je verder te specialiseren. Je krijgt ook de vakken Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap.